x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

23 Mar 2005   •   00:00

  • 24 martie 2005
  • Salvare amendata pentru mizerie

    Serviciul de Ambulanta Bacau a fost amendat cu 40 de milioane de lei, dupa ce inspectorii sanitari au descoperit ca Salvarea nu a luat nici o masura de prevenire a bolilor transmisibile si pune in pericol viata pacientilor. Conducerea Serviciului spune ca nu poate asigura igiena din cauza lipsei banilor.

    Justitie - Notarii ar putea ramane fara imunitate

    Notarii si executorii judecatoresti ar putea ramane fara imunitate. Propunerea a fost facuta de Ministerul Justitiei in Strategia nationala anticoruptie pentru perioada 2005-2007, supusa recent dezbaterii publice. Totodata, ministerul evalueaza daca este necesar sa extinda competenta Parchetului Anticoruptie si in sfera criminalitatii organizate si isi propune sa scoata PNA de sub coordonarea Parchetului General.

    Asteptare - Belu nu revine inca la lotul de gimnastica

    Antrenorul Octavian Belu nu se va intoarce, deocamdata, la lotul feminin de gimnastica pentru ca sportivele nu pot urma inca programul tehnic, transmite Mediafax. Fetele au primit interdictia de la Institutul National de Medicina Sportiva pana revin la greutatea optima si nu fac decat exercitii fizice de slabit. Tehnicianul a negat ca le-ar fi insotit pe gimnaste la INMS, unde sportivele au efectuat mai multe analize medicale. Belu a mai spus ca nu va fi "problema prea mare" daca Romania va participa la Campionatele Europene din mai doar cu una sau doua gimnaste.

    Donatie - Lenjerie folosita si jucarii rupte pentru copii cu SIDA

    20 de saci de ajutoare donate de un cetatean olandez unui centru de copii infectati cu HIV - SIDA din Galati contineau lenjerie intima folosita, vesela de bucatarie murdara si jucarii rupte. Inspectorii de la Protectia Consumatorului vor arde toate coletele din cauza riscului de infectie, care la bolnavii de SIDA poate avea consecinte grave. Potrivit inspectorilor, pachetele nu au fost controlate la vama si au fost primite doar in baza unei declaratii a olandezului.

    Cluj - Colectii de muzeu, in pericol de degradare

    Sute de piese din colectiile Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca sunt depozitate in subsolul cladirii din lipsa de spatiu si risca sa fie deteriorate din cauza igrasiei, informeaza Ziarul Clujeanului, citat de Mediafax. "Panza freatica a ajuns pana in depozit, iar pe peretii imbibati cu apa au crescut ciuperci care au un efect distructiv", a declarat directorul institutiei, Mihai Rotea. Printre piesele aflate in pericol se numara si colectii de ceramica din epoca preistorica sau sticlarie romana.

    Coruptie in Sanatate - Fost prefect de Vrancea pus sub invinuire

    Fostul prefect de Vrancea Constantin Buza in prezent presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, a fost pus sub invinuire ieri in dosarul supranumit "Coruptie in Sanatate", pentru abuz in serviciu, fals si mai multe fapte de coruptie, au declarat surse judiciare. PNA a inceput inca de vara trecuta sa verifice legalitatea achizitionarii cladirii in care se afla Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vrancea. Alaturi de Buza au fost pusi sub invinuire si directorii generali adjuncti de la CJAS, Gheorghe Bercea si Emilia Trus. (Miruna Pasa)

    Propunere - Valabilitatea cazierului judiciar, prelungita

    Chestorul Dorin Mihaiasa, seful Directiei Cazier Judiciar si Evidenta Operativa din IGPR, a declarat ieri ca valabilitatea cazierului judiciar ar putea fi prelungita, de la o luna la maximum sase luni. "Am facut un proiect de lege care a trecut pe la toate autoritatile, iar la aceasta ora este la Ministerul Integrarii, pentru aviz, mai trebuie sa semneze si ministrul Justitiei, dupa care va pleca la Guvern si apoi in Parlament", a afirmat chestorul Mihaiasa. Acest lucru a fost facut la solicitarea Ministerului de Externe si a Ministerului Muncii.

