Două articole pe tema aşa-ziselor închisori secrete ale CIA din mai multe state europene scot la iveală noutăţi cel puţin surprinzătoare despre scandalul care, iată, nu s-a încheiat, în ciuda încăpăţânării cu care statele implicate neagă...implicarea.
Vizita care a fost, n-a fost!
Luna trecută, directorul Agenţiei de Informaţii a SUA (CIA), John Brennan, vizita Bucureştiul şi avea întâlniri la nivel înalt cu autorităţile române. Câteva zile mai târziu, un tabloid local din Polonia scria că acelaşi director s-a aflat în vizită şi la Varşovia. Informaţia potrivit căreia John Brennan a venit pe furiş în Polonia şi a avut întrevederi la Ministerul de Interne şi Ministerul Afacerilor Externe n-a fost nici confirmată, nici dezminţită de către surse ale Ambasadei SUA la Varşovia sau de Guvernul Poloniei, scrie The Economist, întrebându-se, pe bună dreptate, de ce nu se confirmă oficial această vizită.
Oile negre
Şi în acest context, The Economist notează că România şi Polonia – absolut întâmplător, nu, cele două state pe care le-ar fi vizitat Brennan – sunt implicate în imensul scandal internaţional privind închisorile secrete ale CIA şi practicile de tortură legate de acestea (CIA preferă să le numească “tehnici de interogare”).
“Practica extrădării suspecţilor de terorism şi interogării lor în închisori secrete din mai multe state este bine documentată deja. Un raport amănunţit al Open Society Justice Initiative, intitulat 'Globalizing Torture', se arată că nu mai puţin de 54 de ţări au participat la acest program care a inclus detenţia secretă şi interogarea a 136 de indivizi”, notează sursa citată.
“Pe o scară imaginară a negării practicilor, România este în top”, scrie The Economist. Care îl citează pe ministrul român de Externe, potrivit căruia “pe teritoriul României nu au avut loc astfel de practici”.
“Bun, şi atunci ce s-a întâmplat mai exact în subsolurile unor clădiri din nordul Capitalei României, în 2003, înseamnă că nu va putea fi aflat niciodată, nu? Iar clădirea intitulată, ironic, 'Brightlite' este probabil doar unul dintre locurile în care aceste practici au avut loc în cadrul vastului program pe care l-au descoperit jurnaliştii implicaţi în anchetarea acestor cazuri”, mai notează sursa citată.
Practici secrete
Potrivit The Economist, America recunoaşte aceste practici doar parţial. Programul CIA de detenţie secretă a fost dezvăluit de George W. Bush în 2006, dar nu a fost recunoscut oficial de statele care au găzduit închisorile secrete. “Brennan, care a lucrat 25 de ani la CIA înainte de a deveni directorul Agenţiei, spune că a fost foarte familiarizat cu acest program de succes, vital în lupta pentru combaterea terorismului”, potrivit unui interviu pe care acesta l-a acordat în 2005. “Dar autorităţile americane nu sunt deloc de folos în încercarea de a face lumină într-una dintre cele mai întunecate pagini ale istoriei luptei lor contra terorismului”, comentează autorul articolului.
Plimbarea dosarului
Polonia a deschis o investigaţie pe tema aceasta în 2008. Chiar şi aşa, presa a fost cea care a dezvăluit fapte şi documente suficient de interesante şi de importante pentru a-i determina pe procurori să acţioneze. Într-un nou raport în care cere Poloniei să “deblocheze” adevărul despre închisorile secrete ale CIA şi implicarea Poloniei în acest scandal, organizaţia Amnesty International prezintă chiar o cronologie a implicării poloneze în acest dosar. “Se pare că procurorii polonezi au vrut să treacă la formularea de acuzaţii, dar cazul le-a fost luat (cel mai probabil din motive politice) de fiecare dată când erau pe punctul de a acţiona”, scrie sursa citată.
Solicitări oficiale
În luna septembrie 2011, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, a cerut României, Poloniei şi Lituaniei explicaţii asupra presupusei existenţe a centrelor de detenţie ale CIA în aceste state. Fostul prim-ministru polonez, Leszek Miller, a declarat că în ţara sa nu au existat niciodată centre secrete de detenţie ale CIA în care să se fi aflat terorişti ai reţelei al-Qaida capturaţi de armata americană.
Leszek Miller a condus Guvernul polonez între anii 2002 şi 2003, în perioada când mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului au dat ca sigură existenţa unor închisori secrete pe teritoriul polonez, la aerodromul militar din Szymany (în nordul ţării), unde ar fi fost încarceraţi activişti al-Qaida.
