x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 16 iulie 2004

Romania in 5 minute - 16 iulie 2004

16 Iul 2004   •   00:00

Student la 87 de ani

Un batran in varsta de 87 de ani s-a inscris la Facultatea de Ecologie din cadrul Universitatii sibiene "Lucian Blaga". Lazar Sadeanu s-a decis sa devina student dupa trei ani de studiu a fenomenului de biotermie in apele sarate din zona localitatii Ocna Sibiului. (Rompres)

Procurori-bilant - "Le-am dat cartonas galben la toti"

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, si-a mustruluit ieri, cu ocazia bilantului, toti subordonatii din tara. Potrivit lui Botos, evaluarea activitatii procurorilor, pentru prima jumatate a lui 2004, a dezvaluit "inadvertente in actiunile de urmarire penala, probleme cu pregatirea profesionala si o scadere a numarului cauzelor. In tara, calitatea urmaririi penale lasa de dorit, pentru ca s-au inregistrat foarte multe achitari si restituiri. Nu este un bilant foarte placut, el a fost pus sub semn critic. Le-am dat cartonas galben la toti", a declarat procurorul general. Ilie Botos a propus ministrului Justitiei noua schimbari din functiile de conducere la Parchetele din Cluj, Craiova, Harghita si va prezenta Consiliului Superior al Magistraturii actiuni disciplinare pentru procurorii, Viorel Gavra si Gheorghe Leuca, de la Parchetul Tribunalului Bihor si Calin Roman, de la Parchetul Judecatoriei Oradea. Sefii Parchetelor de pe langa Curtile de Apel Bihor si Pitesti au primit ultimatum pana la 31 septembrie pentru rezolvarea problemelor. (Miruna Pasa)

Urmari - Ocnele Mari, un vulcan sub presiune

Deversarile de saramura de la exploatarea de sare Ocnele Mari au incetat in cursul zilei de ieri, dar urmarile dezastrului sunt considerabile. Primele evaluari facute de specialistii Comisiei de Dezastre din cadrul Prefecturii Valcea, sub conducerea directorului Smarand Tana, releva faptul ca nu mai putin de 110 gospodarii situate pe cursul Paraului Sarat, aflat in avalul barajului de retentie, au fost puternic afectate de valurile de saramura care nu au putut fi oprite in totalitate de dig. Au fost distruse curti, zeci de hectare de teren agricol au devenit desert, iar anexele gospodaresti s-au transformat in ruine. (Octavian Herta)

Piatra-Neamt - Seful Politiei, ramas fara permis de conducere

Seful Politiei muncipiului Piatra-Neamt, comisar-sef Ioan Mihaila, a ramas fara permis de conducere dupa ce a fost implicat intr-un accident rutier, in urma caruia doua masini au fost avariate, transmite Mediafax. Mihaila mergea miercuri seara cu Mercedesul personal pe o strada din localitate. La intrarea intr-o intersectie nu a observat indicatorul "OPRIRE", a continuat sa mearga si s-a tamponat cu o Dacie condusa regulamentar de Marius Verescu. In urma impactului, soferii au scapat nevatamati. Mihaila si-a recunoscut vina si a spus ca nu a vazut indicatorul. Comisarului-sef i-a fost retinut permisul pentru o perioada care va fi stabilita la sfarsitul cercetarilor.

Magistratura - Demisia judecatorului Visan, aprobata

Consiliul Superior al Magistraturii a admis ieri demisia depusa acum doua zile de judecatorul bucurestean Florea Visan. Magistratul este cercetat pentru faptul ca ar fi avut manifestari indecente fata de vecinii lui. Scandalul cu vecinii a pornit de la faptul ca acestia nu si-au zidit geamurile care dadeau in curtea magistratului. Visan a fost filmat in propria curte in timp ce dadea cu pietre in geamurile vecinilor si profera amenintari la adresa acestora. Este foarte posibil ca manifestarile judecatorului sa fi fost influentate de decesul parintilor si sotiei lui acum scurt timp. El a ramas cu doi copii minori in ingrijire. (Miruna Pasa)

