x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 14 august 2004

Romania in 5 minute - 14 august 2004

14 Aug 2004   •   00:00

1,2 milioane de Maria

Aproape 1,2 milioane de romance se numesc Maria. Acesta este, potrivit ultimelor statistici ale Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, cel mai frecvent prenume intalnit in Romania.

Incident - Seful SPP prezinta scuze publice lui Serban Pretor

Directorul Serviciului de Protectie si Paza (SPP) Gabriel Naghi si-a exprimat, intr-o scrisoare deschisa, "sincerul regret" pentru cele intamplate secretarului de stat Serban Pretor, care a fost batut de angajati ai SPP in timp ce se deplasa cu autoturismul spre Litoral. "In calitate de director al Serviciului de Protectie si Paza, regret cu atat mai mult cele intamplate cu cat semnificativ este faptul ca angajatii nostri executa zilnic zeci de misiuni in conditii dificile, permanent sub lupa presei si a opiniei publice, iar ceea ce s-a intamplat nu constituie o caracteristica a comportamentului personalului institutiei noastre, ci o exceptie", spune Gabriel Naghi in scrisoare.

Alba-Iulia - Cladirile istorice, scoase la licitatie pe Internet

Mai multe cladiri din zona istorica a municipiului Alba-Iulia vor fi licitate pe Internet, informeaza Mediafax. Administratia locala va lansa o oferta pentru a gasi firme dispuse sa investeasca in reabilitarea unor cladiri din Cetate. Pentru inceput, va fi promovata cladirea vechii Manutante, careia nu i-a fost gasita inca o utilizare si este in pericol de degradare. Cladirea ar urma sa fie concesionata pe o perioada de 49 de ani si ar putea fi locatia perfecta pentru un minihotel.

Suceava - Festivalul National al Pastravului

A doua editie a Festivalului National al Pastravului incepe astazi in comuna suceveana Ciocanesti. Fiecare din cele trei zile de sarbatoare poarta un nume generic: prima zi - "Intampinarea lui Bogdan Voda", a doua zi - "Hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului", iar a treia zi - "Intalnirea cu fiii satului". Concursurile de pescuit la pastrav si de plutarit pe Bistrita se vor tine duminica.

Constanta - Ziua Marinei - fiesta de 48 de ore pe Litoral

Editia din acest an a festivitatilor dedicate Zilei Marinei Romane va dura doua zile - azi si maine - atat pe Litoralul romanesc, cat si in porturile dunarene. Turistii si localnicii sunt asteptati pe faleza cazinoului din Constanta in dimineata aceasta, cand vor debuta festivitatile cu ceremonialuri militare si religioase, urmate de un mars cu fanfara militara pe faleza si ridicarea drapelului national pe catargul din fata Comandamentului Operational Naval.

Ambitie - Un pensionar participa la maratonul aerobic

Un pensionar sta de dimineata pana noaptea tarziu alaturi de maratonistii care fac aerobic in Sfantu Gheorghe pentru a intra in Guiness World Book si zilnic face cel putin o ora de exercitii alaturi de ei, informeaza Mediafax. Szotyori Lajos (55 de ani) este alaturi de echipa din momentul in care aceasta a inceput maratonul aerobic. El sta pe o banca de la ora 10:00 pana la 23:00 sau 24:00 si ii urmareste pe sportivi, in fiecare seara facand cel putin o ora de exercitii cu ei. Instructorul de aerobic Kelemen Ida din Sfantu Gheorghe, impreuna cu zece tineri, incearca sa stabileasca un record mondial dansand, prin rotatie, 720 de ore, adica o luna.

Buzau - Ajutor pentru sinistrati

Grupul de firme UTI a acordat sprijin umanitar, material si financiar, victimelor inundatiilor din judetul Buzau, o masina a grupului deplasandu-se pe Valea Nehoiului. Reprezentantii companiei au distribuit imbracaminte, incaltaminte, paturi, articole de uz casnic, precum si sume de bani necesare reconstrurii caselor distruse de viitura.

Valcea - A inceput prabusirea cavernei de la Ocnele Mari

Recent, la Ocnele Mari a inceput prabusirea controlata a tavanului cavernei SOCON, situata in campul II de sonde. Lucrarile de foraj sunt executate de firma Flowtex SA din Medias, iar lucrarile de consolidare si aducere la cota proiectata a digului de retentie din partea estica a cavernei sunt executate de SC Cominco SA, firma care l-a avut in spate pana acum ceva timp pe Serban Mihailescu. De asemenea, SC Cominco si SC CCFACC Valcea lucreaza la decolmatarea cuvei de retentie. Concomitent, au fost despagubiti 75 de cetateni pentru terenurile afectate de revarsarile de saramura peste terenurile agricole situate de-a lungul paraului Sarat. (Octavian Herta)

Concediu medical - Certificatele nu se mai elibereaza medicilor

Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti a organizat, la sediul sau din Calea Vitan nr. 6, Sector 3, eliberarea noului formular de certificate pentru concediul medical. Acestea se elibereaza la cerere si contra cost, unitatilor sanitare de stat si private cu sediul in Bucuresti. Nu se elibereaza certificatele de concediu medicilor, ci unitatilor sanitare. Costul unui carnet care contine 50 de seturi a cate trei certificate de concediu medical este de 45.434 lei, suma care se achita in numerar la casieria Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti. Incepand cu data de 15.08.2004 sunt valabile numai certificatele de concediu medical - modelul nou. (Anca Soineanu)

Gratuit - Tabere pentru copiii din zonele inundate

Copiii din familiile ale caror gospodarii au fost puternic afectate de inundatii vor putea merge gratuit, la initiativa autoritatilor publice centrale, in minitabere de vacanta de sapte zile, informeaza Mediafax. Ministerul Administratiei si Internelor asigura la Campina (Prahova) cazare si masa gratuite pentru 50 de copii din judetele Bacau si Suceava, incepand din 16 august. Directia Taberelor si Turismului Scolar organizeaza la Govora (Valcea) o minitabara pentru 30 de copii din judetul Buzau, in semn de solidaritate cu familiile care au avut de suferit de pe urma inundatiilor.

Statistica - Bucurestenii prospera

Parcul auto din Capitala a crescut fata de anul trecut cu peste 100.000 de autovehicule. Asa se face ca, in prezent, sunt inmatriculate in Bucuresti peste 800.000 de masini, iar majoritatea autovehiculelor inmatriculate in ultima perioada corespund normelor Euro 3. In cadrul unei actiuni care a avut loc in perioada 10-12 august, politistii Brigazii Rutiere a Capitalei au descoperit si adevarate cadavre umblatoare. Actiunea de zilele trecute i-a lasat pe 112 proprietari de "cazane" fara certificate de inmatriculare. (Eduard Pascu)
×
Subiecte în articol: observator