x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 9 august 2004

Romania in 5 minute - 9 august 2004

09 Aug 2004   •   00:00

Scolile la control

Inspectorii sanitari incep la 15 august verificarea unitatilor de invatamant, scopul controalelor vizand stadiul lucrarilor de igienizare, in vederea pregatirii anului scolar 2004-2005. Pentru a putea incepe anul scolar, fiecare unitate de invatamant trebuie sa aiba autorizatie sanitara de functionare sau, daca aceasta exista, avizarea anuala a documentului.

Bihor - Copila grav accidentata de comisarul sef Strava

Comisarul sef Dumitru Strava, prim-adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Bihor, a fost implicat, sambata, intr-un accident soldat cu ranirea unei fete de 14 ani, transmite Mediafax. Comisarul se afla la volanul propriului autoturism si rula pe o strada oradeana cand a lovit o adolescenta care a coborat dintr-o duba parcata pe marginea drumului si a incercat sa traverseze strada fara sa se asigure. Strava nu a franat in momentul impactului, oprind autoturismul la o distanta de peste 150 de metri de la locul accidentului. "M-am trezit cu ea pe masina", a declarat pentru Mediafax, Dumitru Strava. Martorii spun ca masina avea viteza. In stare de coma, adolescenta a fost transportata la Spitalul Clinic Judetean Oradea.

Loto - Un norocos a luat 18 miliarde de lei

Premiul de la categoria I a jocului loto "6 din 49" de aseara, in valoare de 18.438.614.400 lei a fost castigat, in sfarsit. Astfel, un singur norocos a nimerit toate cele sase numere extrase, adica: 9, 44, 19, 37, 25 si 2. La categoria a II-a 28 de persoane au luat 105.697.714 lei, iar la categoria a III-a 1.126 jucatori au intrat in posesia a 3.679.707 lei. La tragerea "Noroc", varianta castigatoare a fost: 1, 9, 5, 9, 3, 4, 2, insa premiul de la primele doua categorii s-a reportat. La a III-a categorie, 5 participanti au castigat 34.900.380 lei. (Dana Purgaru)

Infractori - Romani condamnati pentru furt in Italia

Trei dintre cei patru romani prinsi in Italia, la acest sfarsit de saptamana, furand bunuri dintr-un centru comercial, au fost condamnati la opt luni de inchisoare si plata unei amenzi de 300 de euro. Vasile Bruzan, de 35 de ani, Gheorghe Petrovici de 19 ani si Petrisor Mosila, de 27 de ani, au fost acuzati de furt si ca au opus rezistenta la arestare. Al patrulea membru al bandei, tot roman, a ramas in inchisoarea pentru minori de la Beccaria. Cei patru au fost arestati de carabinieri dupa ce au fost prinsi furand dvd-uri, compact discuri si jocuri de calculator, in valoare de 2.000 de euro. Au opus rezistenta atunci cand politia a incercat sa ii opreasca sa fuga cu marfa, si au ranit un carabinier. (Ana Ilie)

Valcea - Politisti de tabla pe Valea Oltului

Politistii valceni au gasit o metoda inedita de a-i face pe soferii vitezomani sa reduca viteza pe soselele judetului. Ei au confectionat din tabla agenti de circulatie in marime naturala, pe care i-au montat in curbele periculoase. Agentii de fier imita pana in cele mai mici detalii adevaratii politisti: caschete, pantaloni si bluze albastre, precum si veste pe care scrie cu litere de-o schioapa "Politia". Doi dintre acesti agenti de tabla au fost montati deja in fata postului de politie din comuna Budesti. Machetele vor fi postate in special pe Valea Oltului, avand menirea de a-i speria pe soferii care obisnuiesc sa intre cu viteza mare in curbe. O parte dintre politisti sunt sceptici in privinta adoptarii acestei masuri si se tem ca agentii de circulatie din tabla vor cadea victime rromilor care se indeletnicesc cu furtul si vanzarea fierului. (Octavian Herta)

Buget epuizat - Primaria din Harsova intra in faliment

Primaria orasului constantean Harsova ar putea sa-si intrerupa activitatea, iar angajatii sai sa fie concediati, din cauza ca administratia locala nu mai poate asigura cheltuielile din buget, inclusiv plata salariilor pentru alesii locali si angajati, transmite Mediafax. Edilul orasului, Ionel Chirita, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca va discuta cu angajatii Primariei, pe care ii va anunta ca nu-si vor mai primi salariile. Harsova a fost declarat zona defavorizata, in urma cu aproape trei ani, dar nu a reusit sa atraga alti investitori in afara celor care aveau deja o afacere si care cu greu au reusit sa creasca numarul locurilor de munca.

Alba - Barbat ucis de fulger

Un barbat din judetul Alba a murit, la sfarsitul saptamanii, dupa ce a fost lovit de un fulger in timp ce se afla pe camp, transmite Mediafax. Biroul de Presa al IPJ Alba a anuntat ieri ca Ioan Chirila (53 de ani), din localitatea Valea Lunga, a plecat cu un vecin sa adune lucerna. La un moment dat, cei doi barbati au fost surprinsi de o furtuna puternica. Incercand sa lege incarcatura din caruta cu un lant metalic, Ioan Chirila a fost lovit de un fulger, murind pe loc din cauza arsurilor. Cei doi cai inhamati la caruta au murit si ei loviti de fulger.

Guvern - Secretariat de Stat pentru romanii din strainatate

Primul-ministru Adrian Nastase, prezent sambata la Mangalia la deschiderea simpozionului "Romanii de pretutindeni", a anuntat ca, in urmatoarele doua saptamani, se va infiinta un Secretariat de Stat care sa se ocupe de problemele romanilor aflati la munca in strainatate. Noua structura va gestiona problemele legate de statutul pe care il au romanii din Italia, Spania sau din alte tari, dar si aspecte practice legate de transferul de bani din strainatate. Nastase a remarcat ca, de pilda, in prezent, romanii aflati la munca peste hotare platesc un comision de circa zece la suta din sumele pe care vor sa le trimita acasa. (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: observator