Constanta - Arestari in scandalul de la Club Occident

Doi tineri au fost arestati ieri pe o perioada de 29 de zile, fiind acuzati de tentativa de omor deosebit de grav in cazul scandalului de la Club Occident, din Constanta, cand mai multi indivizi, inarmati cu sabii si cutite, au ranit grav doi angajati, care au fost internati in stare grava la spital. Memet Omer si Suliman Giuniet sunt acuzati ca in noaptea de 17 spre 18 iunie, dupa ce le-a fost interzis accesul in incinta localului, s-au reintors inarmati cu sabii, cutite si bate de baseball si, insotiti de doi prieteni, i-au lovit pe doi dintre angajatii Clubului Occident. Agentul de ordine si DJ-ul clubului, Marian Enache si Vasile Claudiu Grecu, au fost batuti crunt si abandonati in stare de inconstienta. Loviturile primite le-au pus celor doi viata in pericol.

Pierdere - Liderul sindicatului "U Metal" a decedat

Dorel Racolta, presedintele Federatiei Sindicale "U Metal" si unul din fondatorii confederatiei "Cartel Alfa", a murit in noaptea de marti spre miercuri, in urma unui accident vascular cerebral, el urmand a fi inmormantat sambata, la Baia Mare. Starea sanatatii lui Racolta s-a inrautatit saptamana trecuta, a declarat ieri, pentru Mediafax, presedintele "Cartelului Alfa", Bogdan Iuliu Hossu. Liderul sindical a fost dus la spital, unde medicii au descoperit ca era cardiac, suferea de diabet si avea probleme la rinichi. Racolta a facut saptamana trecuta un prim accident vascular cerebral, suferind o hemipareza. In noaptea de marti spre miercuri, in jurul orei 3:00, Racolta a murit. Liderul sindical urma sa implineasca 52 de ani in acest an.

EDITIA a II-a

Constanta - Seful Politiei, eliberat din functie

Seful Politiei Municipiului Constanta, comisarul-sef Ion Balanuta, a fost eliberat din functie ieri, la propunerea sefului Politiei judetene, pentru ineficienta de care a dat dovada in cazul rafuielilor de duminica, dintre doua bande rivale, transmite Mediafax. De asemenea, lui Balanuta i s-a imputat si rezolvarea tardiva a scandalului petrecut in noaptea de 17 spre 18 iunie in Clubul Occident din Constanta. Aproximativ 30 de persoane din doua bande rivale, inarmate cu sabii, bate si topoare, s-au batut duminica seara la o terasa din centrul municipiului Constanta, pentru aplanarea scandalului fiind necesara interventia politistilor din trupele DIAS si a jandarmilor.

Executiv - S-a aprobat rectificarea bugetului

Guvernul a aprobat ieri rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pentru 2004, prin realocarea unei parti a economiilor rezultate din evaluarea veniturilor si a cheltuielilor, informeaza Mediafax. Astfel, 850 miliarde lei au fost alocate pentru continuarea programului de sprijinire a producatorilor agricoli, iar alte 800 miliarde lei au fost acordate pentru constructia salilor de sport si a locuintelor pentru tineret. Majorari importante au mai fost facute in domeniul sanatatii, pentru programe ca acordarea de medicamente compensate pensionarilor, reabilitarea sistemului de psihiatrie si acoperirea costurilor medicamentelor si ale asistentei medicale in tratament ambulatoriu pentru specialitati paraclinice. Ordonanta de rectificare bugetara prevede, totodata, majorarea cu 0,8% a veniturilor bugetului general consolidat, crestere care asigura incadrarea deficitului bugetului general intr-un procent de 2.1% din PIB. Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat ca rectificarea bugetara nu presupune diminuarea bugetelor ordonatorilor de credite. El a anuntat ca in septembrie-octombrie ar putea fi operata o noua modificare a structurii bugetului pentru acest an.
×
Subiecte în articol: observator