x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 7 august 2004

Romania in 5 minute - 7 august 2004

07 Aug 2004   •   00:00

"Festivalul ciolanului"

"Festivalul ciolanului" a inceput ieri la Sfantu Gheorghe, informeaza Mediafax. In cele trei zile ale manifestarii vor fi preparate sute de kilograme din acest produs. Azi, la festival va avea loc un concurs de mancat ciolan si unul de baut bere.

Accident - Pesti morti, dupa poluarea cu steril a Ariesului

O poluare accidentala a raului Aries, probabil cu steril din iazurile de la Valea Sesei, judetul Alba, a provocat joi o mortalitate piscicola de mica amploare in aval de Turda, informeaza Rompres. Poluarea s-a manifestat printr-o scadere a pH-ului sub limitele admise, apele Ariesului capatand o culoare maro. Nu este insa pentru prima data cand deversarile accidentale de steril, provocate mai ales de ploile abundente, din zona exploatarilor miniere din Muntii Apuseni produc poluari ale Ariesului.

Investitie zadarnica - Un singur valcean si-a platit impozitul on-line

Valcenii nu se grabesc deloc sa-si plateasca impozitele si taxele locale pe Internet. Anuntata cu mare tam-tam, aceasta posibilitate oferita contribuabililor din municipiul Ramnicu Valcea nu si-a gasit pana acum aplicabilitatea. Un singur valcean a catadicsit sa-si plateasca impozitele on-line. Investitia municipalitatii in acest sistem de plata electronica se ridica la 700 milioane lei, numai costul softului ridicandu-se la cateva mii de euro. (Octavian Herta)

Constanta - In stare grava, dupa ce a fost intepat de un paianjen

Un constantean de 51 de ani a ajuns in stare grava la spital, dupa ce a fost intepat de un paianjen de culoare neagra, informeaza Mediafax. Marcel Diaconescu a declarat ca joi seara era in gradina, unde aduna iarba, cand a simtit o intepatura pu-ternica sub genunchi. Barbatul sustine ca a observat paianjenul, de culoare neagra, pe care l-a strivit si apoi l-a aruncat. Dupa nici o jumatate de ora insa, muschii corpului i s-au blocat. Starea barbatului este stabila, dar el va ramane internat mai multe zile.

Haghig - Covasna - Primarul s-a nascut unde are acum biroul

Primarul comunei covasnene Haghig s-a nascut chiar in camera in care isi are, in prezent, biroul, informeaza Mediafax. Horváth Miklos s-a nascut in sediul in care, in 1954, isi desfasura activitatea Politia. Tatal lui era angajat al Ministerului de Interne, astfel ca familia Horvath a pri-mit o locuinta de serviciu in aceasta cladire. Ulterior, imobilul a devenit depozit, apoi restaurant, iar in 1996 a fost renovat si amenajat pentru angajatii Primariei. Astfel, dupa 50 de ani, primarul Horvath Miklos a ajuns sa lucreze in camera in care s-a nascut.

Salaj - Singura luna in care nu s-au furat autoturisme

In ultimii 8 ani, in luna august, nici un autoturim nu a fost furat din judetul Salaj. Conform Inspectoratului de Politie al Judetului Salaj, din 1996 si pana acum, din judet au disparut si n-au mai fost recuperate 29 de autoturisme. Cele mai multe au fost furate in 2002 - 8 bucati - , iar cele mai putine in 1996 - doar o Dacia - si in perioada scursa din acest an, cand, conform site-ului, n-a disparut nici un autovehicul. Din punct de vedere al lunilor in care s-au facut hotiile, cele mai multe masini - cate 4 - au disparut in iulie, septembrie si noiembrie, urmate de cate 3 masini disparute in lunile ianuarie si aprilie.

