x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 14 septembrie 2004

Romania in 5 minute - 14 septembrie 2004

14 Sep 2004   •   00:00

Osemintele lui Enescu, aduse in tara

Ioan Holender, presedintele Festivalului "George Enescu", a declarat ca vrea sa aduca in tara osemintele compozitorului, in perspectiva implinirii, in 2008, a 50 de ani de la prima editie a festivalului care-i poarta numele. Enescu este inmormantat la Paris.

Ancheta - Experiment pe cadavru, in dosarul Ciomu

Doctorul Naum Ciomu a avut de facut o operatie simpla, care nu reprezenta o urgenta medicala, dar a facut o greseala inadmisibila pentru orice chirurg, sectionand penisul pacientului, arata raportul legistilor, care au realizat o reconstituire a operatiei in urma caruia un barbat a fost mutilat. Legistii de la Institutul National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici" au efectuat un experiment pe un cadavru neidentificat, pentru a intelege daca o greseala similara cu cea a medicul Ciomu - prin care a sectionat penisul unui bolnav - putea fi facuta din neatentie sau din alte cauze. Rezultatele reconstiuirii arata ca medicul Ciomu avea de efectuat o operatie simpla, care nu reprezenta o urgenta medicala, iar el a facut o greseala inadmisibila pentru orice chirurg.

August - Vanzarile de autoturisme au scazut cu 46,3%

Vanzarile de autoturisme au coborat abrupt in august, luna in care populatia cheltuieste mai putin pentru achizitii si mai mult pentru petrecerea vacantei, fara sa anuleze insa ritmul solid de crestere aferent primelor opt luni, informeaza Mediafax. Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, vanzarile au scazut fata de iulie cu 46,3% in luna august, la 7.320 de unitati, ajungand la 84.425 unitati pe ansamblul primelor opt luni, ceea ce inseamna un salt de 28,7%. Cei mai multi dintre noii posesori de autoturisme s-au orientat catre marcile autohtone.

Decizie - Taxa de intrare in Mamaia a fost suspendata

Taxa de 25.000 de lei pe care orice conducator auto trebuia sa o achite la barierele din statiunea Mamaia - cu exceptia celor care au masinile inmatriculate in Constanta - a fost suspendata ieri, printr-o decizie a Directiei Servicii Publice, de la Primaria Constanta, informeaza Mediafax. In prezent, se lucreaza la redirijarea traficului si inlaturarea pilonilor care ii indrumau pe soferii spre intrarea in statiune, unde se incasa taxa de acces. Orice conducator auto care nu avea masina inmatriculata in Constanta a platit, pe timpul verii, 25.000 de lei ori de cate ori a intrat in statiunea Mamaia.

Bucuresti - Invazie de omizi

Bucurestenii au reclamat, in aceste zile, numarul mare de omizi paroase care au invadat spatiile verzi. Cele mai afectate au fost sectoarele 3, 4 si 6. "In ultimele zile, am primit peste 700 de sesizari. Opt echipaje au actionat in tot orasul, tratand zonele afectate de atacul masiv al omizilor. Acestea au venit din Sectorul Ilfov, unde nu s-a facut nici un tratament, dar si timpul ploios a contribuit la inmultirea lor", a spus Dan Grigore, seful Centrului de Protectie a Plantelor, din cadrul Primariei Capitalei. Cei care vor sa afle mai multe detalii pot suna la serviciul de gospodarie comunala din cadrul primariilor de sector sau la Centrul de Protectie a Plantelor, la numerele de telefon: 413.93.42 sau 413.18.56.

Arestare - Clanul Camataru ramane dupa gratii

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat ieri, cu un vot de doi la unu, ca mandatele de arestare a fratilor Camataru si a celor 16 complici sunt valabile. Interlopii vor fi in continuare cercetati in arest preventiv, iar Parchetul isi poate continua linistit activitatea. Problema legislativa care a provocat acest haos nu a fost insa solutionata. Oricand se poate ivi o situatie similara in care magistratii si avocatii nu vor sti cu siguranta cum trebuie interpretata legea. Avocatii cerusera saptamana trecuta eliberarea clientilor lor, invocand necompetenta instantei care a emis mandatele, pe motiv ca unul dintre inculpati era inspector principal de Politie Judiciara. Tot Curtea de Apel a dispus duminica arestarea preventiva a fiului lui Sile Camataru (foto), pentru 20 de zile. Nicolae Robert Balint are 16 ani si este cercetat pentru talharie. (Miruna Pasa)

