x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania are vocatie, dar sta mai rau cu coruptia

Romania are vocatie, dar sta mai rau cu coruptia

de Mara Raducanu    |    18 Apr 2011   •   14:05

Claude Gueant, Ministrul de Interne francez, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat astazi la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu oficiali ai Ministerului Internelor, că ţara noastră are vocaţia de a intra în spaţiul Schengen. Dar, dincolo de vocaţia evocată, ministrul francez a precizat că ar dori ca în România să fie trimişi poliţişti de frontieră din alte ţări ale Uniunii Europene în perspectiva aderării ţării noastre. "În privinţa perspectivei României de aderare la Schengen, doresc să reafirm de la început faptul că Franţa crede că România are vocaţia de a intra în spaţiul Schengen (…) În acest sens, un anumit număr de criterii tehnice trebuie îndeplinite, este o chestiune care interesează pe toate cele 27 de state ale UE şi ea va fi evocată în cadrul Consiliului European, iar Franţa este dispusă să ajute România pentru ca aceste criterii să fie îndeplinite. Ne-am gândit la un dispozitiv de prezenţă a ofiţerilor de poliţie (de frontieră) din diverse ţări care să fie detaşaţi pe lângă serviciile româneşti. Trebuie să găsim capacitatea de a reuni toate ţările UE”, a completat spus ministrul Claude Gueant. El a mai spus că urmăreşte cu interes rezultatele monitorizării tehnice ale UE, mai ales în contextul în care România va juca rolul de "apărător” al uneia din părţile de intrare în spaţiul Schengen.

"Franţa este conştientă că autorităţile române au făcut deja eforturi considerabile atât pe plan tehnic, dispozitivul de informaţii Schengen este deja activ şi funcţional, iar dispozitivele tehnice de supraveghere a frontierei sunt şi ele gata şi funcţionale. Urmărim cu interes monitorizarea tehnică făcută de instituţiile europene, dar trebuie să ne asigurăm şi trebuie să fim cu toţii conştienţi că România, în momentul în care va intra în spaţiul Schengen, va juca un rol foarte important pentru că va trebui să păzească una dintre porţile de intrare în Spaţiul Schengen”, a adăugat ministrul francez.

După aderarea la Schengen, România ar avea de gestionat a doua frontieră externă ca mărime a Uniunii Europene, de 2.070 de kilometri. Întrebat dacă România mai are şanse de a adera la spaţiul Schengen în 2011, Gueant a răspuns că nu poate face precizări în numele celor 27 de state ale UE, dar a subliniat că Franţa este hotărâtă să ajute România să îndeplinească toate criteriile de aderare.

Totodată, referitor la îndeplinirea de către România a criteriilor tehnice, ministrul francez de Interne a spus că mai multe etape au fost îndeplinite şi că au fost eforturi majore din partea autorităţilor române.”Am convingerea că România va îndeplini toate criteriile”, a susţinut Gueant. Reamintim că Franţa a cerut amânarea aderării României la Schengen, invocând probleme de gestionare a frontierei generate în primul rând de suspiciunile de corupţie care planează asupra întregii societăţi, aşa cum arată rapoartele pe justiţie ale Comisiei Europene.

×