x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 28 iulie 2004

Romania in 5 minute - 28 iulie 2004

28 Iul 2004   •   00:00

Tone de produse periculoase

Mai mult de jumatate dintre produsele de patiserie, cofetarie si inghetata verificate in ultimele zile de Protectia Consumatorilor erau periculoase pentru sanatatea populatiei. Numai in ultima saptamana au fost retrase de la vanzare peste 72 de tone de asemenea produse.

Valcea - Nevazatorii "citesc" ziarele pe Internet

Nevazatorii valceni se delecteaza de la o vreme "citind" ziarele pe Internet. Cu bani scosi din propriile buzunare, acestia au pus mana de la mana si au cumparat trei calculatoare care sunt prevazute cu programe speciale cu sinteza vocala, care le permit nevazatorilor sa "citeasca" presa pe Internet. Costul unui asemenea program este de 1.200 dolari si poate fi folosit pentru maximum 5 ordinatoare. Presedintele ANR Valcea, Vasile Sulumete, spune ca a solicitat sprijinul oamenilor cu stare din oras, insa nimeni nu s-a aratat interesat sa dea vreun ban pentru a-i ajuta pe nevazatori sa-si procure aceste calculatoare. (Octavian Herta)

Dosarul Ciomu - Sotia pacientului mutilat a fost audiata

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au audiat-o ieri pe sotia pacientului mutilat, prin sectionarea penisului, de catre medicul Naum Ciomu, cercetat penal in urma efectuarii acestei operatii. Sotia pacientului le-a spus procurorilor ca "este foarte suparata" pentru ceea ce s-a intamplat si a descris starea sa de spirit in urma acestei interventii chirurgicale esuate. Femeia le-a mai spus procurorilor ca a avut o discutie cu medicul Naum Ciomu, in care acesta si-a cerut scuze pentru faptul ca, in urma unei pierderi de memorie si a unui "moment de incetosare", l-a mutilat pe sotul sau.

Licitatie - Nimeni nu vrea jeep-ul in care s-a plimbat Ghise

Masina de teren folosita de fostul primar al Brasovului, Ioan Ghise, un Land Rover Freelander, scoasa luni la licitatie de conducerea Primariei Brasov, nu a interesat pe nimeni. Pretul a fost stabilit la suma de 508 milioane de lei, cam mare, asa cum spuneau persoanele care au vazut masina aflata in curtea interioara a Primariei Brasov. Consilierii locali au declarat in nenumarate randuri ca masina trebuie vanduta cat mai repede, deoarece cheltuielile cu intretinerea sunt destul de mari, numai in anul 2003 cheltuindu-se 200 de milioane de lei in acest sens.

Olimpici - Patru medalii la chimie

Elevii romani au obtinut la editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Chimie, desfasurata in perioada 18-27 iulie la Kiel-Germania, o medalie de aur, una de argint si doua de bronz. Constantin Nicolae Takacs, elev in clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Simion Barnutiu" din Simleul Silvaniei, judetul Salaj, medaliat in acest an cu aur si la Olimpiada Internationala de Chimie "Mendeleev", a castigat medalia de aur, iar Mihai Duduta, elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Stefan Cel Mare" din Suceava, a intrat in posesia medaliei de argint. La editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Chimie, Romania s-a plasat in primele 10 locuri in clasamentul pe natiuni. (Eugenia Mihalcea)

Proiect revizuit - Salvarea vestigiilor fostului Teatru National

Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a cerut firmei Bouygues Romania revizuirea proiectului ansamblului imobiliar ce urmeaza a fi construit pe locul fostului Teatru National si integrarea fundatiilor vechiului teatru in constructia noua. Sapaturile realizate pe Calea Victoriei nr. 37B, in vederea construirii imobilului Victoria Business Plazza, au scos la iveala fundatiile fostei cladiri a Teatrului National al Romaniei. La momentul intocmirii proiectului de constructie nu se cunostea sau nu se banuia existenta vestigiilor istorice.

Propunere - Scutire de la plata vizei de SUA peste cateva luni?

Trei parlamentari americani sunt decisi sa ne faca un bine. Ei au depus, la mijlocul lunii, la Camera Reprezentantilor o propunere legislativa pentru scutirea de la plata vizei a cetatenilor care vor sa viziteze SUA si care provin din state aliate ale Americii in Irak si Afganistan. Este vorba despre romani, unguri, bulgari, cehi, polonezi. Cei trei legiuitori sunt democratul Bill Lipinski, republicanul Jack Quinn si democratul Rahm Emanuel. Daca proiectul lor va fi aprobat de Congres, nu vom mai plati 100 de dolari pentru viza de calatorie in SUA. Asta insa s-ar putea intampla peste cateva luni, pentru ca procedurile sunt foarte complicate la Congresul american. (Lavinia Tudoran)

Targ - "‘Imperecherea tiganilor"

In fiecare an, de ziua Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, locuitorii de etnie rroma organizeaza la Campulung (Arges) targul cunoscut sub numele de "Imperecherea tiganilor". Ieri, la targ s-au adunat rromi din toata tara, veniti in cautarea unei neveste pe care sa o cumpere cu bani grei. Sositi in traditionalele carute, rromii s-au preocupat insa mai putin de cautarea unei sotii, cat de afaceri.
×
Subiecte în articol: observator