    Galati - Poligon subteran pentru pregatirea politistilor

    Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Galati a inaugurat ieri un poligon subteran de trageri. Cu o lungime de 40 de metri si situat la o adancime de aproximativ 3 metri, poligonul are cinci linii de trageri. Poligonul subteran de la Galati este al treilea din tara de acest gen, dupa cele de la Constanta si Neamt. Politistii galateni s-au aratat multumiti ca poligonul de trageri se afla acum chiar in curtea inspectoratului. (Erik Hoosz)

    Magistratura - Un singur admis din 825 de candidati

    Un singur jurist din 825 de candidati a fost declarat admis la concursul organizat acum cateva zile pentru ocuparea a 370 de posturi de judecatori si 244 de procurori. Iuliana Campeanu (foto), magistrat consultant la Tribunalul Buzau, este singurul canditat care a obtinut nota de admitere. Modalitatea examinarii a fost o premiera, pentru ca toti candidatii au fost lasati sa rezolve spetele cu legislatia pe masa. Spre deosebire de alti ani au fost introduse insa si doua noi materii, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Organizarea Judiciara, care se pare i-au incurcat de tot pe candidati. (Miruna Pasa)

    Flagrant - Politisti de frontiera prinsi cu spaga

    Patru politisti de frontiera si un vames de la Varsand s-au ales cu dosar penal, intocmit de colegii lor pentru abuz in serviciu si luare de mita. Cei cinci au fost prinsi in urma unui supracontrol pe Soseaua Varsand - Chisineu-Cris. Aici a fost oprita o dubita Mercedes, burdusita cu electronice. Romanasii au spus ca nu au acte pe marfa si nici nu au achitat taxa de vama, dar ca au platit politistii de frontiera si un vames cu sume intre 100 si 600 de euro ca sa intre cu marfa in tara. Toti cinci vor fi prezentati Parchetului pentru luarea masurilor care se impun in cazul lor. (Eduard Pascu)

    Fiscalitate - 15 mai, termenul pentru declaratiile de venit global

    Termenul-limita pentru depunerea declaratiilor de venit global pentru anul 2004 este 15 mai, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administratie Fiscala. ANAF va distribui prin posta, intre 1 si 15 aprilie, formularele de declaratii insotite de ghidul de completare al acestora si de plicul necesar expedierii lor catre autoritatile fiscale. Contribuabilii care au avut anul trecut un singur salariu aferent functiei de baza nu sunt obligati sa dea declaratiile de venit global.

    Primaria Capitalei - Un candidat s-a retras din cauza salariului prea mic

    Unul din candidatii la fotoliul de primar general al Bucurestiului pentru alegerile din 3 aprilie s-a retras ieri din cursa si a declarat, la iesirea din Biroul Electoral Municipal, ca salariul pentru aceasta functie este prea mic in raport cu atributiile primarului. Totusi, in cererea oficiala de retragere, reprezentantul Partidului Alianta Socialista, Emil Giurgiu, nu si-a justificat optiunea. Edilul-sef al Capitalei este remunerat cu un salariu brut de aproximativ 41 de milioane de lei.

    Ion Iliescu - "Eu vad ca sunt magari in presa..."

    Intrebat ieri despre discutiile pe care le-a avut, marti, la Parchet, unde a fost audiat in dosarul Revolutiei, senatorul PSD Ion Iliescu a spus ca a fost prima oara cand s-a vazut cu Dan Voinea, fost procuror in procesul Ceausescu, si ca a fost o discutie "foarte amicala". La remarca jurnalistilor ca descrie o atmosfera foarte cordiala in legatura cu aceasta audiere, fostul sef al statului a replicat: "Da, pai, adica ce credeati? Ca am mers ca inculpat acolo? Eu vad ca sunt magari in presa care zic: faza a doua, Iliescu va fi inculpat. Pentru ce inculpat Iliescu? Pai, da’ nu le e rusine acestor indivizi?".
    ×
    Subiecte în articol: observator