x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 28 septembrie 2004

Romania in 5 minute - 28 septembrie 2004

28 Sep 2004   •   00:00

Targul Palincarilor

La cea de a patra editie a Targului Palincarilor, desfasurata la Oradea, la sfarsitul saptamanii trecute, producatorii au adus bauturi din prune, dar si din mere, pere, caise sau cirese. Specialistii spun ca cea mai buna bautura ramane cea din pruna si ca ii vor spune mereu "palinca" desi termenul a fost inregistrat oficial de Ungaria.

Pericol - Ploaie de bolovani pe Valea Oltului

Caderile de pietre care s-au inregistrat la sfarsitul saptamanii pe Drumul National 7, intre Ramnicu Valcea si Sibiu, au blocat traficul la kilometrul 199, in Punctul Turnu. Nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale, dar reprezentantii politiei avertizeaza soferii sa conduca prudent in aceasta zona. In prezent, circulatia se desfasoara normal. (Octavian Herta)

Valcea - Biserica scoasa la vanzare pentru 5.000 euro

Locuitorii comunei valcene Pesceana vor sa vanda biserica din localitate, nemultumiti de decizia Episcopiei Ramnicului prin care preotul care slujea de ani in sir in acest locas de cult a fost schimbat. Ei vor sa vanda biserica pentru 5.000 de euro, deoarece considera ca locasul este ridicat pe pamanturile lor, si cu banii donati de ei. Pe usa bisericii a fost pus un anunt scris cu litere de-o schioapa: "Biserica vanduta". Oamenii spun ca mai bine vand biserica decat sa le vina un nou preot. Ei chiar au amenintat ca-l rastignesc pe Prea Sfintia Sa, Gherasim Cristea, episcopul Ramnicului, daca apare in zona. (Octavian Herta)

Televiziune - EuroNews in limba romana

Cunoscutul canal de stiri EuroNews are de ieri un jurnal si in limba romana. In prezent, EuroNews emite simultan in 7 limbi, 24 de ore din 24, in mai mult de 40 de tari ale Europei. Primul jurnal in limba romana a fost transmis ieri-seara, la ora 22:00, ora Bucurestiului, imediat dupa jurnalul national de 30 de minute. Acesta va putea fi urmarit de acum incolo de telespectatorii canalului public roman TVR 2. Acest nou serviciu face parte dintr-o strategie de dezvoltare in parteneriat global cu actionarii canalului. (Cristina Ologeanu)

Proiectul Belene - Bulgarii spun ca discutiile cu Romania merg bine

Ministrul bulgar al Mediului si Apelor este multumit de mersul discutiilor cu partea romana cu privire la proiectul centralei nucleare de la Belene. "Am facut progrese in relatia cu Romania vizavi de problema centralei", a declarat ministrul Dolores Arsenova in timpul unei vizite la Ruse. Arsenova a spus ca raportul pe care bulgarii l-au prezentat la cea mai recenta intalnire i-a multumit pe expertii romani. Documentul se referea la implicatiile pe care construirea centralei le-ar avea asupra mediului. (Irina Cristea)

Decizie - Dosarul "Hamas", inapoi la Parchet

Dosarul in care liderul Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, si deputatul Danut Saulea sunt acuzati de comunicare a unor informatii false a fost restituit ieri procurorilor pentru completarea cercetarii. Potrivit Parchetului General, cei doi parlamentari ar fi sustinut in mod repetat informatia falsa potrivit careia pe teritoriul Romaniei s-ar fi antrenat, in perioada 1994-1995, teroristi palestinieni, cu acordul autoritatilor. Aparatorii celor doi oameni politici au sustinut in fata instantei supreme ca ar fi foarte utile relatiile pe care le-ar putea da Ambasada Israelului si Parlamentul Romaniei in legatura cu eventuala activitate a trupelor Hamas pe teritoriul tarii. (Miruna Pasa)

Acord - Concedii de odihna pentru romanii din Spania

Romanii care muncesc legal in Spania, dar si spaniolii care lucreaza la noi in tara vor beneficia, de anul acesta, de concedii de boala, indemnizatii de maternitate sau pentru cresterea copilului, ajutoare sociale sau dreptul de pensie. Salariatii vor beneficia de aceste drepturi in baza unui Acord privind Asistenta Sociala, care va fi incheiat in octombrie 2004 de guvernele din Romania si Spania, a anuntat ieri ministrul-delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Bogdan Nicolescu Duvaz. Ministrul s-a aflat zilele acestea in Spania, la invitatia patronatelor. (Cristian Petru)
×
Subiecte în articol: observator