x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 22 iulie 2004

Romania in 5 minute - 22 iulie 2004

22 Iul 2004   •   00:00

Fara profesori de romana

Desi au fost scoase la concurs 94 de posturi de profesor de limba romana, in judetul Covasna doar 14 candidati s-au inscris pentru ocuparea acestor catedre si doar sase au reusit sa ia note mai mari de 7, informeaza Mediafax. In aceste conditii, posturile vor fi ocupate temporar de absolventi de liceu sau de persoane care au absolvit alte facultati.

Control - CN Apele Romane, amendata de Ontanu

O prima amenda contraventionala in valoare de 75 de milioane de lei a fost aplicata de primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu, Companiei Nationale Apele Romane pentru gunoaiele de pe Lacul Plumbuita, din parcul cu acelasi nume. In urma unui control s-a constatat ca lacul este intr-o stare avansata de degradare, prezentand vegetatie bogata si depozite importante de gunoaie. Controale similare vor continua si in celelalte parcuri in care sunt lacuri, pentru a vedea starea in care se afla si pentru a preveni astfel imbolnavirea populatiei. (Monica Andrei)

Inventie - Caruto-trabantul lui "Zorro"

Un barbat din comuna Scaiesti si-a construit, in doar doua saptamani, un vehicul mai putin obisnuit. Ilie Serban, zis "Zorro", a cumparat un Trabant nefunctional de la un vecin, i-a taiat partea din spate, apoi a atasat-o unei carute. Dotat cu o frana de mana, un parasolar detasabil, banchete si inscriptionat cu porecla proprietarului, "Zorro", caruto-trabantul a defilat ieri pe strazile Craiovei sub privirile mirate ale trecatorilor. Politistii care l-au tras pe dreapta pe Zorro au incuviintat ca vehiculul are toate actele in regula si i-au permis sa-si continue drumul. (Cristian Vasilcoiu)

Trafic de influenta - Fost magistrat judecat pentru coruptie

Un fost magistrat asistent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta. Potrivit procurorilor anticoruptie, Aurelia Bunea ar fi cerut si primit, in perioada mai-iunie 2000, 41.000 de dolari de la o persoana condamnata pentru instigare la talharie. Aurelia Bunea i-ar fi promis acesteia, in schimbul spagii, ca ii va obtine achitarea in recursul de la instanta suprema. Pentru ca judecatorii Inaltei Curti au respins recursul condamnatului, Aurelia Bunea ar fi promis in continuare ca va obtine in dosarul cu pricina un recurs in anulare prin influentarea colegilor de la Parchetul General. (Miruna Pasa)

Israel - Imigranti romani ilegali, dupa gratii

Politia israeliana a arestat in noaptea de marti spre miercuri, la Tel Aviv, 11 imigranti ilegali, intre care si romani. Potrivit postului israelian de radio Arutz Sheva, politia si serviciul de imigratie au efectuat un raid in regiunea unei piete din oras. De aici, alti 31 de palestinieni au ajuns in arestul politiei. Toti cei capturati urmeaza sa fie interogati si apoi expatriati in tarile de origine. (Anca Aldea)

Solicitare - Secuii vor sa fie recunoscuti ca minoritate

Secuii vor sa fie recunoscuti ca minoritate nationala, fapt ce ar fi si in beneficiul statului roman, prin atragerea de fonduri europene, a declarat ieri, pentru Mediafax, presedintele executiv al Uniunii Secuilor, Stefan Molnar. El spune ca secuii si maghiarii sunt doua entitati minoritare diferite, lucru dovedit de istorie. Molnar afirma ca, in cursul istoriei, principii Transilvaniei se intitulau "domni ai Transilvaniei si capitani ai secuilor", iar "Unio Trium Nationum" a consfintit in Transilvania privilegii pentru trei entitati diferite: sasi, maghiari si secui. "Recunoasterea secuilor ca minoritate nationala ar fi si in beneficiul statului roman. Se acorda foarte multi bani europeni pe programe pentru minoritati. Si secuii ar putea atrage astfel de fonduri, daca ar fi recunoscuti ca minoritate nationala", a spus Molnar.

Timisoara - Voluntarii italieni sunt slabi chirurgi

Echipa de medici de la Clinica de Chirurgie Cranio-Maxilo-Faciala din Timisoara se plange ca echipa de plasticieni voluntari italieni veniti sa ii ajute are o prestatie slaba si ca este nevoie ca romanii sa reia toate interventiile efectuate si ratate de specialistii italieni, informeaza Rompres. Plasticienii au venit pentru a-si oferi gratuit serviciile unui numar de 56 de copii cu malformatii cranio-cerebrale congenitale, dar nu au specializarea de chirurgi, sustine doctorul Emil Urtila, directorul clinicii.

De senzatie - Casete compromitatoare de la Nati Meir

Nati Meir, consilierul pentru probleme de politica externa al liderului PRM, Vadim Tudor, sustine ca se afla in posesia unor "casete al caror continut, odata dezvaluit, va provoca un adevarat cutremur in viata politica din Romania". Meir organizeaza azi, la sala ARCUB, din Bucuresti, o conferinta de presa pentru a aduce la cunostinta opiniei publice continutul acestor casete. Intr-un comunicat remis Jurnalului National, Meir precizeaza ca spera ca "dezvaluirile sa ajute opinia publica sa-si formeze o parere mai apropiata de realitate in ceea ce-i priveste pe unii politicieni care, daca e sa ne luam dupa declaratiile lor recente, se pregatesc sa preia puterea in Romania, aratandu-se convinsi ca vor castiga fara dificultate alegerile din toamna". (Marina Constantinoiu)

Brasov - Se vinde Land Rover-ul fostului primar

Primarul Brasovului, George Scripcaru, va scoate la licitatie masina de teren care a fost utilizata de fostul primar, Ioan Ghise, pentru ca sustine ca nu are nevoie de o asemenea masina si ca "se multumeste si cu Dacia din dotarea Primariei", informeaza Mediafax. Licitatia va avea loc saptamana viitoare si va porni de la un pret de 508 milioane de lei. Land Rover-ul lui Ghise a fost subiect de discutie in Consiliul Local trecut, care a emis chiar o hotarare pentru vanzarea masinii, pentru ca, spuneau alesii locali, primarul "foloseste masina mai mult in interes personal decat in cel al comunitatii". Decizia a fost atunci atacata de Ghise.

EDITIA a II-s

Propunere - PUR cere impozit pe profit zero

Partidul Umanist Roman va promova o serie de initiative legislative privind neimpozitarea impozitului pe profit si majorarea impozitului pe dividende. "Vom avea cateva propuneri unice: sa initiem un vot electronic continuu pentru parlamentari, capitalul social trebuie sa fie considerat egal cu cel uman, totodata impozitul pe profit sa fie zero, iar cel pe dividende sa ajunga la 20 - 30%. Trebuie sa fortam o dezvoltare economica sanatoasa a Romaniei", a declarat Dan Voiculescu, presedintele PUR. Declaratia a fost facuta la sfarsitul consultarilor economice si sociale care au avut loc la initiativa PUR cu liderii principalelor centrale sindicale: CNSLR-Fratia, BNS, Cartel Alfa, CSDR si Meridian. (Catalin Budescu)
×
Subiecte în articol: observator