Concurs - Pescarii se intrec pentru "Ceaunul de aur"

Primariile localitatilor din Clisura Dunarii si Uniunea Sarbilor din Romania organizeaza azi, la Moldova Noua, manifestarea cultural-sportiva "Ceaunul de aur". Pe parcursul manifestarii vor fi organizate concursuri de pescuit la undita si de gatit pestele, la care si-au anuntat participarea peste 300 de pescari. Formatiile artistice din zona vor lua parte la un maraton al cantecului si jocului popular. Manifestarea se va incheia cu o masa pescareasca, la care vor fi servite preparatele realizate de participantii la concurs.

Interlopi - Doi membri ai clanului Corduneanu, retinuti

Doi dintre capii lumii interlope iesene au fost retinuti joi seara cu mandat de 24 de ore pentru santaj, in timp ce se aflau intr-o frizerie si isi aranjau parul, informeaza Mediafax. Adrian Corduneanu (22 de ani) si varul sau, Iulian Bogdan (23 de ani), ar fi cerut taxe de protectie de 1.000 si respectiv 4.500 de euro. La scurt timp de la retinerea celor doi, avocatul lor si peste 30 de prieteni sau rude din clanul Corduneanu au venit la Politie, sustinand ca toata povestea a pornit de la o coincidenta de nume. Potrivit acestora, o alta persoana, care are acelasi nume ca unul dintre cei sapte frati Corduneanu, s-ar fi folosit de "faima" acestuia ca sa ameninte un profesor, pe care il banuia ca are o relatie cu sotia lui.

Ramnicu Valcea - Primarie cu telecomanda

Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircea Gutau, intentioneaza sa doteze institutia pe care o conduce cu o poarta moderna, actionata prin telecomanda. In acest fel, spune primarul, nu va mai putea intra oricine in institutie. Doar zece persoane vor avea telecomenzi, printre care edilul si cei doi viceprimari. Se pare ca pana in acest moment, Primaria Ramnicu Valcea (foto) este singura din Romania in care se va intra cu telecomanda. Cat despre valoarea portii cu telecomanda de la primarie si a camerelor video, edilul spune ca aceasta este "o nimica toata pentru bugetul primariei". Doar 200 milioane lei. (Octavian Herta)

Schimbare - Verificari gratuite pentru centralele termice

Premierul Adrian Nastase a anuntat ca Guvernul a stabilit ca verificarea traseelor de gaze naturale pana la centrala termica, precum si verificarea centralelor termice cu autorizatii valabile se vor face gratuit de catre distribuitorul de gaze - ISCIR, conform programului stabilit pana la 31 decembrie 2005 sau la solicitatarea utilizatorului. Nastase a facut aluzie la sumele exagerate solicitate pentru aceste servicii. (A.N. Ionescu)

EDITIA a II-a

Sondaje - Nastase sustine ca PSD conduce

Liderul PSD Adrian Nastase a declarat ieri ca efectul politic al alegerilor locale a fost in mare parte resorbit, iar in momentul de fata PSD conduce cu 7-8 procente in fata Aliantei PNL-PD. El a spus ca efectul "bulgarelui de zapada s-a oprit" si sondajele de opinie din ultimele zile arata clar acest lucru, adaugand ca PSD a verificat cu mai mul- te institute de sondare si cu specia- listi. Nastase a subliniat ca faptul ca PSD se afla inaintea Aliantei PNL-PD este important deoarece inseamna, "dincolo de aspectul psihologic, ca lucrurile revin in zona de normalitate". Intr-un sondaj IMAS, realizat la inceputul lui iulie si publicat la inceputul acestei saptamani, Alianta PNL-PD devansa PSD cu aproximativ 5 procente.

Metrou - Creste pretul cartelelor si abonamentelor

Pretul calatoriilor cu metroul va fi majorat, incepand de luni, cu 15,3%. Astfel, o cartela cu doua calatorii va costa 18.000 lei fata de 16.000 lei in prezent. O cartela cu 10 calatorii va costa 60.000 de lei, fata de 50.000 de lei in prezent, in timp ce pretul unui abonament lunar va creste cu 20.000 de lei, ajungand la 180.000 de lei. Pentru un abonament de o zi, calatorii vor plati 25.000 de lei, fata de 20.000 de lei, cat costa acum.
×
Subiecte în articol: observator