Misiune - O fregata pentru NATO

Presedintele Ion Iliescu a aprobat participarea Romaniei cu o fregata incepand cu data de 1 iulie 2005 la operatiunea maritima "Active Endeavour", destinata combaterii terorismului in estul Marii Mediterane si in zona Stramtorii Gibraltar. Solicitarea a venit din partea conducerii Comandamentului Fortelor Aliate din Europa. "Prezenta pavilionului tarii noastre pe o nava militara aflata intr-o misiune de contracarare a actiunilor teroriste in afara apelor teritoriale ale Romaniei probeaza capacitatea fortelor sale navale de a actiona in raioane maritime indepartate, potrivit conceptiilor, cerintelor si misiunilor Aliantei", se arata in scrisoarea sefului statului transmisa Parlamentului. (Dana Piciu)

Mamaia - Congresul fostilor detinuti politici

La Mamaia se va desfasura in zilele de 17 si 18 septembrie cel de al 11-lea Congres al Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici, la care vor participa delegatii celor 43 de filiale teritoriale. Ordinea de zi a manifestarii prevede si discutarea unor probleme deosebite, precum stabilirea pozitiei AFDPR la alegerile generale, dar si analiza stadiului in care se afla Monumentul National al Luptei si Jertfei impotriva Comunismului, a carui constructie a inceput anul trecut. In ultima zi a Congresului se va lansa o a doua editie a Albumului Memorial al AFDPR. (Aniela Nine)

Un picior amputat, la ghena

Un picior amputat a fost gasit duminica intr-o ghena de gunoi din Targu-Jiu. Muncitorii care au facut descoperirea macabra au mai gasit in ghena si trei saci care contineau seringi folosite, pungi de glucoza si perfuzoare. Cei ce le-au gasit au sesizat organele de politie. Primele verificari au dus la concluzia ca "materialele" in cauza ar fi fost aruncate de o angajata a Spitalului Judetean Gorj, care, in loc sa duca acele lucruri la crematoriu, le-a aruncat intr-o ghena. (Gabriela Mladin)

Noul Cod Civil - Sotii au liber la contract prenuptial

Noul Cod Civil a fost adoptat ieri-seara in unanimitate de catre senatori, liberalul Mircea Ionescu Quintus insistand chiar ca votul sau sa fie adaugat celor 101 exprimate, intrucat nu fusese in sala in momentul votarii. Marea noutate a legii o reprezinta reglementarile aduse in capitolul "Drepturile si obligatiile matrimoniale ale sotilor". Astfel, cei doi soti trebuie sa se prezinte la notariat pentru incheierea unei conventii matrimoniale, prin care opteaza intre regimul actual al proprietatilor - considerate comune in eventualitatea unui partaj - si un sistem nou prin care pot preciza care bunuri sunt considerate proprietate personala si care comuna. Ca atare, ei pot estima chiar ca unele bunuri pe care le vor dobandi in timpul casatoriei nu vor putea fi afectate de un eventual partaj. Alte noutati sunt legate de coborarea varstei de casatorie la 16 ani sau de posibilitatea tatalui prezumtiv de a cere testul de paternitate. (Oana Stancu)

Parasutism - Militar mort in timpul unui exercitiu

Un militar angajat cu contract la UM 01847 Buzau a murit ieri in jurul orei 16:00, in zona localitatii brailene Ianca, in timpul unui exercitiu de parasutare efectuat pentru a primi brevetul de parasutist, transmite Mediafax. Potrivit purtatorului de cuvant al MApN, lt. col. Gelaledin Nezir, militarul avea 24 de ani, era angajat la unitatea militara din luna iunie si se afla la cea de-a cincea saritura cu parasuta, dupa care urma sa primeasca brevetul de parasutist. Intrucat nu a fost anuntata familia victimei, numele militarului nu a fost dat inca publicitatii. Evenimentul este cercetat de o comisie condusa de generalul de brigada Ion Birloiu, loctiitorul comandantului Corpului 1 Armata Teritorial, si de Parchetul Militar Buzau.

Baia Mare - S-a predat pentru a se afla adevarul

Satul sa mai fie haituit, Razvan Dobaes, cel despre care Jurnalul National a scris in urma cu doua saptamani, s-a predat procurorilor maramureseni. Pe numele sau era emis un mandat de arestare in lipsa si era dat in urmarire generala. Tanarul a decis ca este mai bine sa se predea, pentru a face lumina si a-si dovedi nevinovatia privind implicarea sa in traficul de persoane si proxenetism. Alaturi de el, in dosarul instrumentat, mai sunt cercetati inca 11 membri ai familiei Dobaes.
×
Subiecte în articol: observator