x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 13 august 2004

Romania in 5 minute - 13 august 2004

13 Aug 2004   •   00:00

Sute de romani fericiti

Un numar de 269 de romani sunt fericitii posesori ai unor permise de rezidenta in Spania, ei dovedind ca sunt victime sau rude ale victimelor atentatelor din 11 martie, de la Madrid. Atentatele au facut 199 de morti si aproape 1.500 de raniti. Printre morti s-au aflat si 16 romani. (L.T.)

Justitie - Guru Bivolaru, la un pas de judecata

Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a finalizat ancheta in cazul liderului MISA, Gregorian Bivolaru. Acesta va fi judecat, in lipsa, alaturi de iubita sa, Mirona Farcas. Cei doi sunt acuzati de trafic de minori, acte sexuale cu minori si instigare la corupere de minori, ne-au declarat surse judiciare. Din cercetari s-a mai desprins un dosar in care Guru va fi cercetat pentru crima organizata, trafic de persoane si infractiuni care vizeaza siguranta nationala. (Miruna Pasa)

Ancheta - SPP-istii batausi, trecuti in rezerva

Consiliul de judecata al SPP a decis ieri sa propuna trecerea in rezerva pentru "abateri grave" de la prevederile Regulamentului disciplinei militare a celor doi subofiteri acuzati ca l-au batut pe Serban Pretor, membru al CNA. Consiliul a luat aceasta masura "cu unanimitate de voturi". Teodor Chirica si Daniel Mihalcea au doua zile pentru a contesta decizia. In paralel, procurorii si politistii constanteni continua ancheta, care este independenta de cea a SPP. (Eduard Pascu)

Loto - Report la "Joker" si "5 din 40"

Premiul de la categoria a III-a a tragerii "Joker" de ieri a ajuns la opt participanti, care s-au pricopsit cu 82.466.025 lei. Varianta castigatoare a fost: 16, 19, 15, 24, 2 + 1, iar fondul de castiguri a insumat 27.913.622.600 lei. La primele doua categorii a fost report. In cadrul tragerii "5 din 40", patru norocosi au castigat 71.723.125 lei la a II-a categorie, iar la a III-a, 329 de jucatori au luat 872.013 lei. Numerele extrase au fost 34, 27, 26, 28, 9 si 1, iar fondul de castiguri a totalizat 1.147.570.000 lei. Castigul de la prima categorie s-a reportat. (Dana Purgaru)

Sanatate - Program special pentru compensate

In vederea distribuirii in continuare a formularelor pentru retetele compensate 90% pentru pensionari, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti asigura program de lucru in zilele de 13, 14 si 15 august in urmatoarele sedii: Str. Ilfov nr. 4, Sos. Pantelimon nr. 292, Str. Capelei nr. 9-11, Str. Vasile Lascar nr. 27, Str. Walter Maracineanu nr. 1-3. De asemenea, s-a infiintat linia telefonica speciala Tel Verde: 0800-800.951 (apel gratuit). Programul de lucru va fi intre orele 8:00-18:00. (Steluta Indrei)

Canalul Bistroe - Nastase crede in dialog, nu in alt canal

Premierul Adrian Nastase i-a scris omologului ucrainean, Victor Ianucovici, inca din luna mai pentru a-i "reaminti" acestuia "consecintele negative pe care construirea canalului Bistroe le poate avea pentru ecosistemul dunarean", anunta purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe. "Executivul respinge categoric ideea conform careia autoritatile romane ar recurge la o solutie alternativa, construind un alt canal", sperand ca aceasta problema va disparea "pe calea dialogului si a respectarii normelor dreptului international", arata un comunicat al Guvernului. (Lucian Mihai)

Ramnicu Valcea - Marmura la pret dublu pentru biblioteca

Pentru noul sediu al Bibliotecii Judetene Valcea au fost cheltuite pana acum 125 miliarde lei, de trei ori mai mult decat suma prevazuta in devizul initial. Asupra modului cum au fost cheltuiti banii planeaza suspiciuni, la nivelul Consiliului Judetean Valcea fiind infiintata o comisie care verifica derularea acestei investitii. Din mai multe surse am aflat ca au fost descoperite nereguli, printre acestea achizitionarea de marmura din Grecia, la un pret dublu fata de marmura de Ruschita, de exemplu. Mai mult, cladirea nu este functionala, depozitele de carte fiind pline de umezeala. (Octavian Herta)

EDITIA a II-a

Candidat - Talpes vrea sa fie senator

Ioan Talpes a fost ales ieri in functia de presedinte al Biroului de Coordonare al PSD Caras-Severin. El a precizat ca intentioneaza sa candideze pe listele PSD Caras-Severin la alegerile din toamna pentru Senat, de unde poate rezolva mult mai rapid problemele cu care se confrunta judetul. Din componenta biroului mai fac parte Gheorghe Cahnita, presedinte executiv, deputatul Ion Mocioalca, senatorul Ion Vela si primari PSD de comune si orase. Dupa cum a afirmat Ioan Talpes, Biroul de Coordonare a PSD Caras-Severin isi va asuma intreaga responsabilitate pentru rezultatele alegerilor din toamna, fapt pentru care a fost aleasa o formula care sa fie mult mai aproape de imaginea electoratului. (Dana Piciu)

Dosarul "Flota" - Procurorii PNA, lezati de Basescu

Procurorii anticoruptie care l-au anchetat pe primarul Capitalei, Traian Basescu, in dosarul "Flota" se considera lezati de afirmatiile facute de acesta si vor sa faca plangere impotriva lui pentru ultraj. Basescu a fost trimis in judecata pentru delapidare, abuz in serviciu si fals intelectual. El este acuzat ca a contribuit la pierderea a 16 nave din flota maritima a Romaniei. Primarul Capitalei a declarat atunci ca cei doi procurori, Draghici si Otel, au executat o comanda politica prin trimiterea lui in judecata. (Miruna Pasa)

Util - Recomandari pentru cei care pleaca in Grecia

Ministerul Afacerilor Externe le recomanda romanilor care calatoresc in Grecia in perioada desfasurarii Jocurilor Olimpice (13-19 august) sa verifice valabilitatea documentelor necesare pentru iesirea din Romania, efectuarea deplasarii si intrarea pe teritoriul Greciei. Romanii sunt rugati sa ia legatura cu Ambasada Romaniei la Atena (telefon 0030-210-677-4035; 0030-210-672-8875) sau cu Consulatul General al Romaniei din Salonic (0030-2310-340-088; 0030-2310-340-089) daca au nevoie de ajutor.
×
Subiecte în articol: observator