x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

18 Apr 2005   •   00:00

  • 19 aprilie 2005
  • Au fugit de la examen

    Cei doi candidati pentru postul de secretar al Consiliului Local Ilisesti au fugit de la concurs in momentul in care au fost invitati in sala de examen. "Dupa ce comisia a intocmit biletele cu subiecte, cei doi candidati au fost poftiti in sala, dar au fugit", a spus prefectul de Suceava, Orest Onofrei.

    Galati - Alcool-teste la societatea de canalizare

    Conducerea societatii edilitare Apa-Canal Galati a achizitionat cinci aparate pentru testarea alcoolemiei, in valoare de 15 milioane de lei, pentru a-i verifica pe salariatii care beau in timpul programului. Directorul societatii, Ion Stefan, spune ca masura a fost luata, deoarece consumul de alcool in timpul serviciului a devenit un obicei pentru o parte din salariati. Acesta a mai precizat ca multi dintre cei care nu se pot abtine de la consumul de alcool s-au trecut, de frica alcool-testului, pe lista de disponibilizari. (Erik Hoosz)

    Suceava - Batrana cu dosar penal din cauza trandafirilor

    O femeie de 68 de ani din comuna suceveana Ipotesti s-a ales cu dosar penal pentru furt, dupa ce a fost prinsa in flagrant de politisti in timp ce sustragea puieti de trandafir dintr-un parc sucevean. Primarul Sucevei, Ion Lungu, avertiza saptamana trecuta ca vor fi organizate chiar actiuni de panda pentru prinderea celor care recurg la acte de vandalism. Primaria municipiului a plantat in aceasta primavara mii de arbori si arbusti ornamentali, in valoare de un 1,2 miliarde de lei. (Nicu Amuraritei)

    Constanta - Aglomeratie la ghiseele Banc Post

    Zeci de constanteni s-au inghesuit ieri la sediul sucursalei Banc Post pentru a-si achita ratele la creditele luate pentru achizitionarea de electrocasnice sau pentru a-si incasa pensiile. Oamenii s-au bulucit in fata ghiseelor, in speranta ca vor reusi sa-si rezolve problemele mai repede, dar aglomeratia nu a facut decat sa incinga spiritele clientilor nerabdatori. Directorul Regionalei Sud-Est al Banc Post, Stefan Sevastian, a declarat ca banca este in curs de implementare a unui sistem informatic nou, iar, pana la reglementarea situatiei, durata de comunicare in retea este marita. (Mariana Craciun)

    Proiect - Fundatie pentru copiii cu malformatii congenitale

    Dintr-un numar de 200.000 de nou-nascuti anual, 10.000 de copii vin pe lume cu malformatii congenitale. In fiecare an, 1.000 de copii mor din aceasta cauza, 800 din acestia fiind sub un an. Una dintre masurile care pot stopa fenomenul o reprezinta inregistrarea si urmarirea evolutiei sarcinii de catre medic. Acesta este unul dintre obiectivele Fundatiei "Copii sanatosi", recent constituita. "Fundatia va oferi femeilor insarcinate, cu dificultati financiare (venit de maximum 3.500.000 de lei lunar), posibilitatea de a se inregistra la medicul de familie, de a beneficia gratuit de ecografie, triplu test, cel mai important test pentru depistarea sindromului Down, sindromului Edwards, defectului de tub neural etc", a precizat presedintele Fundatiei, Ioana Popescu Tariceanu. (Magda Marincovici)

    Sibiu - Scapat dintr-un accident, dar calcat de TIR

    Un preot a murit duminica seara, dupa ce a fost lovit de un TIR, pe DN 1, la mai putin de cinci kilometri de Sibiu, la scurt timp dupa ce scapase cu viata dintr-un alt accident, transmite Mediafax. Nicolae Moldovan locuia in Sibiu si era preot in localitatea Gales. El se intorcea acasa cu masina, cand a fost implicat intr-un accident rutier, iar autoturismul sau s-a rasturnat. El a plecat pe jos spre casa, spunand ca vrea sa isi limpezeasca mintea dupa accidentul in care a fost implicat, dar pe drum a fost lovit de autotren.

    Reforma - Mii de profesori vor fi scoliti

    Doua mii de profesori care predau la sate vor fi calificati, conform conducerii Ministerului Educatiei. In plus, cinci mii de cadre didactice vor fi pregatite in utilizarea tehnologiilor informationale si de comunicare (TIC). Si pentru o cariera de manager de scoala va fi nevoie de pregatire de specialitate, in conditiile accentuarii procesului de descentralizare a sistemului de invatamant preuniversitar. Reforma impune, de asemnea, revizuirea structurii si programelor de formare initiala, astfel incat peste sapte mii de profesori si doua mii de directori de scoli vor fi cuprinsi in acest program, termenul limita fiind 20 decembrie 2005. (Eugenia Mihalcea)

    Harghita - Salvare avariata din cauza unei canalizari neacoperite

    O ambulanta din Harghita care transporta la spital un pacient in coma a intrat in gardul unui cimitir dupa ce o roata a masinii a intrat intr-o gura neacoperita de canal de pe drum, iar soferul a pierdut controlul volanului. Salvarea a fost avariata grav, asa ca la fata locului a sosit o alta masina care a preluat pacientul si l-a transportat la spital. Politistii au gasit capacul canalului la circa 16 metri de locul accidentului si considera ca ori a fost abandonat de hotii de fier vechi ori a fost vorba despre o gluma proasta.

    Omagiu - Lumina in onoarea lui Einstein

    Romania va aduce un omagiu lui Albert Einstein, la 50 de ani de la moartea acestuia, si se va numara printre tarile din America de Nord, Asia si Europa care vor fi traversate in aceasta seara de un semnal luminos, in onoarea fizicianului. Orasele de pe traseu vor inchide luminile stradale pentru cateva minute, pe rand, timp in care elevi ai scolilor din aceste localitati vor semnaliza cu lanterne spre cer. In tara noastra, semnalul va trece prin Bucuresti, Caracal, Craiova, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj si Oradea, intre orele 21:00 si 21:45.
    ×
    Subiecte în articol: observator