x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

22 Mar 2005   •   00:00



  • 23 martie 2005
  • Dezertor - cautat de politisti

    Un militar in termen de la Centrul de Instructie Jandarmi din Orastie a fost dat in urmarire generala ieri, dupa ce a parasit unitatea, in urma cu cateva zile, transmite Mediafax. Caporal Cristian Branea a parasit unitatea fara aprobare, fara sa aiba asupra sa armament. Jandarmii si politistii il cauta pe dezertor in Sibiu, unde domiciliaza, si in Hunedoara.

    Sustinerea Romaniei - Popularii europeni nu s-au decis inca

    Membrii Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European discuta inca asupra modului in care vor vota pentru avizul necesar Tratatului de aderare a Romaniei la UE, in interiorul grupului existand sustinere, dar si rezerve asupra unei decizii favorabile. Declaratia a fost facuta ieri de presedintele grupului PPE, Hans Gert Poettering, la sfarsitul intalnirii de la Bruxelles, cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, programat la 25 aprilie, este necesar ca rapoartele si avizul conform sa intruneasca votul pozitiv al majoritatii parlamentarilor europeni.

    Ingeniosi - Doi romani au golit zeci de conturi

    Politia din orasul Halifax a arestat pe 18 martie, sub acuzatia de fraudare de carduri bancare, pe Eugeniu Nicolai Moldovan, de 28 de ani, si pe Mihail Mares, de 34 de ani, care detine de altfel si cetatenia canadiana. Romanilor le-au fost imputate peste 64 de fraude si sunt momentan tinuti la Centrul Corectional din Dartmounth. O audiere preliminara in vederea eliberarii lor prin plata unei cautiuni va avea loc curand, au declarat autoritatile canadiene. (Maria Toader)

    Returnari TVA - Afaceristul Ion Fotescu, dus in fata instantei

    Omul de afaceri craiovean Ion Fotescu a fost adus ieri la Tribunalul Bucuresti pentru a fi ascultat in legatura cu acuzatiile in baza carora, in urma cu trei zile, aceeasi instanta a emis pe numele sau un mandat de arestare preventiva in lipsa, informeaza Mediafax. Potrivit Codului de procedura penala, mandatul de arestare preventiva se emite dupa ascultarea inculpatului pentru a-i respecta drepturile procesuale. In conditiile in care Ion Fotescu a fost arestat in lipsa, ascultarea sa s-a facut ulterior, respectiv ieri. Afaceristul, care era dat in urmarire generala si consemn la frontiera pentru pagubirea statului prin rambursari ilegale de TVA insumand peste 66 de miliarde de lei, a fost prins de politisti luni dupa-amiaza si dus in arestul Directiei Cercetari Penale a IGPR.

    Ancheta - PNA s-a autosesizat in cazul mitei din Suedia

    Procurorii anticoruptie s-au autosesizat si au inceput verificarile in legatura cu denuntul prin care suedezul Peter Fallenius a sustinut in fata autoritatilor de la Stockholm ca ar fi mituit mai multi oficiali romani. Un cotidian suedez a publicat si suma pe care Fallenius, in prezent arestat, ar fi dat-o pentru ca Suedia sa-si recupereze o datorie de la Romania, datand din perioada interbelica: 600.000 de dolari. PNA a luat legatura cu autoritatile de la Stockholm si, daca va primi acordul, o echipa de procurori romani se va duce in Suedia sa demareze urmarirea penala. (Miruna Pasa)

    Dosarul Revolutiei - Ion Iliescu a fost audiat la Parchetul Militar

    Senatorul Ion Iliescu a fost audiat ieri ca martor in dosarul revolutiei din decembrie 1989. El a raspuns intrebarilor adresate de procurorii militari timp de patru ore si a refuzat sa dea ochii cu ziaristii. Surse judiciare ne-au declarat ca, fostul presedinte al Romaniei a fost chestionat in legatura cu modul in care acesta a ajuns sa participe activ la evenimentele din Bucuresti. De asemenea, procurorii i-au cerut sa spuna numele persoanelor care coordonau in acele zile actiunile armate soldate cu mai multi morti si raniti. Sursele citate ne-au spus ca Iliescu ar fi vorbit despre existenta unui Consiliu Militar Superior din care faceau parte generalii Victor Athanasie Stanculescu si Stefan Gusa. (Miruna Pasa)

