x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, campion la exportul de mizilic!

România, campion la exportul de mizilic!

20 Feb 2009   •   00:00
România, campion la exportul de mizilic!

România a exportat anul trecut, potrivit statisticilor la finele lunii noiembrie, peste 422.000 de tone de seminţe de floarea soarelui, cu 10 la sută mai mult decât în 2007, sumele obţinute cifrându-se la peste 179 milioane euro, faţă de 105,27 milioane euro în 2007, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale /MAPDR/.



Importurile de 73.959,2 tone seminţe de floarea soarelui au fost de aproape şase ori mai mici decât cantităţile exportate până la finele lunii noiembrie şi au totalizat 46,45 milioane euro, în condiţiile în care în 2007 au fost importate 66.650,4 tone de seminţe, în valoare de 32,4 milioane euro. Potrivit datelor MAPDR, suprafaţă cultivată cu floarea soarelui a scăzut treptat în ultimii cinci ani de la aproape un milion de hectare în 2004, la 841.400 hectare anul trecut, în timp ce recoltele s-au situat între 1,3 milioane tone şi 1,5 milioane tone seminţe, excepţie făcând doar anul 2007 când seceta a afectat grav cultura de floarea soarelui. Producţia de seminţe de floarea soarelui a fost de numai 540.000 de tone în 2007. În perioada 2004- 2006 subvenţiile alocate producătorilor agricoli din bugetul naţional pentru culturile de floarea soarelui au crescut treptat de la 200 lei/ha pentru suprafeţe de maximum 5 hectare până la 450 lei la hectar, în 2006.

De asemenea, în anii menţionaţi a mai fost susţinută producţia marfă cu 30 lei/tonă, iar sprijinul financiar acordat pentru producţie prin credit agricol a reprezentat procente situate între 10 şi 15 la sută din cheltuielile totale. Primele de asigurare pentru producătorii agricoli au fost susţinute financiar cu procente cuprinse între 20 şi 50 la sută. În anul 2006 a mai fost introdusă o formă de sprijin de 0,7lei/litru pentru achiziţionarea motorinei în vederea efectuării lucrărilor agricole mecanizate.

După integrarea în UE formele de sprijin din bugetul naţional, la floarea sorelui, au fost legate de subvenţionarea cu un leu/litru pentru achiziţionarea motorinei în vederea efectuării lucrărilor agricole mecanizate, de subvenţionarea cu 17 la sută din cheltuielile totale a creditului agricol pentru producţie şi de primele de asigurare acordate producătorilor agricoli cu 50 la sută din totalul acestora. Producătorii au primit în schimb o subvenţie pe suprafaţă din fondurile europene indiferent de cultură.

Anul trecut au fost fost sprijiniţi producătorii agricoli cu un leu/litru pentru achiziţionarea motorinei în vederea efectuării lucrărilor agricole mecanizate, acciza la motorină folosită la lucrările mecanice din agricultură a fost la nivelul a 48 litri/ha, iar credit agricol pentru producţie a fost sprijinit financiar cu 20 la sută din cheltuielile totale.

Potrivit datelor MAPDR , în 2009 pentru culturile de floarea soarelui va fi subvenţionată motorina utilizată la înfiinţarea culturilor agricole cu un leu/litru şi creditul agricol pentru producţie cu 30 la sută din cheltuielile totale. În ceea ce priveşte preţul mediu al seminţelor de floarea soarelui, în ultimii cinci ani acestea s-au situat între 0,77 şi 1,12 lei. Pe piaţa internă seminţele de floarea soarelui se vând în prezent cu 0,8 lei pe kg, agricultorii estimând o creştere până la 0,9 lei pe kg în perioada următoare. Potrivit MAPDR, zonele celel mai favorabile pentru culturile de floarea soarelui sunt zonele din Câmpia Romana, sudul Dobrogei şi Câmpia Olteniei deoarece au soluri de tip cernoziomic, cu un conţinut ridicat de elemente nutritive şi capacitate sporita de reţinere a apei.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: romania floarea soarelui