x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

04 Apr 2005   •   00:00


  • 5 aprilie 2005
  • Petrom scumpeste iar benzina

    Preturile carburantilor la statiile Petrom sunt mai mari, de astazi, cu 900-1.000 de lei/litru la benzine si cu 600 de lei/litru la motorine. Benzinele Premium fara plumb si Euro Premium costa 32.600 de lei/litru, iar benzina Eco Premium 32.900 de lei/litru. Motorina Super Euro costa 31.900 de lei/litru. (A. N. Ionescu)

    Galati - Casa de bani, furata dintr-o societate

    Furtul unei case de bani i-a pus pe jar pe politistii galateni, care au fost anuntati telefonic de administratorul unei societati comerciale ca mai multe persoane au sustras casa de bani in care se aflau 350 milioane de lei. Din primele cercetari a reiesit ca hotii au spart geamul si au urcat casa de bani intr-o Dacia furata tot din Galati, care a fost gasita apoi abandonata. Purtatorul de cuvant al IPJ, inspector principal Cristina Stoian, a spus ca investigatiile continua pentru gasirea autorilor si recuperarea prejudiciului. (Erik Hoosz)

    Sfantu Gheorghe - Festival romano-maghiar de film documentar

    Orasul Sfantu Gheorghe va fi din nou gazda Festivalului romano-maghiar de film documentar, care se va desfasura in perioada 6-10 aprilie. Festivalul, aflat la a II-a editie, este organizat de Centrul Cultural al Ungariei la Bucuresti si este singurul de acest fel din Romania. Pe parcursul celor patru zile de vizionare vor putea fi urmarite 50 de filme, care au fost selectionate de un juriu format din oameni de film si televiziune, iar pe 10 aprilie va avea loc decernarea premiilor. (Elena Stanciu)

    Accident - Tineri cazuti in rapa, in Muntii Bucegi

    Doi tineri din Bucuresti au cazut intr-o rapa de langa Cabana Malaiesti din Muntii Bucegi si au fost recuperati de salvamontisti duminica dupa-amiaza, informeaza Mediafax. Ana Toma si Florin Ciuoache, ambii in varsta de 28 de ani, plecasera spre Busteni, pe un traseu montan ingreunat de zapada si de gheata de pe stanci. Tanara a alunecat cateva zeci de metri pe gheata intr-o rapa, iar prietenul ei a incercat sa o salveze, dar a cazut si el. Cei doi au sunat la 112 si au fost recuperati si dusi la spital. Ei sunt acum in afara oricarui pericol, dar medicii spun ca au suferit rani grave.

    Suceava - Doi elevi morti si doi raniti in prima zi de scoala

    Doi elevi de la Grupul Scolar din localitatea suceveana Solca au murit, iar alti doi au fost grav raniti in prima zi de scoala dupa vacanta de primavara, intr-un accident produs ieri-dimineata pe un drum judetean, informeaza Rompres. Gheorghe Manole, de 45 de ani, conducea masina cu cei patru tineri si a pierdut controlul volanului din cauza vitezei excesive, intrand intr-un copac. Doua tinere de 16 si 17 ani au murit pe loc, iar autoturismul a fost distrus in proportie de peste 90%. Soferul ar putea face pana la 10 ani de inchisoare pentru ucidere din culpa daca va fi gasit vinovat.

    Guvern - Notarii publici, lasati fara imunitate

    Notarii publici vor ramane fara imunitate penala, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern in ultima sedinta. Actul normativ abroga prevederile legale actuale, potrivit carora notarii publici nu pot fi cercetati, perchezitionati, retinuti sau trimisi in judecata fara avizul ministrului Justitiei, pentru fapte comise in exercitiul activitatilor profesionale, transmite Mediafax. Eliminarea imunitatii penale a notarilor face parte din strategia anticoruptie.

    Sanatate - Doar 60% din farmacii mai dau compensate

    Potrivit noului sistem de compensare a medicamentelor, un bolnav beneficiaza lunar de medicamente compensate si gratuite de pana la 7 milioane de lei: maximum 1 milion de lei medicamente de pe lista A (compensate 9o%) si cate 3 milioane de lei pentru listele B (compensate 50%) si C (gratuite). Pana la jumatatea anului, doar 60% dintre farmacii vor elibera retete compensate si gratuite. Retetele precrise pana la finalul lunii martie vor fi onorate in continuare pana la sfarsitul lunii aprilie. La numarul 0800.800.950 se pot afla informatii privitoare la farmaciile care elibereaza medicamente compensate si gratuite.

    Decret - Gioni Popescu, pus pe tusa de la SRI

    Presedintele Traian Basescu a semnat ieri un decret de trecere in rezerva a generalului SRI Ion Popescu, fost director adjunct al serviciului, al carui nume a aparut in presa in mai multe articole legate de contractele si achizitiile SRI. Tot ieri, Basescu a semnat si decretul prin care magistratul Emil Ghergut, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost eliberat din functie. Consiliul Superior al Magistraturii aprobase, la 16 martie, pensionarea acestuia de la 1 aprilie. Impotriva lui Ghergut fusese declansata o actiune disciplinara, ramasa acum fara obiect, pentru declaratiile cu caracter politic pe care le facuse in calitate de presedinte al Biroului Electoral Central, la alegerile din noiembrie 2004.

    Emil Boc - Bani americani pentru autostrada Transilvania

    Presedintele PD, Emil Boc, a reafirmat ieri ca Guvernul nu va renunta la construirea autostrazii Transilvania, dar ca graficul lucrarilor va fi stabilit in functie de sursele de finantare care trebuie gasite in afara Uniunii Europene. Liderul democrat a spus ca stie ca se poarta deja de 10 zile anumite discutii cu reprezentantii bancii americane Eximbank si ca se cauta si in alte parti surse de finantare. "Am discutat cu ministrul Transporturilor, domnul Gheorghe Dobre, si mi-a spus ca lucrarile la autostrada vor continua", a mai spus Boc referitor la faptul ca liderii UDMR au declarat sambata, la Targu-Mures, ca dau un ultimatum Guvernului in ceea ce priveste construirea autostrazii Transilvania. "Nu cred ca autostrada poate reprezenta un element de disensiune in coalitie, atata vreme cat ea se va face. Dar mai intai trebuie gasite sursele de finantare", a adaugat liderul democrat. (Elena Stanciu)
    ×
    Subiecte în articol: observator