x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

29 Mar 2005   •   00:00


  • 30 martie 2005
  • A inghitit un pumn de ace

    Un barbat de 87 de ani din localitatea bacauana Moinesti a ajuns la un spital din Iasi, dupa ce a inghitit din greseala mai multe ace de siguranta, transmite Mediafax. Doctorii spun ca octogenarul a eliminat deja un ac pe cale naturala.

    Oltenia - Firmele lui Condescu, suspectate de frauda

    Doua societati ale Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, condusa de "stramutatul de lux" Marin Condescu, sunt verificate de Serviciul de Investigare a Fraudelor, care ancheteaza modul in care cele doua firme au efectuat lucrari de inchideri de mine. Desi lucrarile ar fi trebuit desfasurate dupa un program finantat de Banca Mondiala, anchetatorii spun ca exista suspiciuni ca firmele nu au respectat programul, desi au primit finantarea. Investigatorii detin informatii ca societatile au zidit doar gurile de mina, fara sa finalizeze lucrarile. (Gabriela Mladin)

    Lansare - Occidentul despre Revolutia din ’89

    Revolutia din decembrie a ramas in istorie drept una dintre cele mai violente si mai controversate schimbari sociale din Estul Europei a anului 1989. In ciuda importantei pe care i-a acordat-o mass-media, revolutia a ramas totusi invaluita in ceata. Peter Siani-Davies s-a apucat sa elucideze cat de cat misterul si a publicat cartea "Revolutia romaneasca din decembrie 1989". Bazata pe munca de teren si pe sursele media romanesti (documente oficiale, anchete, interviuri), publicatia reprezinta unul din cele mai complete/desavarsite studii despre Revolutia din ’89 publicat vreodata in limba engleza sau in alte limbi de circulatie europeana. (Raluca Grintescu)

    Iasi - Batalie pe posturile de maturatori

    Un numar de 140 de ieseni au dat examen pentru ocuparea celor 31 de posturi de maturatori scoase la concurs, ieri, de societatea Salubris, transmite Rompres. Cei 140 de aspiranti la postul de maturator pe strazile Iasiului au trebuit sa demonstreze ca au experienta la maturat, sapat cu harlete si adunat gunoiul in ghene. Proba esentiala a fost maturatul viteza si de calitate.

    Mediu - O singura firma pentru curatenia plajelor

    Curatenia pe plajele romanesti se va face de o singura societate comerciala. Aceasta masura a fost luata din cauza mizeriei existente pe plaje. "Au fost reziliate cele 198 de contracte de prestari servicii, invocand clauza existenta in contract, conform careia Apele Romane Dobrogea, care raspund de plajele romane, pot rezilia unilateral aceste contracte", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor. "Serviciile de proasta calitate de pe plaje a facut ca numarul turistilor straini sa fie in scadere anul trecut", a spus Sorin Marius Crivtonencu, presedinte al Autoritatii Nationale de Turism.

    Alba - Prins cu 13.000 de euro falsi

    Un tanar din orasul Cugir, judetul Alba, a fost arestat preventiv dupa ce a a fost prins in flagrant in timp ce incerca sa puna in circulatie aproape 13.000 de euro falsi. Potrivit politistilor, Daniel Manea, de 35 de ani, a fost identificat si retinut intr-o zona comerciala de langa Alba Iulia, in urma unei actiuni desfasurate de politistii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, de cei ai Serviciului de Operatiuni si Investigatii, precum si de lucratorii Politiei Ordine Publica. Barbatul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. (Lucian Dobrater)

    Suceava - Prefectul, solicitat sa rezolve o problema casnica

    Un sucevean a apelat la prefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, pentru Ia dispune" sotiei sale, cu care se afla in divort, sa-i dea cheile de la apartament. Respectivul i-a trimis o adresa prefectului in care-i explica situatia "inumana" in care se afla si spune ca este nevoit sa intre pe geam in propria casa. "S-a terminat divortul, dar de 50 de zile eu sunt nevoit sa intru si sa ies pe geam din propria casa. Sotia e plecata de buna-voie din 15 octombrie 2004 si ulterior mi-a luat cheile de la apartament in baza unui proces-verbal abuziv", scrie petentul. Prefectul a declarat ieri ca, din pacate, nu-l poate ajuta pe reclamant. (Nicu Amuraritei)

    Retrocedari - Primaria Afumati risca sa fie evacuata

    Autoritatile locale din Afumati risca sa nu-si poata exercita activitatea pentru ca sediul Primariei a fost retrocedat fostilor proprietari. Alte cinci imobile si terenuri din Ilfov, printre care Baza sportiva de la Saftica si Vila 21 Snagov, administrata de SRI, se afla in aceeasi situatie, iar institutiile statului poarta negocieri cu mostenitorii pentru a nu fi evacuati. Anuntul a fost facut ieri de prefectul judetului Ilfov, Marian Petrache.

    Ploiesti - Fostul director al Conpet, urmarit penal

    Procurorii anticoruptie au inceput ieri urmarirea penala impotriva fostului director general al firmei Conpet Ploiesti, Constantin Zidaru, in prezent director adjunct al societatii. Potrivit anchetatorilor, Zidaru este cercetat pentru modul in care ar fi utilizat un imprumut extern contractat de Romania in 2001 pentru reabilitarea sectorului petrolier. Procurorii sustin ca suma de 255 miliarde de lei, aproximativ un sfert din valoarea creditului, ar fi fost utilizata fara respectarea destinatiei stabilite. (Miruna Pasa)

    Loto 6/49 - 97 de miliarde cu o varianta simpla

    Posesorul biletului castigator la tragerea Loto 6/49 de duminica s-a prezentat, ieri, la sediul Loteriei Romane. Castigatorul este din judetul Arad. Este de profesie electrician, are in jur de 40 de ani si nu este un jucator constant, potrivit unui comunicat al Loteriei Romane. Norocosul a marturisit ca joaca de fiecare data o varianta simpla si un numar la noroc. Premiul, in valoare de peste 97,3 miliarde de lei plus un apartament cu doua camere, este cel mai mare castigat pana acum de o singura persoana. (Radu Crivat)
    ×
    Subiecte în articol: observator