x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 12 iunie 2004

Romania in 5 minute - 12 iunie 2004

12 Iun 2004   •   00:00

Drapel de lupta pentru Lupii Negri

Cei 420 de de militari supranumiti Lupii Negri, au primit ieri Drapelul de lupta de la Ministrul Apararii. Lupii Negri vor pleca in Afganistan pentru a inlocui alti militari romani, participanti la Operatiunea Enduring Freedom.

3,3 milioane euro pentru copiii strazii

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda Guvernului Romaniei un imprumut de 3,3 milioane euro pentru finantarea partiala a centrelor de ingrijire a copiilor strazii, in special a celor dependenti de droguri. Anuntul a fost facut ieri de purtatorul de cuvant al Executivului, Despina Neagoe. In plus, a fost aprobat si un imprumut de 20 de milioane euro pentru Volksbank Romania SA, destinat finantarii partiale a unui proiect de creare si pastrare a locurilor de munca in intreprinderile mici si mijlocii. (Silviu Sergiu)

Copil muscat de maimuta

O fetita de sapte ani a ajuns la spital dupa ce a fost muscata de maimuta unui fotograf, pe plaja din statiunea Mamaia. Alexandra Dumitrascu, din Bucuresti, era pe plaja cu parintii, cand a fost muscata de brat de o maimuta din rasa Macac, care apartine unui fotograf constantean. Parintii Alexandrei le-au declarat politistilor ca stateau linistiti pe plaja, cand animalul s-a repezit la fetita lor. Copilul a fost dus la Spitalul de Urgenta din Constanta, unde i-au fost acordate primele ingrijiri de specialitate, parintii refuzand internarea fetitei pe motiv ca nu au bani. Pentru ca nu a reusit sa-si stapaneasca maimuta, fotograful s-a ales cu o amenda de cinci milioane de lei.

60 de ani de la deportarea evreilor

Cateva zeci de persoane au participat, joi dupa-amiaza, la Sfantu Gheorghe, la comemorarea a 60 de ani de la deportarea evreilor din fostul judet Trei Scaune si din Ciucul de Jos. Cu acest prilej a fost dezvelita o placa memoriala in amintirea celor 750 de evrei din zona care au fost exterminati la Auschwitz. Evenimentul a inceput cu o ceremonie religioasa, iar cei prezenti au aprins o lumanare si au rostit o rugaciune in memoria celor deportati, rostind pe rand numele celor care au ajuns in lagarele naziste. Dintre evreii deportati, doar 150 s-au mai intors in tara. Nici unul dintre copiii deportati nu a supravietuit.

Jaf armat cu pistol de jucarie

Politistii din Harghita i-au prins, joi seara, pe cei doi presupusi autori ai jafului de la un punct de schimb valutar din Odorheiu Secuiesc si au descoperit ca acestia au folosit ca "arma" a jafului un pistol de jucarie. Din cei 430.000 de forinti si 110 euro luati din seif, au fost recuperati 80.000 de forinti si 100 de euro. K. Csaba (29 de ani) si complicele sau D. Janos (24 de ani) sunt cercetati in stare de retinere pentru talharie, riscand o pedeapsa cu inchisoarea intre 7 si 20 de ani.

Bebelus de doua luni in coma alcoolica

Un sugar in varsta de numai doua luni, din localitatea ieseana Podu Iloaie, a fost la un pas de moarte dupa ce a fost alaptat de mama sa, care consumase alcool in exces. Deoarece femeia era prea beata ca sa isi duca pruncul la spital, sugarul a fost adus la doctori de sora mai mare, de 17 ani, care se speriase de convulsiile micutului. Aceasta a povestit medicilor ca sugarul a fost alaptat la cateva ore dupa ce mama sa a baut o cantitate considerabila de alcool.

Falsi ofiteri SRI acuzati de trafic de influenta

Doi falsi ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii (SRI) au fost trimisi in judecata dupa ce ar fi promis unor persoane ca in schimbul unor sume de bani le vor ajuta sa se angajeze in cadrul institutiei. Legitimatiile cu ajutorul carora Andreia Tecusan si Ion Zoica si-au atribuit in mod fals calitatea de ofiteri ai SRI ar fi fost confectionate de o angajata a SC Maroma Print SRL Brasov, Diana Butnaru, care ar fi prelucrat electronic stampila unitatii militare. Procurorii au trimis-o in judecata pe Andreia Tecusan sub acuzatia de trafic de influenta si instigare la falsificarea instrumentelor oficiale.

