x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

19 Apr 2005   •   00:00

  • 20 aprilie 2005
  • Maine vine leul greu

    Banca Nationala a Romaniei va prezenta maine bancnotele si monedele care vor intra in circulatie de la 1 iulie. Bancnotele noi vor exprima valori de la un leu (10.000 lei vechi), pana la 500 de lei (5.000.000 lei). Monedele vor fi de la un ban nou (100 lei vechi) pana la 50 de bani (5.000 lei vechi). Banii vechi si cei noi vor circula in paralel pana la sfarsitul anului viitor.

    Arad - Zece vagoane CFR, disparute din gara

    Zece vagoane CFR de tip platforma au disparut din perimetrul statiei din Arad si din localitatea invecinata Glogovat, iar valoarea lor depaseste 500.000 de dolari, transmite Mediafax. Vagoanele au disparut in ultimele saptamani, fiind demontate direct in triajul statiei. "Piese care aveau inscriptionate seriile a trei dintre vagoanele disparute au fost descoperite chiar intr-un tren marfar ce urma sa iasa din tara prin vama Curtici. Acest transport apartinea societatii REMAT Arad", a declarat Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al IJP Arad.

    Lucrari - Trafic feroviar deviat in Mures

    Circulatia feroviara a fost deviata in judetul Mures, iar unele curse au fost anulate, din cauza unor lucrari de consolidare la terasamentul de cale ferata dintre statiile Sanpaul si General Dascalescu, afectat de infiltratii de apa, transmite Mediafax. In aceasta saptamana, trenul international cu ruta Budapesta - Targu-Mures si retur se anuleaza pe distanta dintre Cluj-Napoca si Targu-Mures. Trenul pe ruta Galati - Timisoara va circula deviat, pe distanta Deda - Razboieni, prin Beclean, cu plecare din Deda si sosire in Razboieni.

    Protest - Oamenii de cultura apara mormantul lui Lucian Blaga

    Peste 250 de oameni de cultura din tara si strainatate adreseaza autoritatilor un nou protest fata de ridicarea unei sali de sport in apropierea cimitirului din Lancram unde este inmormantat Lucian Blaga, se arata intr-un comunicat remis Mediafax. Protestul este adresat presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrului Culturii si Cultelor Mona Musca si ministrului delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului Laszlo Borbely. Semnatarii, printre care se numara Emil Hurezeanu, Nicolae Manolescu, Andrei Plesu,Octavian Paler si Constantin Balaceanu-Stolnici, cer demontarea constructiei si mutarea ei pe un alt amplasament.

    Ancheta - Mineriada din 1990, dosar redeschis

    Miron Cozma a fost adus ieri la Parchetul Militar pentru a stabili impreuna cu procurorul planul discutiilor pe care le vor avea despre mineriada din 13-15 iunie 1990. Prima declaratie ii va fi luata maine, de generalul Dan Voinea, iar fostul lider al minerilor va da explicatii cu privire la evenimentele petrecute la inceputul mineriadei, cand ortacii din Valea Jiului au ajuns la Bucuresti. Ancheta va fi redeschisa insa astazi, cu o alta audiere, cea a fostului premier, Petre Roman. (Miruna Pasa)

    Acord - Postasii au renuntat la greva generala

    Postasii au reluat lucrul ieri dimineata, dupa mai bine de 24 de ore de greva generala, dupa ce liderii lor au cazut de acord cu administratia, stabilind majorarea salariilor cu 3% de la 1 mai, cresterea salariului minim si acordarea unei prime de Craciun de 1,5 milioane de lei. Surse sindicale au declarat pentru Mediafax ca acordul s-a stabilit in cursul noptii de luni spre marti, iar in jurul orei 3:00, liderii sindicali au luat legatura cu oamenii din tara. Postasii vor lucra in program normal in doua sambete, inainte si dupa Pasti, pentru a recupera ziua de greva.

    Cazul Csibi Istvan - Opt ofiteri de politie, cercetati pentru mita

    Opt inalti ofiteri din cadrul Inspectoratului de Politie Judeteana Harghita au fost audiati ieri de procurorii anticoruptie in dosarul omului de afaceri Csibi Istvan. Surse judiciare ne-au declarat ca acestia sunt suspectati de primirea mai multor bunuri, in special autoturisme de lux, de la Csibi Istvan, in schimbul protectiei in fata legii. Printre politistii cercetati se afla si comisarii-sefi Traian Chindea, prim-adjunct al comandantului IPJ Harghita, Ioan Chicea, fost adjunct al comandantului IPJ Harghita si Mircea Costrut, sef serviciu. (Miruna Pasa)

    Decizie - Indemnizatii pentru artistii liber-profesionisti

    Camera Deputatilor a adoptat ieri o lege care vine in sprijinul actorilor, cantaretilor, muzicienilor, dansatorilor care au lucrat in regim liber-profesionist in perioada 1 ianuarie 1950-27 septembrie 1999. Astfel, artistii si intrepretii liber profesionisti vor primi, incepand de la 1 ianuarie 2006, o indemnizatie lunara cuprinsa intre 1.700.000 lei si 3.000.000 lei. Potrivit legii, atestarea calitatii de beneficiar al indemnizatiei se face la Uniunea Artistilor sau a Uniunii Artistilor Liber Profesionisti din Romania, pe baza actelor eliberate de institutiile la care interpretii au prestat activitati in regim de colaborare. Tot ieri, deputatii au aprobat cu unanimitate de voturi acreditarea Universitatii "Andrei Saguna" din Constanta si a Universitatii romano-germane din Sibiu. (Arthur Suciu)
    ×
    Subiecte în articol: observator