x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România exportă scandal în Austria: contele şi mita din privatizarea Petrom

România exportă scandal în Austria: contele şi mita din privatizarea Petrom

de Istvan Deak    |    07 Sep 2011   •   21:00
România exportă scandal în Austria: contele şi mita din privatizarea Petrom

Un nou scandal de coruptie zguduie Austria. In prim-plan se afla concernul OMV. Politicianul Peter Pilz il acuza pe contele Alfons Mensdorff-Pouilly (57 de ani - foto jos) de luare de mita in cazul cumpararii Petromului de catre concernul austriac. "In cazul privatizarii Petrom, firma OMV a platit 1,5 milioane de euro catre firme in spatele carora se afla Alfons Mensdorff-Pouilly", a spus Peter Pilz, citat de cotidianului austriac Die Presse.

Politicianul austriac a detaliat: un milion de euro a platit OMV, in mai multe transe, firmei de consultanta MPA, alte 500.000 catre firma Brodman Business S.A cu sediul la Virgin Islands, firma care a apartinut un­chiu­­lui lui Mensdorff, Timothy Landon, un cunoscut traficant de arme din Ma­rea Britanie. "Nu este o noutate fap­tul ca Mensdorff a incasat bani de la OMV. Implicarea sa in cumpararea Petromului este elementul nou in acest subiect. Eu vreau doar sa stiu ce a facut Mensdorff mai exact, ca doar nu e, mai nou, expert in sondarea petrolului. El se pricepe doar la 3 lucruri: curcani, vanatoare si mita", a spus Pilz.

OMV a cumparat in 2004 o treime din actiunile Petrom cu 669 de milioane de euro. In 2006, printr-o majorare de capital de 830 de mili­oa­n­e de euro, OMV a devenit actionar majoritar, detinand 51% din actiuni. Inca de acum 5 ani, concernul austriac a fost acuzat de dare de mita, dar cazul nu a avut nici o urmare, seful de atunci al OMV-ului, Wolfgang Ruttenstorfer, dezmintind cu ve­hementa acuzatiile. Procuratura Vie­na s-a sesi­zat in acest caz si a de­marat o ancheta in ceea ce priveste platile facute de OMV catre Mensdorff. "Nu putem confirma sumele anuntate de Peter Pilz si nici implicarea lui Mensdorff-Pouilly in cum­pa­rarea Petrom", a declarat pur­tatoarea de cuvant Michaela Schnell. OMV a recunoscut ca a existat un contract semnat intre concernul austriac si Mensdorff. "In 2004, OMV a semnat mai multe contracte cu Mensdorff. Ultima relatie contractuala intre cele doua parti s-a incheiat in 2007. Mensdorff a fost angajat sa analizeze si sa observe 13 posibile piete de desfacere in centrul si estul Europei, precum si firmele existente in acele zone", a spus Sven Pusswald, purta­to­rul de cuvant al OMV. Avocatul lui Mensdorff Pouilly a refuzat sa comenteze acuzatiile. "Clientul meu beneficiaza de pre­zum­tia de nevinovatie."

Contele Mensdorff-Pouilly este sotul unei importante femei politician din Austria. In 2008, asupra lui au planat suspiciuni si acuzatii de mita si spalare de bani prin firma BAE Systems. Procurorii austrieci au perchezitionat in 2008 biroul si locuinta unui agent al companiei britanice BAE Systems, dupa ce au fost se­sizati de SFO (Serious Fraud Office), in cadrul unei anchete de coruptie, luare de mita si spalare de bani intr-o serie de tari, intre care si Romania. Anchetatorii austrieci au confiscat o mare cantitate de documente din biroul si locuinta contelui din Austria, care a fost acuzat ca a primit milioane de lire sterline pentru a promova contractele BAE Systems. Avocatul contelui, Harald Schuster, a negat toate acuzatiile, afirmand ca SFO nu detine nici un document concret pentru a formula astfel de acuzatii, iar sumele pentru care este anchetat clientul sau au fost alocate pentru consultanta in tari est-euro­pene. In 2010, Mensdorff a fost arestat la Londra, sub acuzatia de tra­fic de armament. In schimbul unei cautiuni de 600.000 de euro a fost eliberat si e judecat in libertate.

×
Subiecte în articol: petrom privatizare omv