x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania, acuzata ca ar vinde mine antipersonal!

Romania, acuzata ca ar vinde mine antipersonal!

31 Mai 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Cateva mii de mine terestre (antitanc si antipersonal) din Romania urmeaza sa ajunga in Coasta de Fildes, sustine o publicatie online din Guineea. Oficiali romani dezmint insa aceasta stire. O publicatie on-line din Guineea sustine ca Romania va livra armatei ivoriene un important transport de arme, printre care si cateva mii de mine terestre (antitanc si antipersonal). Romania s-a angajat, insa, sa nu mai produca si comercializeze mine antipersonal.
MARINA CONSTANTINOUY

Presedintele Coastei de Fildes, Laurent Gbagbo, s-a pregatit minutios pentru a lansa, la inceputul lunii iunie, o mare ofensiva militara pentru a recuceri portiunea din teritoriul ivorian care ii scapa de sub control, sustine publicatia on-line Kaba Bachir din Guineea. In acest sens, presedintele a pus la punct o strategie care cuprinde o angajare terestra frontala, care va dura doua saptamani si care va fi precedata de o campanie de lovituri aeriene intense asupra localitatii Bouake, principalul oras aflat in mainile gruparii Forte Noi. In acest scop, Gbagbo a cumparat doua elicoptere de atac Mi-38, cu tot armamentul balistic pentru a-si intari forta aeriana. Pentru a le pilota, va folosi ucraineni, care au venit deja in Coasta de Fildes.

HOP SI NOI! Dar presedintele mai asteapta si livrarea, zilele acestea, a unei comenzi de arme care trebuie sa soseasca din Romania. Aceasta comanda, care a fost prezentata drept cea mai mare de la inceputul razboiului, ar urma sa consemneze definitiv suprematia Fortelor Armate nationale ale Coastei de Fildes (FANCI) asupra Fortelor Armate Forte Noi (FAFN), dar si asupra tuturor armatelor din sub-regiune, dupa cum declara un colonel al FANCI, care a confirmat pentru publicatia respectiva toate aceste informatii. El a adaugat ca, in acest lot de arme, exista si circa 5.000 de mine terestre (mine antitanc si mine antipersonal). Acest material militar este asteptat zilele acestea si va sosi pe calea aerului. Numai ca Romania s-a angajat sa nu mai produca si comercializeze mine antipersonal, care sunt interzise de conventiile internationale!

AJUTOR EXTERN. Dupa cum noteaza semnatarul articolului, un razboi nu este doar militar, ci mai ales diplomatic si mediatic. Pentru a-i asigura victoria, este nevoie de aliati. Doar doi sefi de stat africani au acceptat sa-i fie alaturi presedintelui Gbagbo in aceasta aventura: generalul togolez Gnassingb... Eyad...ma si generalul din Guineea Lansana Cont.... Eyadema a promis sa aduca o sustinere diplomatica pe langa Paris si Uniunea Africana, precum si un suport pentru dezorganizarea Fortelor Noi, din interior. Conte si-a dat acordul pentru o implicare fizica in operatiunile militare. Triumviratul prezidential lucreaza acum la o strategie de atac, adauga publicatia citata.

"Nu mai fabricam mine"

Romania a semnat "Conventia privind interzicerea utilizarii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal si distrugerea acestora" la 3 decembrie 1997 si a ratificat-o la 15 noiembrie 2000. Conform prevederilor din Conventie de la Oslo, tara noastra trebuia sa distruga minele antipersonal pana la 1 mai 2005. Armata Romana a avut in stoc 1.049.394 de astfel de mine, iar procesul de distrugere a lor a inceput la 31 august 2001. In primavara aceasta, la 25 martie, a avut loc, in prezenta reprezentantilor mai multor ministere, ONG-uri si atasatilor militari acreditati la Bucuresti, cel putin oficial, distrugerea ultimului lot de mine antipersonal. Secretarul de stat pentru industria de aparare, Decebal Ilina, ne-a declarat ca Romania nu are nici un fel de de contract cu Coasta de Fildes. "De altfel, noi nu mai fabricam mine, nici antitanc si nici antipersonal si, practic, nici fabrica de la Orastie care le producea nu mai exista. Am avut un contract de modernizare de aparate de zbor, dar aceasta anul trecut", a mai spus secretarul de stat. (Razvan Belciuganu)
×
Subiecte în articol: observator romania antipersonal