x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 27 august 2004

Romania in 5 minute - 27 august 2004

27 Aug 2004   •   00:00

Retete securizate

Din aceasta toamna, medicamentele precum Fortralul, Diazepamul, Xanaxul, Codeina, Distonocalmul sau Nitrazepamul ar putea fi eliberate doar pe retete securizate, care nu vor mai putea fi falsificate. Reprezentantii ministerului au realizat deja modelul noilor formulare care au fost trimise CNAS si Imprimeriei Nationale.

Brasov - Scripcaru si Ghise nesechestrati

Curtea de Conturi Brasov a ridicat, dupa doi ani, sechestrul asigurator asupra averilor personale ale lui George Scripcaru, actualul primar al Brasovului, si a lui Ioan Ghise (foto), fostul primar, pentru afacerea Comat. In 2002, Curtea de Conturi a considerat ca achizitia de catre Primaria Brasov a unui bloc al Comatului dezafectat cu 4 miliarde de lei, pentru a-l transforma in locuinte sociale, a fost ilegala si a imputat celor doi edili suma respectiva. Ulterior, justitia brasoveana a stabilit legalitatea tranzactiei. Ioan Ghise ramane cu sechestrul pe avere la un plafon de 150 milioane lei pentru cazul asocierii municipiului Brasov cu Fundatia Sperobene Italia. (Libiu Mateescu)

Mures - Localitate terorizata de viespi uriase

Satenii din localitatea mureseana Dileul Vechi sustin ca sunt terorizati de o specie ciudata de viespi, mari cat un deget si se tem sa iasa pe strazi sau sa-si aeriseasca locuintele din cauza acestora, informeaza Pro TV Mures, citat de Mediafax. Oamenii spun ca sunt ingroziti, pentru ca insectele s-au cuibarit sub stresinile caselor, de unde ies si urmaresc trecatorii. Ei evita sa mai iasa in curti, sa isi aeriseasca locuintele si sa iasa pe strada fara protectie. In plus, localnicii spun ca in satul vecin a murit un cal intepat de doua astfel de viespi.

Bistrita - Aglomeratie la eliberarea pasapoartelor

Cateva mii de persoane care lucreaza in Spania s-au prezentat incepand cu luna iulie la Serviciul de pasapoarte din Bistrita, pentru a-si schimba pasapoartele care expira, angajatii institutiei lucrand de dimineata pana seara pentru a face fata solicitarilor, transmite Mediafax. Media lunara de pasapoarte eliberate era de 1.900 si 2.000 insa in luna iulie au fost eliberate peste 3.000, iar de la inceputul lunii august pana in prezent peste 4.000. Majoritatea celor care solicita eliberarea de pasapoarte in regim de urgenta lucreaza in Spania.

Verificari - Spitalul Poiana Mare, inspectat de ONU

Spitalul de Neuropsihiatrie din Poiana Mare a fost inspectat, zilele trecute, de raportorul pentru Romania din partea Organizatiei Natiunilor Unite, Paul Hunt. Oficialul a evitat sa faca publice primele impresii de la fata locului, insa a dat asigurari ca va intocmi un raport care va fi inaintat Guvernului Romaniei, Organizatiei Mondiale a Sanatatii si, bineinteles, ONU. "Raportul va include rezultatul verificarilor si recomandari practice, de care sa se tina seama pe viitor", a precizat raportorul ONU, Paul Hunt. La Poiana Mare si-au pierdut viata zeci de pacienti, in ultimii ani, nu putine fiind persoanele care au acuzat rele tratamente aduse bolnavilor. Scandalul iscat s-a soldat cu numeroase demiteri. (Cristian Vasilcoiu)

Loto - Un jucator a luat 2 miliarde la "5 din 40"

Premiul de la prima categorie a jocului loto "5 din 40" de aseara, in valoare de 1.999.942.000 lei, a ajuns la un singur norocos care a nimerit toate cele sase numere extrase. Acestea au fost: 2, 23, 18, 4, 37, 19. La categoria a II-a, 8 persoane au luat 46.901.437 lei, iar la a III-a 508 jucatori au intrat in posesia a 738.605 lei. La tragerea "Joker" varianta castigatoare a fost: 37, 40, 41, 25, 34 + 14, insa premiul de la primele doua categorii a fost reportat. La a III-a categorie 6 participanti au castigat 58.555.300 lei. (Dana Purgaru)

Dolj - Casa arsa din cauza saraciei pompierilor

O gospodarie din satul doljean Cleanov, comuna Carpen, a fost mistuita de flacari, deoarece pompierii nu au avut motorina pentru a interveni la stingerea incendiului. Cei care trebuiau sa intervina erau pompierii civili dintr-o localitate invecinata, Brabova. Numai ca, in lipsa combustibilului necesar deplasarii autospecialei de interventie, pompierii din Brabova s-au vazut nevoiti sa apeleze la colegii din Craiova. Din pacate, pana ce acestia sa parcurga cei 70 de kilometri pana in Cleanov, gospodaria a ars. Nu s-au inregistrat victime omenesti. Politia efectueaza acum cercetari in vederea stabilirii cauzei izbucnirii incendiului.

Gorj - Gardianul acuzat ca si-a omorat copilul, dat afara

Gardianul public Constantin Pancea care este acuzat ca si-a omorat copilul in bataie, a fost dat afara de la serviciu. Anchetatorii gorjeni strang declaratii pentru a stabili cu exactitate autorul sau autorii omorului. Medicii legisti s-au pronuntat deja, iar raportul confirma faptul ca micutul Alexandru Caragui, in varsta de un an si sase luni, a fost omorat in bataie. Parintii copilului, Ioana Caragui si Constantin Pancea, sunt cercetati de politie. Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj s-a autosesizat imediat si a dispus sa inceapa cercetarile.

Marcaje - Bauturile confiscate vor avea marcaje speciale

Compania Imprimeria Nationala va asigura timbre speciale pentru bauturile alcoolice confiscate nemarcate corespunzator sau cu marcaje false, potrivit unui ordin recent al ministrului Finantelor Publice, Mihai Tanasescu. Marcajele speciale vor fi comandate contra cost de catre Directiile Finantelor Publice judetene sau cele din municipiul Bucuresti, care sunt abilitate sa valorifice bunurile confiscate. Banderolele sunt utilizate in Romania pentru marcarea produselor supuse accizelor, cum ar fi bauturile alcoolice si tigarile. De la inceputul anului viitor, contravaloarea banderolelor pentru bauturile alcoolice va fi suportata de la bugetul de stat.

Timis - Judecator acuzat de coruptie

PNA a pus-o oficial sub acuzare, ieri, pe judecatoarea timiseana Rodica Marghescu, anchetatorii declansand urmarirea penala impotriva ei pentru infractiuni conexe faptelor de coruptie, informeaza Mediafax. Anchetatorii au stabilit ca, in cursul anului 2003, in dosarele comerciale aflate pe rolul instantei, Marghescu a numit firma Insolvency SRL ca lichidator judiciar al unor debitori pe care i-a declarat falimentari. In activitatea firmei Insolvency sunt implicate - potrivit PNA - rude apropiate ale magistratului timisean.
×
Subiecte în articol: observator