x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 1 septembrie 2004

Romania in 5 minute - 1 septembrie 2004

01 Sep 2004   •   00:00

Noul Cod Civil, reexaminat

Senatorii au inceput ieri dezbaterile la proiectul noului Cod Civil, dar au decis sa-l retrimita la comisie pentru o noua analiza, dupa mai multe luari de cuvant despre complexitatea textului si importanta "istorica" a unui asemenea moment. Codul Civil in vigoare dateaza din 1864.

Invazie - Craiova, sub asediul omizilor

Copaci, garduri verzi, flori - toate au fost distruse in ultimele zile din cauza invaziei omizilor. Craiovenii sunt speriati de ceea ce se intampla si spun ca n-au mai vazut asa ceva. "Omizile ne-au invadat casele. Nu mai avem curajul sa lasam fereastra deschisa", spune craioveanul Constantin Pantelimon. Seful Serviciului Carantina din cadrul Directiei Fito-Sanitare Dolj, Iuliana Danciu, este de parere ca vina apartine, intr-o oarecare masura, si oamenilor, dar si Primariei: "Primaria are obligatia de a se ocupa de distrugerea lor numai pe domeniul public. Nu poate intra in curtile oamenilor. Atacul s-a produs deja, asa ca lumea nu trebuie sa mai fie ingrijorata". Danciu mai spune ca atat Primaria, cat si oamenii risca sa fie amendati, daca se dovedeste ca nu au actionat asa cum trebuia. (Cristian Vasilcoiu)

Cluj-Napoca - Vacile si caii circula liber pe strazi

Mai multe animale - vaci si cai - circula nestingherite printre oameni, blocuri sau pe strazi in Gheorgheni, unul dintre principalele cartiere ale municipiului Cluj-Napoca, deranjand locuitorii si soferii care circula prin zona. Localnicii spun ca se tem sa isi mai lase copiii la joaca afara, iar soferii care trec prin zona se plang ca trebuie sa ocoleasca animalele care circula pe strazi. Dintre acestea, 20 de vaci sunt ale unui batran de 70 de ani a carui casa este in spatele unui bloc. "Mi-s dragi si nu sunt periculoase. Nici nu ma intereseaza ce parere au oamenii din zona despre vacile mele", afirma Iosif Motzey. Batranul a fost pana acum amendat de multe ori de diferite institutii ale statului.

Cazul Corduneanu - Anchetatorii, sub protectie speciala

Un procuror din Iasi a fost nevoit sa-si mute familia din oras, unui politist i-a fost sparta locuinta, iar mama altui politist a fost batuta pe strada, dupa ce acestia au instrumentat un dosar in care sunt implicati doi membri ai lumii interlope iesene, Adrian Corduneanu si varul sau Iulian Bogdan. Conform Mediafax, procurorul Vasile Chifan si cei doi politisti ieseni care s-au ocupat direct de dosarul de santaj in care au fost retinuti Adrian Corduneanu si varul sau Iulian Bogdan au primit amenintari cu moartea, motiv pentru care Politia Iasi a luat masuri fara precedent pentru protectia lor, cum a fost mutarea familiei magistratului in alta localitate. La 5 august, Adrian Corduneanu (22 ani) si varul sau Iulian Bogdan (23 ani) au fost ridicati de catre politistii de la Detasamentul de Interventie Rapida de pe scaunele unei frizerii.

Reuniune - Diplomatii romani, la raport

Ambasadorii si consulii generali ai Romaniei se reunesc azi si maine la Bucuresti cu ocazia Zilei Diplomatilor, transmite Rompres. Diplomatii vor fi primiti de presedintele Ion Iliescu, dupa care ii asteapta evaluarea facuta de Ministerul de Externe si discutiile privind noile strategii si directia de actiune in perioada urmatoare. O tema de dezbatere va fi noul profil strategic al Romaniei in calitatea sa de membru NATO si viitor membru al Uniunii Europene. Cei mai harnici diplomati vor primi si premii din partea ministerului.

Gorj - Fostul sef al gardienilor, in libertate

Fostul sef al Corpului Gardienilor Pu-blici Gorj, Spiridon Foanene, a fost pus in libertate ieri de judecatorii gorjeni, dupa ce Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj solicitase emiterea pe numele acestuia a unui mandat de arestare pentru 29 de zile. Luni, prin dispozitia procurorilor, Spiridon Foanene a fost retinut pentru 24 de ore, urmand ca ieri judecatorii sa se fi pronuntat asupra emiterii mandatului de arestare. La auzul hotararii, procurorii au declarat recurs impotriva sentintei Judecatoriei Targu-Jiu. In paralel, la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj a fost audiat in acelasi dosar fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie. Foanene declarase ca cel care l-a "presat" la falsificarea unei facturi a fost Mischie.

Ceahlau - Neamt - Salvamontistii nu vor mai administra Parcul National

Serviciul Public Salvamont Neamt nu se va mai ocupa de administrarea Parcului National Ceahlau, potrivit unui proiect de hotarare a Consiliului Judetean Neamt, prin care se infiinteaza Directia Judeteana de Administrare a Parcului National Ceahlau si Salvare in Munti, transmite Mediafax. Noua directie va cuprinde doua servicii distincte, de administrare si de salvare. In acest fel, Salvamont Neamt va pierde dreptul de administrare a Parcului National Ceahlau, dupa ce a facut acest lucru timp de zece ani. Decizia i-a nemultumit pe salvamontistii nemteni, care sustin ca li se ia una dintre cele mai importante atributii si considera ca in noua situatie sunt doar simpli salvatori si, in plus, actioneaza ca si gunoieri ai Rezervatiei.

Premiera - Traficul pe DN 1, supravegheat video

Traficul rutier pe soseaua Bucuresti-Brasov va fi supravegheat, in premiera, printr-un sistem video, a declarat ieri, la Constanta, seful Directiei Politiei Rutiere, chestorul Nicolae Avramescu, transmite Mediafax. Avramescu a precizat, la sedinta Consiliului National al Sindicatelor Soferilor din Romania, ca circulatia rutiera va fi supravegheata in permanenta, existand posibilitatea unei interventii mult mai operative in caz de blocaje rutiere sau accidente de circulatie. Noul sistem face parte dintr-un program Phare in valoare de peste doua milioane de euro cu cofinantare din partea Ministerului Administratiei si Internelor.
×
Subiecte în articol: observator