x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 22 septembrie 2004

Romania in 5 minute - 22 septembrie 2004

22 Sep 2004   •   00:00

Investitie blocata de Primarie

Un sistem de alimentare cu apa din localitatea bistriteana Chirales, in care s-au investit circa 300.000 de dolari, nu a fost pus in functiune nici la o luna de la terminarea lucrarilor, informeaza Mediafax. Primaria refuza sa deschida robinetele de la cismele fiindca nu poate supraveghea consumul.

Valcea - Medicii de familie dau in judecata Casa de Asigurari de Sanatate

Mai multi medici de familie valceni au dat in judecata Casa Asigurarilor de Sanatate Valcea, deoarece nu si-au primit banii in baza bugetului de libera practica de la sfarsitul anului 2002. In functie de numarul de pacienti arondati, fiecare medic primeste o suma lunara cuprinsa intre 2,5 si 15 milioane lei. La baza acestei obligatii a CAS Valcea sta un contract-cadru semnat cu toti medicii de familie din judet. Datoria CAS catre medici se ridica la circa un miliard de lei. "Noi si Colegiul Medicilor avem o relatie buna si am stabilit ca trebuie sa rezolvam aceste probleme amiabil, nu in justitie", a declarat purtatorul de cuvant al CAS Valcea, Dorel Constantinescu. (Octavian Herta)

Mehedinti - Nemtoaica acuzata de proxenetism

Procurorii din Mehedinti cerceteaza o nemtoaica de 42 de ani pentru trafic de persoane si proxenetism. Margit Lionat Hirscon este acuzata ca, in perioada 2003-2004, a racolat mai multe romance tinere pe care apoi le-a transportat in Germania, unde le-a obligat sa se prostitueze. La propunerea Parchetului, judecatorii de la Tribunalul Mehedinti au emis pe numele nemtoaicei un mandat de arestare preventiva prentru 29 de zile. (Miruna Pasa)

Automutilare - Un oltean a vrut sa patimeasca la fel ca Hristos

Profund impresionat de patimile lui Iisus Hristos, un oltean de 43 de ani a decis ca, pentru a-si spala pacatele, trebuie sa fie, si el, chinuit asemeni Fiului Domnului. Iulian Dinu, din comuna Zanoaga, si-a batut, astfel, cuie in picioare. Barbatul intentiona sa-si bata si in maini, dar a fost descoperit de rude. "Iisus Hristos" din Zanoaga a fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. Barbatul nu a mai avut niciodata probleme psihice si era cunoscut de consateni ca un om linistit. (Cristian Vasilcoiu)

Mures - Spital sarac, in pericol de inchidere

Spitalul din localitatea muresana Miercurea Nirajului ar putea fi inchis din lipsa de fonduri, intrucat bugetul pentru anul in curs a fost deja epuizat, iar unitatea a inceput sa acumuleze datorii, informeaza Rompres. Din cauza fondurilor insuficiente spitalul functioneaza cu un singur medic specialist, care este pensionar. Pentru a se face economie, numarul paturilor a fost redus la jumatate, desi spitalul deserveste peste 15.000 de locuitori din oras si din imprejurimi. Directorul spitalului din Miercurea Nirajului, dr. Gyorgy Pap, a declarat ca nu a fost instiintat oficial despre o eventuala inchidere a unitatii pe care o conduce, dar ca a auzit zvonuri in acest sens.

Iasi - "O zi fara masina in orasul meu"

Edilii municipiului Iasi au interzis astazi circulatia autovehiculelor pe mai multe artere din oras, in cadrul manifestarii "O zi fara masina in orasul meu", pentru sensibilizarea opiniei publice in privinta poluarii, informeaza Rompres. In perimetrul delimitat de Bulevardul Carol I, pana la Universitatea "Al. I. Cuza", Bulevardul Independentei, Bulevardul Tudor Vladimirescu, zonele Splai Bahlui, Podu Ros, Palatul Culturii, Bulevardul Stefan Cel Mare si Piata Unirii nu vor avea voie sa circule decat masinile Salvarii, Politiei si ale anumitor servicii din cadrul primariei. Pentru ca iesenii sa simta ca este o zi deosebita, au fost programate manifestari culturale si artistice ale elevilor din mai multe scoli.

Cluj - Strainii care vor la universitati romanesti, testati HIV

Studentii straini care vor sa urmeze cursurile Universitatii "Babes-Bolyai" sau ale Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca sunt obligati sa depuna la dosar, printre alte documente, rezultatele testului HIV, informeaza cotidianul "Ziarul clujeanului", citat de Mediafax. Romanii pot, in acelasi timp, sa se inscrie la orice fel de cursuri fara a depune la dosar aceasta hartie. Reprezentantii celor doua universitati clujene care cer acest test sustin ca Ministerul Educatiei ar fi impus masura "de la centru". Pe de alta parte insa, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Daniel Tomoni, neaga ca decizia ar fi impusa de la Bucuresti.

PNA - Spaga in masini la Finantele Publice

Procurorii anticoruptie au trimis ieri in judecata trei angajati de la Finantele Publice Mures pentru luarea unor spagi ce depasesc 2 miliarde de lei. Potrivit anchetatorilor Radu Ciortea, sef serviciu, Adrian Boila, inspector si Vasile Negrea, functionar public, toti angajati la Directia Generala a Finantelor Publice Mures, au primit spagile in cursul anului 2003 in schimbul unor rambursari ilegale de TVA si pentru ca mai multe firme sa nu fie luate la puricat in timpul controalelor fiscale. Ciortea este acuzat de primirea unei spagi de 1,4 miliarde de lei, in care au intrat si doua masini Volkswagen Passat. Boila va raspunde pentru o spaga de 560 de milioane, in care a intrat si un Volkswagen Golf. Negrea ar fi primit, spun procurorii, o mita de 165 de milioane de lei, in care a intrat si un Opel Astra. (Miruna Pasa)

Evaziune fiscala - Severin Tcaciuc are un nou dosar

Omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc va fi cercetat de procurori pentru o noua plangere penala referitoare la evaziune fiscala in valoare de circa 300 de milioane de lei, inaintata de Garda Financiara Suceava, informeaza Mediafax. Inspectorii GF au descoperit ca firma Severin SRL Bosanci a lui Tcaciuc a achizitionat in perioada februarie - aprilie 2000 produse petroliere neaccizabile din care a produs carburanti auto, valorificati apoi cu eludarea obligatiilor. Tcaciuc este urmarit pentru o pedeapsa de un an si sapte luni de inchisoare, pentru ultraj, dar a parasit tara in februarie 2003, inainte de a fi dat in consemn la frontiera.
×
Subiecte în articol: observator