x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 21 septembrie 2004

Romania in 5 minute - 21 septembrie 2004

21 Sep 2004   •   00:00
Romania in 5 minute  -  21 septembrie 2004

Festivalul Toamnei

Concerte, spectacole de teatru, proiectii de film in aer liber, expozitii de caricatura si fotografie - toate acestea, la Festivalul Toamnei, de la Sinaia. Organizatorii vor recrea atmosfera de la inceputul secolului XX, cu o parada a costumelor de epoca, mustarii, ceainarii si bragagerii.

Drum blocat de un tir cu substante toxice

Circulatia rutiera pe DE 70 a fost intrerupta timp de o ora ieri, dupa ce un tir turcesc incarcat cu peste trei tone de trioxid de crom, insecticid si clei de oase s-a rasturnat in dreptul localitatii doljene Almaj. Conducatorul autovehiculului, aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a pierdut controlul volanului si incarcatura s-a rasturnat. Pentru a fi evitata izbucnirea unui incendiu, la fata locului au intervenit pompierii, care au udat sacii si butoaiele. De asemenea, reprezentantii Inspectoratului de Protectie Civila si un chimist de la SNP Petrom, sucursala de distributie Doljchim SA Craiova, au analizat continutul incarcaturii. (Cristian Vasilcoiu)

Ucrainenii, luati la intrebari

Ministerul de Externe a transmis ieri o nota verbala Ambasadei Ucrainei la Bucuresti in care si-a exprimat surprinderea fata de decizia bancii Aval de a infiinta o sucursala pe Insula Serpilor. "O astfel de actiune se inscrie intr-o campanie mai larga initiata de partea ucraineana cu scopul de a modifica artificial statutul juridic al Insulei Serpilor, fortand, in acest fel, obtinerea unei solutii profund inechitabile de delimitare a spatiilor maritime ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra", se arata intr-un comunicat al ministerului. Ucrainenii incearca in ultima vreme sa demonstreze artificial ca Insula Serpilor este locuibila, pentru a obtine cat mai mult la impartirea spatiilor maritime din Marea Neagra. (Lavinia Tudoran)

Mizerie si mancare alterata in scolile-internat

Aproape jumatate din scolile cu regim internat din Romania incalca normele de igiena, iar cele mai multe produse alimentare depozitate in cantinele acestor unitati erau alterate, au constatat inspectorii de la Protectia Consumatorilor dupa un control in tara. In judetul Brasov, elevii din cateva internate dormeau in camere murdare, cu mobilier degradat si lenjerie uzata. De asemenea, in cateva zeci de scoli din judetele Braila, Dambovita, Galati si Vrancea, dormitoarele caminelor-internat aveau tencuiala cazuta, igrasie, geamuri sparte, iar incaperile miroseau a mucegai. In cantine, inspectorii au gasit mizerie, alimente alterate, lazi frigorifice defecte si vesela ruginita.

Reduceri de toamna la tarifele prostituatelor

Prostituatele care isi cauta clienti pe soseaua de centura a municipiului Bacau au decis sa-si reduca tarifele, dupa incheierea sezonului estival, avand in vedere ca numarul amatorilor de servicii sexuale a scazut o data cu venirea toamnei, informeaza Mediafax. "De cand a venit toamna, avem mai putini clienti. Dupa ce au plecat italienii, ne-am gandit sa atragem mai multi clienti. Ne-am inspirat de la magazinele de second-hand", comenteaza o prostituata. Fetele isi "taxeaza" acum clientii cu tarife intre 50.000 lei si 100.000 de lei si sustin ca numarul amatorilor au crescut de cand ele au recurs la reduceri.

Prelungirea sezonului rece, stabilita de Guvern

Ordonanta referitoare la ajutoarele pentru incalzirea locuintei a fost modificata ieri de deputati printr-un amendament ce prevede posibilitatea prelungirii perioadei sezonului rece in care se acorda ajutoarele. Astfel, perioada stabilita intre 1 noiembrie si 31 martie poate fi prelungita la propunerea Ministerului Muncii, cu avizul Autoritatii Nationale de Meteorologie. Durata prelungirii si procedura de acordare a ajutoarelor pentru incalzire in aceasta perioada se vor stabili prin hotarare de guvern. (Aniela Nine)

Liber la avort pentru tinerele "cu consimtamant"

Adolescentele si tinerele care au capacitate de consimtamant au dreptul la intrerupere voluntara de sarcina in conditii de siguranta, fara consimtamantul parintilor sau al tutorilor legali, au decis ieri deputatii care au dezbatut raportul de mediere la legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical. Proiectul mai prevede ca inaintea intreruperii sarcinii persoana care doreste acest lucru trebuie sa fie consiliata asupra riscurilor avortului. In cazul in care nu face acest lucru, medicul risca o amenda intre 3 si 5 milioane de lei. Raportul de mediere va fi supus marti votului final. (Aniela Nine)

Trei ani de inchisoare in locul fratelui

Un barbat din localitatea vasluiana Pogana a facut degeaba aproape trei ani de inchisoare pentru furt, dupa ce a fost confundat cu fratele sau care prezentase autoritatilor buletinul fratelui sau, informeaza Mediafax. Ioan Dumitru, de 44 de ani, s-a trezit luat pe sus de politisti si dus la Arad, unde a facut doi ani si opt luni inchisoare. "Cad a plecat din sat mi-a furat buletinul si, pentru ca semanam foarte mult, de fiecare data a dat numele si adresa mea", a povestit Ioan Dumitru despre fratele sau. Barbatul cere statului daune de 2.000 de euro si 10 miliarde de lei.

16.000 de dolari, asigurarea lui Robot

Vama Iasi a intentionat sa-si asigure cel mai valoros caine anti-drog pentru 16.000 de dolari. "Cainele este un labrador, se numeste Robot (foto), si este cel mai bun exemplar al nostru la controlul anti-drog. Acest caine poate depista dupa miros orice stupefiant sau alta substanta interzisa de lege", a declarat Elena Cotea, purtator de cuvant la Directia Vamilor Iasi. Insa firma de asigurari la care au apelat initial, Agras, a refuzat incheierea asigurarii din cauza antrenamentelor dure la care era supus animalul. (Cristina Stoian, Lucian Lazar)
×
Subiecte în articol: observator