    Iasi - A castigat in instanta 463 de monede de aur

    Ieseanca Ana Ruxandra Myller, nepoata Verei Myller, prima femeie profesor universitar din Romania, a castigat in instanta 463 monede de aur, confiscate de regimul comunist. Procesul a inceput acum doi ani. Judecatorii Curtii de Apel Iasi au admis apelul inaintat de Ministerul Finantelor Publice, care ceruse sa nu fie declarat responsabil de despagubirea femeii. Magistratii au respins apelul BNR si au obligat banca sa suporte intreaga contravaloare a metalului pretios. Valoarea totala a aurului revendicat de Ana Ruxandra Myller a fost estimata la aproape 1,2 miliarde de lei. (Mirela Cimpoi)

    Brasov - Firmele fostului senator Ion Seche, in faliment

    Firmele lui Ion Seche, fostul senator PSD de Brasov, sunt in faliment sau in pragul falimentului, intrucat au mari datorii la bugetul de stat. Pe rolul instantelor brasovene au ajuns plangerile penale inaintate de Directia Finantelor Publice Brasov, impotriva lui Seche, avand ca obiect stopajul la bursa in valoare de aproape 10 miliarde de lei. In lichidare judiciara, conform Legii 64, se gaseste si Radioteleviziunea Transilvania Brasov, de asemenea proprietate a lui Ion Seche. Finantele brasovene au inaintat plangere penala in dosarul aflat la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov din 10.03.2005, avand de recuperat de la postul local de televiziune 1,274 miliarde de lei. (Libiu Mateescu)

    Proiect - "Pirelli" vrea sa investeasca in Alba

    Producatorul italian de anvelope "Pirelli" vrea sa investeasca in judetul Alba 10 milioane de euro intr-o fabrica de distrugere a cauciucurilor uzate. Anuntul a fost facut ieri de vicepresedintele Consiliului Judetean Alba, Florin Teodor Marginean, care s-a intalnit cu un reprezentant al concernului italian. "Viitoarea fabrica de distrugere a anvelopelor va produce energie electrica, precum si pulberi pentru mixturi asfaltice si caramizi speciale", a declarat Marginean. In prima faza urmand sa fie create peste 100 de noi locuri de munca. (Lucian Dobrater)

    Precizare - Genica Boerica nu este Mare Maestru

    Domnul Dan Tanase, Mare Secretar al Marii Loji Nationale Romane, face urmatoarele precizari la articolul "Rechizitoriul lui Genica Boerica", publicat in Jurnalul National marti, 22 martie: "De la reluarea activitatii, in 1993, si pana in prezent, marea Loja Nationala din Romania nu a avut un Mare Maestru cu numele Genica Boerica".

    Timofte - SRI are nevoie de fonduri suplimentare

    Directorul SRI Radu Timofte a informat ieri Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI despre necesitatea schimbarii cadrului legislativ in care serviciul isi desfasoara activitatea si despre faptul ca are nevoie de un buget suplimentar de peste 1.500 de miliarde de lei pentru indeplinirea noilor atributii decise de CSAT. Timofte a spus despre Legea sigurantei nationale ca este "caduca", in urma modificarii Constitutiei si a propus o lege-cadru care sa reglementeze activitatea tuturor serviciilor de informatii.

    Nemultumiri - Protest fata de desfiintarea revistei Cultura

    Redactia revistei Cultura a protestat, printr-o scrisoare deschisa adresata lui Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), fata de decizia editorului de a desfiinta saptamanalul. Redactorii sustin ca la prima intalnire cu noua conducere au aflat intentia presedintelui ICR si a vicepresedintilor Tania Radu si Mircea Mihaies de a desfiinta revista. Unul dintre motivele invocate atunci - "Cultura face o «concurenta neloiala» celorlalte reviste culturale, idee venind din partea a doi directori de astfel de publicatii - Horia-Roman Patapievici (Idei in Dialog) si Mircea Mihaies (Orizont)", se spune in scrisoare.
    ×
    Subiecte în articol: observator