x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

25 Mar 2005   •   00:00

26 MARTIE 2005

Dunarea, in crestere la Calarasi

Apele Dunarii erau in crestere, ieri dupa-amiaza, la Calarasi si Oltenita, iar specialistii avertizeaza ca in zilele urmatoare cotele vor depasi limita de atentie, transmite Rompres. Momentan, nu exista pericol de inundatii, dar apele Dunarii sunt monitorizate.

Brasov - Subventiile pentru tractoare, reintroduse

Parlamentarii de Brasov din coalitia guvernamentala, prezenti ieri la o intalnire cu conducerea Uzinei Tractorul, au anuntat ca Guvernul va subventiona cu 500 de miliarde de lei intreaga industrie producatoare de tractoare si masini agricole. Conform conducerii uzinei, statul urmeaza sa acopere 45% din pretul utilajelor, restul sumei fiind platita de cumparatorii tractoarelor. Proiectul de act normativ privind subventia urmeaza sa fie aprobat in urmatoarea sedinta de guvern. Parlamentarii au mai spus ca vor sustine pe langa membrii Guvernului privatizarea cat mai rapida a Uzinei Tractorul.

Lansare - Album dedicat debutului presei in Romania

La 175 de ani de la aparitia Albinei romanesti, Corneliu Leu a adunat intr-un album, pe care l-a lansat ieri la libraria "Mihai Eminescu", facsimile din primul deceniu al periodicelor in limba romana. Albumul este insotit de un volum de comentarii ample. Lansarea de ieri a fost si un omagiu adus celor considerati intemeietori ai presei in limba nationala - Eliade Radulescu - cel care a condus Curierul romanesc, primul ziar in limba romana, si Gherghe Asachi, parintele Albinei romanesti.

Justitie - Magistratii clujeni cer egalizarea salariilor

Peste 100 de magistrati din Cluj au protestat ieri, printr-o scrisoare deschisa adresata Presedintiei, Parlamentului si Guvernului Romaniei, impotriva diferentelor de salarizare existente in sistemul judiciar. Cei 73 de judecatori si 40 de procurori sustin ca legea a conferit tuturor magistratilor aceleasi drepturi, dar ca statul incalca aceste prevederi prin acordarea sporului salarial de 40% celor care se ocupa de coruptie si crima organizata. Prin intermediul scrisorii deschise, magistratii clujeni au cerut egalizarea salariilor "pentru ca nu exista procurori sau judecatori de mana intai sau de mana a doua". (Miruna Pasa)

Guvern - Ucenicia in munca, legalizata

Orice persoana care nu detine o calificare in domeniul de activitate al angajatorului si care are intre 16 ani si 25 de ani va putea fi incadrata in munca pe post de ucenic, prevede un proiect de lege aprobat joi de Guvern. Actul normativ defineste ucenicia ca o forma de pregatire profesionala pentru salariati, care se organizeaza si se desfasoara in baza unui contract de munca cu durata cuprinsa intre 6 luni si 3 ani. Proiectul de lege, care va fi transmis Parlamentului, mai prevede ca ucenici pot fi si cetatenii straini si apatrizii care au obtinut un permis de munca in Romania. (Aniela Nine)

Concluzie - Ziaristul timisean Costinas s-a sinucis

Procurorii care ancheteaza moartea jurnalistului timisorean Iosif Costinas, disparut in 2002 si al carui cadavru a fost gasit un an mai tarziu, sustin ca acesta s-a sinucis. Ioan Brasovean, criminalist in cadrul Parchetului Judetean Timis, a spus ca in acest dosar s-a decis neinceperea urmaririi penale dupa ce in trupul ziaristului s-a gasit diazepam. Iosif Costinas a participat activ la Revolutia din Timisoara si s-a dedicat aflarii adevarului despre Revolutie. Inainte de disparitie, el scrisese si o carte, care dezvaluia amanunte din lumea interlopa timisoreana, ramasa in stadiul de manuscris.

Ministrul Economiei - Tranzitul energetic la Dunare va fi dublu

"Consideram ca este necesara realizarea a cel putin inca o interconectare intre Romania si Serbia-Muntenegru, prin care speram ca se va dubla capacitatea de tranzit a energiei electrice dintre tarile noastre", a declarat ieri ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, in urma dialogului purtat cu omologul sau sarb, Radomir Naumov. Cei doi demnitari s-au intalnit la Hidrocentrala Portile de Fier, pentru a analiza posibilitatile de parteneriat atat in domeniul energiei electrice, cat si in cele ale gazelor naturale si al petrolului. (Adrian N. Ionescu)

Proces - Dosarul Ciomu, blocat de procedura

Cei 13 martori citati la Judecatoria Sectorului 5 in dosarul medicului Naum Ciomu nu au putut fi audiati ieri, pentru ca judecatorul a fost recuzat de aparatorul inculpatului. Martorii ar fi trebuit audiati inca de la termenul trecut, dar si atunci s-a ivit o problema care a blocat continuarea procesului. Atunci se astepta o decizie de la instanta superioara cu privire la sechestrul pus pe bunurile lui Naum Ciomu. Ieri, medicul a invocat din nou lipsa unor documente referitoare la sechestru, iar aparatorul sau a recuzat instanta. Naum Ciomu este acuzat de vatamare corporala din culpa, pentru ca in timpul unei operatii a taiat in trei parti penisul pacientului. (Miruna Pasa)

Decizie - Octavian Belu revine la lotul de gimnastica

Antrenorul Octavian Belu a hotarat sa se intoarca in fruntea lotului feminin de gimnastica al Romaniei. Anuntul a fost facut ieri in cadrul Adunarii Generale a Federatiei Romane de Gimnastica. Belu a precizat ca va lucra doar cu gimnastele care au permisiunea Institutului National de Medicina Sportiva, respectiv Catalina Ponor, Floarea Leonida si Daniela Sofronie. Octavian Belu si Mariana Bitang s-au retras din fruntea lotului de la Deva in urma scandalului iscat dupa ce fosta gimnasta Oana Petrovschi i-a acuzat, toamna trecuta, ca i-au cerut bani in schimbul participarii la concursuri.
×
Subiecte în articol: observator