x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, la coada clasamentului egalității de gen în Europa

România, la coada clasamentului egalității de gen în Europa

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2022   •   17:00
România, la coada clasamentului egalității de gen în Europa

România, Grecia și Ungaria se află la coada clasamentului egalității de gen în Europa. Echilibrul dintre viața profesională și cea privată a femeilor din Europa s-a înrăutățit de la izbucnirea epidemiei COVID.

Conform raportului Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE) privind egalitatea de gen 2022, pandemia a crescut asistența informală și neplătită la domiciliu, presând în special femeile.

Femeile din sondaj au fost mai predispuse la întreruperi în timpul telemuncii decât bărbații, se arată în raportul citat de Reuters.

În medie, 20% dintre mamele care lucrează online nu au reușit să muncească timp de o oră fără a fi întrerupte de copii, în comparație cu 15% dintre tații care lucrează în același mod.

Întreruperea serviciilor de creștere a copiilor a afectat, de asemenea, veniturile femeilor. Acestea au redus orele de lucru, au lipsit de la serviciu, și-au luat concedii neplătit sau au renunțat complet la muncă.

"În timp ce întreaga amploare a impactului social și economic este încă în curs de desfășurare, înainte și pe parcursul pandemiei, femeile au fost mai predispuse să fie șomere sau să lucreze mai puține ore decât își doreau", se arată în raportul publicat miercuri.

Cu toate acestea, indicele care măsoară progresele înregistrate în materie de egalitate de gen în Uniunea Europeană a crescut ușor, ajungând la 68,6 puncte din 100, cu 5,5 puncte mai mult decât în 2010.

Suedia, Danemarca și Țările de Jos au fost cele mai performante, în timp ce Grecia, România și Ungaria s-au clasat pe ultimele locuri.

Femeile care ocupă poziții de autoritate au determinat în mare măsură această creștere modestă, deși ele rămân subreprezentate în politică, a precizat EIGE.

Există un decalaj important între femei și bărbați în rândul principalilor factori de decizie din marile corporații și instituții financiare din UE.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: romania clasament