Elev in coma din cauza amfetaminelor

Un elev in clasa a XI-a de la Grupul Scolar nr. 1 din Suceava a ajuns in coma profunda, de gradul II, la Spitalul de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou" din oras, dupa ce a suferit o intoxicatie acuta cu amfetamina, un anabolizant puternic. Ionut H. (17 ani) a fost internat in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului, iar medicii sunt rezervati in privinta evolutiei starii lui de sanatate. O ruda a adolescentului a povestit ca Ionut practica de doi ani culturismul si banuieste ca a intrat in coma dupa ce si-ar fi dublat doza de anabolizante.

Testoasele capturate in Ungaria se intorc acasa

Un numar de 24 de exemplare de broaste testoase din specia testoasa lui Hermann, capturate de politistii de frontiera si vamesii ungari de la braconierii romani, au fost predate ieri administratiei Parcului Natural Portile de Fier. Autoritatea Ungara privind Comertul Speciilor Amenintate a luat in custodie, din punctul de frontiera Artand, cele 24 de exemplare de Testudo hermanni, colectate de cativa braconieri romani din Parcul Natural Portile de Fier. O perioada scurta broastele testoase vor fi gazduite de Centrul de Crestere in Captivitate din localitatea Eselnita, urmand sa fie reintroduse in arealul de unde au fost braconate.

Campioana europeana la judo a fost pradata

Casa din comuna Golesti (judetul Vrancea) a campioanei europene la judo, Alina Croitoru, a fost pradata de hoti miercuri dupa-amiaza. Familia sportivei spune ca de la ora 7:00 pana la 15:00 nu a fost nimeni acasa si ca, dupa ora pranzului, persoane necunoscute au patruns prin efractie in curte. Desi familia Croitoru are in curte doi caini periculosi, hotii au reusit sa intre in casa, dupa ce au inchis animalele intr-un garaj. Din dormitorul sportivei, hotii au luat o camera video, un aparat foto digital si, se pare, cateva medalii cucerite de Alina Croitoru.

Au atacat ambulanta

Un echipaj al Ambulantei Brasov a fost atacat joi noapte de un grup de tineri, chiar in fata sediului unei sectii de Politie din Brasov, in timp ce medicii incercau sa intervina pentru a calma un student recalcitrant. Tanarul a inceput sa loveasca in ambulanta cu pumnii si picioarele, moment in care i s-au alaturat alte aproximativ 15 persoane. Politistii nu au reusit sa faca fata situatiei, pentru aplanarea conflictului fiind necesara interventia in forta a jandarmilor.

EDITIA a II-a

Furau din TIR-uri in mijlocul soselei

Dupa ce a jefuit mai multe TIR-uri cu marfa, o grupare din judetul Ilfov a fost prinsa in flagrant de politisti. Fratii Cristian si Manuel Ion si complicele lor, Marian S., au urmarit cu o Dacie un autotren care circula cu viteza mica. |n dreptul Podului Penitenciar Jilava au patruns in remorca si au aruncat pe sosea cele patru agregate frigorifice aflate in TIR. Ei intentionau sa se intoarca dupa bunuri, dar un echipaj de politie aflat in zona a observat miscarea si a oprit Dacia in trafic, in apropierea comunei Berceni. Cu cateva zile in urma, politistii din Mogosoaia au surprins pe {oseaua Chitila-Padure din comuna Mogosoaia mai multi indivizi urcati pe cabina unui TIR oprit, care incercau sa patrunda prin trapa de aerisire. Hotii au incercat sa fuga cu o masina, dar au fost prinsi dupa ce politistii au tras cinci focuri de arma. Politistii sustin ca furturile din autotrenuri se comit in timpul zilei, cu precadere insa noaptea, pe soselele din jurul Bucurestiului. (Ion Alexandru)
×
Subiecte în articol: observator