x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România ar putea achiziţiona avioane F-16 din Portugalia

România ar putea achiziţiona avioane F-16 din Portugalia

22 Aug 2012   •   13:20
România ar putea achiziţiona avioane F-16 din Portugalia

Ministrul Apararii Nationale a afirmat ca Romania ar putea cumpara avioane F-16 din Portugalia. , Corneliu Dobritoiu sustine ca starea aparatelor este una "foarte buna", potrivit echipei de experti care au evaluat starea tehnica a aparatelor multirol.

"Sunt noua experti romani care au fost in Portugalia, care au primit expertiza si din partea americanilor. Concluziile echipei (...) au fost peste asteptari, adica aparatele sunt in foarte buna stare, conditie tehnica foarte buna si ar reprezenta pentru Romania un ultim cartus. Altfel, in noua ani de zile vom ramane fara aviatie de lupta pentru ca MIG-urile, dupa 40 de ani de misiuni, se vor odihni la sol. Noi suntem intr-un proces accelerat de obtinere a tuturor aprobarilor. Ridicam subiectul la nivelul CSAT, in prima sedinta, avand in vedere elementele pe care echipa de evaluare le-a gasit in teren. Cu acest prilej vom face si o analiza a starii fortelor ca sa cream o imagine reala conducerii strategice a acestui stat despre starea in care a ajuns armata Romaniei, armata care are experienta operationala de top in teatrele de operatii, dar ale carei dotari tehnice sunt in suferinta cum sunt si bugetele. Eu cred ca este ultimul tren", a declarat Dobritoiu pentru Agerpres.

Ministrul Apararii Nationale a precizat ca varianta cu avioanele de tip F-16 cumparate din Olanda nu mai este plauzibila deoarece "olandezii au vandut produsele pe care le aveau in exces".

"Olandezii au vandut produsele pe care le aveau in exces si atunci nu ramane decat sa sondam posibilitatea unei decizii legate de avioanele portugheze care sunt intr-o stare tehnica foarte buna. Impactul pe buget nu ar fi mare avand in vedere ca platile care se vor asigura anual vor afecta datoria publica cu 0,03%, maximum 0,04%. Depinde de decizia conducerii politice strategice a acestei tari sa readuca aviatia militara romaneasca la nivelul de aspiratii si la nivelul credibilitatii istorice pe care a avut-o. Altfel, aviatia militara se va transforma in aviatie de transport, iar cineva trebuie sa-si asume aceasta tragedie", a completat Dobritoiu.

Ministrul a mai spus ca programul multirol 'este mai mult decat acceptabil', suma finala pentru achizitionarea avioanelor putand fi negociata cu partenerul portughez.

"Costul total al programului avionul multirol, cu training cu tot, este mai mult decat acceptabil. Avionul F-16 are resurse de zbor pentru inca 20 de ani, in conditiile in care noi am fi atat de generosi sa asiguram un nivel de training, de instruire, de minim 200 de ore de zbor anual pe avion. Noi nu asiguram acest plafon cu MIG-urile din cauza bugetului infim", a explicat Corneliu Dobritoiu.

×