x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 19 iulie 2004

Romania in 5 minute - 19 iulie 2004

19 Iul 2004   •   00:00

Sase olimpici la matematica

Olimpicii romani au fost premiati cu un abonament de sanatate pentru rezultatele de la Olimpiada Internationala de Matematica. Medaliatul cu aur Andrei Negut si ceilalti sase olimpici vor beneficia astfel de asistenta medicala completa.

Alba - Targul de Fete de pe Muntele Gaina

Aproximativ 8.000 de oameni au luat parte in acest an la renumitul Targ de Fete de pe Muntele Gaina, organizat anual in preajma Sarbatorii de Sfantul Ilie, pe un platou situat la aproape 1.500 de metri altitudine, la intretaierea judetelor Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara. In amintirea a ceea ce se povesteste ca a fost odata targul, Primaria comunei Avram Iancu a montat si in acest an o balanta uriasa. In schimbul a 100.000 de lei, pe un taler era cantarita fata, iar pe celalalt zestrea. Ieri-dimineata, un sobor de preoti a oficiat la Crucea lui Avram Iancu un Te Deum in cinstea eroilor neamului, iar seara s-a incheiat cu un spectacol folcloric.

Ramnicu-Valcea - Fara salarii astronomice

Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, este hotarat sa taie salariile mari pe care le primesc directorii de institutii subordonate Consiliului Local. Astfel, aceste salarii ar urma sa nu fie mai mari decat retributia lunara primita de un viceprimar, adica 21 milioane lei brut. Aceste masuri vin la cateva luni dupa scandalul iscat de demiterea directorului SC Acvarim SA, Stefan Brasoveanu. Acesta a primit doi ani la rand salarii lunare cifrate la circa 70 milioane de lei, in conditiile in care isi negociase singur retributia lunara. (Octavian Herta)

Mangalia - S-au reluat cursele de galop

Dupa o pauza competitionala de trei ani, Hipodromul Hergheliei Mangalia a gazduit sambata seara prima reuniune hipica a noului sezon competitional, transmite corespondentul Rompres. 37 de cai si jockey au participat la cele cinci curse de galop, organizate de Directia Silvica a judetului Constanta, in colaborare cu Clubul Sportiv Hipic Pegas, din Bucuresti, si Loteria Romana, pe pista de 1,2 km a Hipodromului Hergheliei Mangalia.

Arad - Festivalul National de Bere

Pe Stadionul Astra din municipiul Arad se desfasoara prima editie a Festivalului National de Bere, organizata de Primaria orasului impreuna cu Clubul Mooskea pe parcursul a trei zile. La festival participa 6 dintre marile companii producatoare de bere din Romania, cu nu mai putin de 16 marci din aceasta bautura. Deschiderea oficiala a avut loc vineri seara, cu recitalul interpretului de muzica populara Aurel Tamas. La final, ieri, momentul cel mai asteptat al festivalului a fost recitalul solistului din Marea Britanie Dr. Alban, care ii costa pe organizatori nu mai putin de 20.000 de euro, din cei 60.000 cat reprezinta intregul buget al manifestarii. (Rompres)

Hematologie - OMS va verifica sangele transfuzat in Romania

"Voi cere Organizatiei Mondiale a Sanatatii evaluarea asupra securitatii sangelui transfuzat in Romania, acesta fiind cel mai abilitat organism. Sangele folosit in Romania pentru transfuzii este securizat", a anuntat ieri ministrul Ovidiu Branzan. Anuntul a fost facut ca urmare a concluziilor controlului efectuat de inspectorii Autoritatii Nationale de Control (ANC) la Institutul National de Hematologie Transfuzionala "Prof. dr. C.T. Nicolau" din Bucuresti. In raportul ANC si in declaratiile sefului ANC, Ionel Blanculescu, se precizeaza ca, din cauza vechimii aparaturii medicale, rezultatele testelor asupra sangelui donat sunt incerte. (Magda Marincovici)

EstiVAL - Targ de Carte la Mangalia

Targul EstiVAL de CARTE se va desfasura la Mangalia in perioada 31 iulie - 19 august. Vor veni la mare pentru a-si lansa noile aparitii editoriale Mircea Dinescu, Octavian Paler, Emil Brumaru, Eugen Serbanescu, Ioan Es Pop, Nichita Danilov, Cristina Carstea, Mircea Cartarescu. Fiecare seara, care are propria "tematica", va contine multe surprize: Mambo Siria: muzica de "of si de aoleu", expozitia fotodocumentara "Nichita Stanescu - 70", poeme de Grigore Vieru in interpretarea autorului, Nichita Stanescu interpretat la chitara de Augustin Fratila, expozitia de pictura "Nuduri": de Adriana Braileanu. (Gina Anton)

Brasov - Sinucidere in post

Subofiterul Liviu Hosu, angajat pe baza de contract la UM 01028 din orasul Ghimbav, judetul Brasov, s-a sinucis sambata dimineata, in timpul serviciului de garda, la depozitul de munitii al unitatii. Arma din dotare era incarcata si fixata pe pozitia de foc automat, militarul apucand sa-si descarce doua gloante in cap inainte ca mecanismul percutor sa se blocheze. Din cercetarile preliminare ale Parchetului Militar a rezultat ca subofiterul avea probleme familiale, neavand unde locui impreuna cu sotia, Ema Hosu, si cu fetita sa in varsta doar de sase luni. Tragicul eveniment s-a produs la 10 minute dupa ce comandantul unitatii a inspectat punctele de paza din cadrul unitatii, asigurate de garda militara. (Libiu Mateescu)

Antena 1 - Sanda Nicola vine, Simona Gherghe pleaca

De astazi, Sanda Nicola va reveni pe sticla. Telespectatorii vor avea doua intalniri zilnice, de luni pana vineri, cu Sanda Nicola. Prezentatoarea stirilor matinale va aparea pe sticla atat la ora 7:00, cat si la Observatorul de la ora 13:00, in locul Simonei Gherghe, care pleaca in concediu. Sanda, proaspat intoarsa dintr-un circuit montan, si-a sfatuit colega sa aleaga pentru a se relaxa tot muntele. Dar cum Simona este o impatimita a Litoralului, in special a statiunii Vama Veche, nu este greu de ghicit unde va pleca prezentatoarea Observatorului de la ora 13:00 in concediu. (Cristina Ologeanu)
×
Subiecte în articol: observator