x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 2 iulie 2004

Romania in 5 minute - 2 iulie 2004

02 Iul 2004   •   00:00

Capela ortodoxa in Irak

Militarii bistriteni care vor pleca in Irak in aceasta luna se vor putea ruga intr-o capela ortodoxa. Marti, in tabara White Horse, unde acum sunt dislocati militarii Batalionului 26 Infanterie, in apropierea localitatii irakiene Nasiriya, a fost oficiata prima slujba in noua capela a unitatii.

Publicista - Baroana scrie in presa despre adoptii

Un articol semnat de raportorul Parlamentului European pentru Romania, baroana Emma Nicholson (foto), a aparut in editia de ieri a cotidianului britanic The Guardian. Baroana face din nou referire la cazul celor doua fetite romance care au castigat la Curtea Europeana de la Strasbourg dreptul de a refuza sa fie adoptate de cupluri italiene. "Adoptiile au fost aprobate de tribunale romanesti, intr-un moment in care intregul sistem era ruinat de coruptie", scrie baroana, adaugand ca fetele sunt foarte fericite la centrul de ingrijire condus de Ion Tiriac. (Irina Cristea)

Medgidia - Adolescent cercetat pentru acte de terorism

Un adolescent de 16 ani, elev in clasa a IX-a in Medgidia, s-a ales cu dosar penal pentru acte de terorism dupa ce, in urma cu aproape doua luni, ar fi sunat la Politie anuntand amplasarea unei bombe in incinta unui liceu. Potrivit politistilor, M. Dragos a anuntat prin telefon, in ziua de 5 mai, ca in incinta Liceului nr. 2 a fost amplasata o bomba. Pirotehnistii i-au evacuat pe elevi si profesori, insa nu au gasit nici o urma de material explozibil. Se pare ca M. Dragos a sunat de pe telefonul mobil al unui coleg, dupa care au dat foc cartelei telefonice. Baiatul risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 15 ani.

Surpriza - Autoturism furat de opt ani, abandonat la Parchet

Autoturismul unui cetatean britanic, care fusese furat cu opt ani in urma din comuna ilfoveana Pantelimon, a fost gasit abandonat, ieri dimineata, in parcarea din fata Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit unor surse din Politie, masina, marca Volkswagen Golf, de culoare gri, inmatriculata in Bucuresti pe numele Norvell Nicolas, a fost reclamata ca fiind furata in iunie 1996. Autoturismul a fost ridicat de un echipaj de Politie si urmeaza sa fie restituit proprietarului.

Galati - Pompierii au salvat un taur cazut in put

Pompierii galateni si mai multi sateni au salvat un taur care a cazut ieri intr-un put al unei statii dezafectate de epurare a apei, de langa localitatea Sendreni. Interventia a fost dificila pentru ca mai multe dale de ciment s-au desprins de pe peretii putului si au cazut peste animalul captiv. Pompierii au incercat sa foloseasca scara extensibila, dar locul foarte ingust nu a permis utilizarea ei. In cele din urma, un taran a coborat in put si a legat taurul cu doua furtunuri de apa, iar localnicii si pompierii l-au tras la suprafata. In aceeasi zona, in urma cu un an, un baiat a murit si un altul a fost ranit dupa ce au cazut intr-un put asemanator.

Schimbare - A aparut Administratia Nationala de Meteorologie

Institutul National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INMH) a fost reorganizat in Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), conform Legii nr. 216, recent aprobata. Institutia nou creata are doua obligatii fundamentale, si anume: colectarea si pastrarea sirurilor de date meteorologice istorice si protejarea sigurantei generale si a bunastarii cetatenilor. "Noi avem deja pasul facut pentru integrarea europeana, standardele produselor pe care le avem sunt complet adaptate celor cerute", ne-a declarat domnul Ion Poiana, directorul general al ANM. Proaspata institutie are statut de regie autonoma si preia personalul aferent activitatilor de meteorologie de la fostul INMH. (Dana Purgaru)

Posibil - Iliescu - secretar general al Francofoniei?

Vizita efectuata, acum doua zile, in Romania, de catre secretarul general al Francofoniei, Abdon Diouf, readuce in atentie o varianta politica interesanta. Ezitarile presedintelui Iliescu in a-si defini intentiile de viitor au dat nastere la numeroase speculatii. Una a fost alimentata si de o declaratie a acestuia, care spunea ca "nu mai doreste sa ocupe vreo functie executiva in partid". Motivul l-ar putea constitui posibilitatea ca, intr-un viitor apropiat, Iliescu sa fie propus pentru functia de secretar general al Francofoniei. Miscarea francofona a fost initiata in 1986 de catre fostul presedinte francez, FranIois Mitterrand. Ea reuneste 51 de state si 34 de tari care au in comun utilizarea limbii franceze. La Summit-ul Francofoniei din aceasta toamna, de la Oagadougou (Burkina Fasso), urmeaza sa fie ales noul secretar general. (Amos News)

Modificare - CNA, mai atent cu minorii

Ca urmare a modificarilor aduse ieri de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), condus de Ralu Filip (foto), deciziei privind protectia copilului, in programele audiovizuale va fi interzisa difuzarea de imagini, fotografii, interviuri, declaratii sau orice fel de informatii care ar putea duce la identificarea copiilor in varsta de pana la 14 ani, in situatia in care acestia au fost supusi abuzurilor fizice, psihice ori sexuale, sau sunt acuzati de comiterea unei infractiuni ori sunt victimele unei infractiuni, cu exceptia rapirii. La fel, este interzisa si difuzarea de imagini, interviuri sau declaratii ale copiilor in varsta de pana la 14 ani care au asistat la evenimente dramatice petrecute in familie.

Strategie - Rafo pregateste fuziunea cu Carom Onesti

Actionarii societatii Rafo Onesti se vor pronunta, la data de 15 iulie, asupra fuziunii prin absorbtie cu firma Carom Onesti si majorarea capitalului social al rafinariei cu 6,6 milioane dolari, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori. Rafo a fost privatizata in 2001, cand 60% din pachetul de actiuni a fost cumparat de Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacobov si Canyon Servicos din Portugalia. Rafo are in acest moment datorii catre stat in valoare de 7.673 miliarde de lei (circa 204 milioane euro).
×
Subiecte în articol: observator