x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

05 Mai 2005   •   00:00


  • 6 mai 2005
  • Copil mort in curtea casei

    O fetita de 2 ani din localitatea aradeana Fiscut a murit inecata intr-un butoi cu apa din curtea casei sale dupa ce a fost lasata sa se joace nesupravegheata, transmite Mediafax. Politistii sustin ca este vorba despre un accident casnic si ca, cel mai probabil, parintii nu vor fi trasi la raspundere.

    Cazul Petromidia - Patriciu a dat procurorilor un cadou de Pasti

    Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost interogat ieri pentru a treia oara la Parchetul General, in dosarul Petromidia, in legatura cu modul in care a cheltuit aproximativ 15 milioane de dolari pentru retehnologizarea rafinariei. Anchetatorii cred ca banii au fost cheltuiti pentru plata unor cantitati de titei cumparat anterior de Petromidia. Omul de afaceri le-a adus ieri procurorilor si un cadou de Pasti: o carte care sa-i ajute sa rezolve cat mai bine cazul. Dinu Patriciu a fost pus sub invinuire la sfarsitul lunii martie pentru evaziune fiscala si spalare de bani. (Miruna Pasa)

    Craiova - Fiul judecatorului Covei, intr-un nou accident

    Fiul judecatorului Covei de la Curtea de Apel Craiova, care are mai multe dosare penale pentru conducere fara permis si care a fost implicat in mai multe accidente si scandaluri in Banie, a fost din nou autorul unui accident rutier. Aflat la volanul unui Peugeot 206, Iustin Covei, care este si nepot al unui procuror de la Parchetul de pe langa aceeasi instanta, a intrat intr-un autoturism Toyota parcat pe marginea unei strazi din Craiova. Tanarul a declarat politistilor ca n-are decat carnetul de elev la el, dar a scapat doar cu o amenda de 600.000 de lei pentru "neadaptarea vitezei". (Cristian Vasilcoiu)

    Justitie - CSM vrea reforma democratica

    Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ieri ca "nu se opune reformei sistemului judiciar" si ca a amanat discutarea unor modificari legislative pentru simplul motiv ca nu toti magistratii din tara avusesera posibilitatea de a studia propunerile cu pricina. Acum cateva zile CSM a fost acuzat de mass-media ca ar incerca franarea reformei. Motivul: refuzul de a discuta imediat modificarile celor trei legi care reglementeaza sistemul judiciar. "CSM se va pronunta cu privire la modificarile propuse de Ministerul Justitiei numai dupa ce proiectele vor fi dezbatute si cunoscute de magistrati, societatea civila si justitiabili", se arata in comunicat. (Miruna Pasa)

    Risc - Faleza dintre Vama Veche si 2 Mai sta sa cada

    Faleza dintre statiunile 2 Mai si Vama Veche este in pericol de prabusire din cauza eroziunii, iar autoritatile locale au amplasat panouri de avertizare a populatiei in zona. Localnicii si turistii sunt sfatuiti sa evite plimbarile pe plaja din zona, dar si pe faleza, iar cel mai probabil sectorul cu grad de risc va fi inchis. Potrivit specialistilor, eroziunea costiera este cauzata de amenajarile hidrotehnice executate pe Dunare si pe afluentii sai. (Mariana Craciun)

    Acord - Legea Holocaustului, adoptata dupa trei ani

    Senatorii au adoptat ieri, dupa trei ani de dezbateri, Legea privind Holocaustul, informeaza Mediafax. Astfel, negarea in public a Holocaustului sau a efectelor acestuia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi. Actul normativ mai prevede interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob si a promovarii cultului unor persoane vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.

    Solicitare - Contractele Apelor Romane, verificate de PNA

    Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a sesizat Parchetul National Anticoruptie cu privire la modul in care Administratia Nationala "Apele Romane" a incheiat contractele de executie si lucrarile hidrologice intre 2000 si 2004. Potrivit Mediafax, sesizarea vizeaza patru firme care ar fi primit aceste contracte. Printre ele se numara si societatea Aquaproiect, acuzata de presa centrala de legaturi cu fosti demnitari din guvernarea PSD.

    Senat - Ordonanta pentru circulatia rutiera a fost votata

    Senatul a adoptat ieri Ordonanta de Urgenta din 2002 care modifica substantial Decretul din 1966 privind regulamentul pentru circulatia pe drumurile publice, in sensul armonizarii legislatiei cu cea europeana. In forma aprobata de Senat, conducerea unui autovehicul de o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare "stricta" de la unu la cinci ani. De asemenea, pietonii accidentati ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie "poarta intreaga raspundere a accidentarii lor".

    Program ANL - Locuinte pentru sinistrati

    Agentia Nationala pentru Locuinte a fost desemnata pentru realizarea lucrarilor de reabilitare sau constructie a caselor din zonele afectate de inundatii, prevede o ordonanta de urgenta adoptata ieri de Cabinetul Tariceanu. Pentru reconstructia caselor si a infrastructurii afectate din zonele calamitate, intr-o prima etapa, se va acorda de la bugetul de stat suma de 20 miliarde de euro, bani proveniti din procesele de privatizare. Pentru ajutorarea sinistratilor s-au mobilizat institutiile administratiei centrale, Primaria Sectorului 2 trimitand la Tulcea un transport de furaje pentru animalele din zonele afectate de inundatii. (Aniela Nine)

    Concluzie - Profesionale invechite pentru tineri

    Elevii care termina licee tehnologice sau scoli de arte si meserii nu sunt intotdeauna calificati pentru angajare, in ciuda diplomelor obtinute, intrucat oferta educationala din Romania nu este pe deplin compatibila cu cererea de pe piata muncii. Dovada este nivelul ridicat al somajului in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, de 18,5%, in 2003. (Eugenia Mihalcea)
    ×
    Subiecte în articol: observator