Rezoluţie în Parlamentul Europei
Parlamentul European a adoptat în 2012 cu o majoritate covârşitoare de voturi, la Strasbourg, o rezoluţie prin care cere statelor UE, în principal Lituaniei, Poloniei şi României, să continue investigaţiile legate de existenţa presupuselor închisori ale CIA pe propriile teritorii la începutul anilor 2000, decizie salutată de organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International.
Documentul, adoptat de către Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE), relevă că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să investigheze dacă au existat închisori sau centre secrete de detenţie pe teritoriul lor unde au fost închise persoane în cadrul programului secret de extrădări al CIA. În mod special, România, Lituania şi Polonia sunt încurajate să deschidă sau să reia investigaţii independente. "Cercetări ale ONU, Consiliului Europei, mijloacelor media naţionale şi internaţionale, jurnaliştilor de investigaţie şi societăţii civile au scos la lumină noi informaţii privind localizarea centrelor secrete de detenţie ale CIA în Europa, zborurile de extrădare prin spaţiul aerian european şi persoanele transportate sau închise", precizează rezoluţia. În rezoluţie eurodeputaţii îşi exprimă îngrijorarea faţă de obstacolele întâlnite de anchetele parlamentare şi judiciare naţionale. Documentul cere autorităţile judiciare din România să deschidă o investigaţie independentă privind presupusele centre secrete de detenţie ale CIA de pe teritoriul său, “în special în lumina noilor dovezi privind legăturile de zboruri între România şi Lituania”.
Tortură
Pentru a obţine informaţii de la persoanele capturate şi bănuite că au legături cu al-Qaida, CIA a folosit tehnici de interogatoriu pe care numeroase voci critice le asimilează torturii. Printre acestea se numără privarea de somn şi simularea înecului, la aceasta din urmă fiind supus de 183 de ori într-o închisoare secretă din Polonia, Khaled Sheikh Mohammed, cel care este considerat “creierul” atentatelor de la 11 septembrie.
Ei bine, o informaţie prezentată în exclusivitate de agenţia de presă Associated Press şi preluată de BBC şi Washington Post vorbeşte chiar despre Khalid Sheikh Mohammed, care s-ar fi aflat într-o închisoare secretă din România unde...desena aspiratoare! O închisoare, care, nu-i aşa, ne-au asigurat oficialii de la Bucureşti, n-a existat!
Desene pentru sănătatea minţii
Potrivit Associated Press, CIA i-ar permis lui Khalid Sheikh Mohammed să realizeze schiţa unui aspirator pentru a-l menţine sănătos din punct de vedere psihic. “Nu voiam ca ei să înnebunească”, a declarat un fost oficial CIA pentru Associated Press, unii dintre puţinii care au vorbit sub acoperirea anonimatului din cauza interdicţiei de a discuta despre centrele de detenţie secrete ale CIA, în prezent închise, sau despre interesul lui Mohammed pentru aspiratoare.
Metodele programului CIA erau “concepute pentru «dislocarea » psihologică” a deţinuţilor. Dar odată încetate interogatoriile, agenţia a fost nevoită să repare prejudiciul psihologic cauzat deţinuţilor. Ca urmare, i-a permis lui Mohammed, licenţiat în inginerie mecanică, să deseneze schiţa unui aspirator, reuşind astfel să îl menţină sănătos.
Alţii nu s-au descurcat la fel de bine. Ramzi Binalshibh şi Abd al-Nashiri, care ar fi fost închişi în Polonia şi România cu Mohammed, au avut probleme psihice. Al-Nashiri suferă de depresie şi tulburare de stres posttraumatic, iar Binalshibh este tratat de schizofrenie cu o gamă largă de medicamente antipsihotice.
Citea “Harry Potter”
După ce închisoarea din Polonia a fost închisă, în septembrie 2003, Mohammed a fost mutat la Bucureşti, în centrul de detenţie cu numele de cod “Britelite”, susţine AP. La scurt timp, CIA a încercat să găsească modalităţi de a-l destinde pe Mohammed, întrucât valoarea sa ca furnizor de informaţii se diminuase.
În închisoarea din România, deţinuţilor li se ofereau cărţi pe care să le citească. Potrivit foştilor oficiali, lui Mohammed îi plăcea seria Harry Potter. Ca măsură de securitate, după ce un deţinut termina de citit o carte, ofiţerii CIA verificau minuţios fiecare pagină pentru a se asigura că deţinuţii nu comunică între ei în acest fel. La un moment dat, ei l-au prins pe Mohammed încercând să ascundă un mesaj într-o carte în care îi avertiza pe colegii săi de detenţie să nu vorbească despre curierul lui Osama ben Laden.
Citește pe Antena3.ro