x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

23 Iun 2008   •   00:00
România în cinci minute

BISTRIŢA MEDIEVALĂ. Sute de localnici, dar şi turişti au asistat, în acest sfîrşit de săptămînă, la Ediţia a doua a Serbărilor Bistriţei Medievale, unde au avut parte de parade cu cai, lupte în stradă şi căsătorii între cavaleri şi domniţe. La festival nu au fost acceptate tarabe cu mici. Tot ce s-a putut servi au fost cozonacul secuiesc şi turta dulce.

BISTRIŢA MEDIEVALĂ. Sute de localnici, dar şi turişti au asistat, în acest sfîrşit de săptămînă, la Ediţia a doua a Serbărilor Bistriţei Medievale, unde au avut parte de parade cu cai, lupte în stradă şi căsătorii între cavaleri şi domniţe. La festival nu au fost acceptate tarabe cu mici. Tot ce s-a putut servi au fost cozonacul secuiesc şi turta dulce.

11:09 – PELERINAJ
BRAŞOV. Credincioşi din toată ţara au venit ieri la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel pentru a se ruga la moaştele Sf. Gheorghe.
REZIDENŢIAT. Peste 920 de candidaţi au participat ieri la concursul de rezidenţiat pe post organizat în Centrul Universitar Bucureşti.

11:14 – CANICULA
ACCIDENT.
Trei persoane au ajuns ieri la spital în stare gravă, în urma unui accident petrecut la limita dintre judeţele Timiş şi Arad, după ce un tînăr de 19 ani, aflat la volanul unei Dacii, a intrat pe contrasens şi a lovit alte două maşini.
METEO. Ca urmare a unui val de aer de origine tropicală, cald şi uscat, ce vine din nordul Africii, în România vremea va deveni călduroasă. Astfel, mîine se vor înregistra temperaturi de 35... 36°C în sudul şi sud-vestul ţării noastre. Şi în Bucureşti mercurul termometrelor va atinge mîine 35°C. (A.A)


CAMPANIE INTACT - SOS pentru românii din Italia

Problemele comunităţii de români din Italia, una dintre cele mai mari din lume, sînt mai grave decît se vede în mass-media. Românii care muncesc cinstit, pentru bunăstarea lor, dar şi a ţării pe teritoriul căreia trudesc, se confruntă cu un nemeritat val de antipatie, generat în bună măsură de discursurile şi de acţiunile politicianiste ale autorităţilor italiene. În aceste condiţii, Trustul Media Intact lansează campania "SOS pentru românii din Italia", prin care îşi propune să sensibilizeze autorităţile din Italia şi din România şi să-i sprijine efectiv pe românii cinstiţi din Peninsulă.

ARGEŞ – PERMISE / 20 de inculpaţi arestaţi preventiv
Dosarul de corupţie legat de eliberarea permiselor de conducere în Argeş a ajuns, la sfîrşitul săptămînii, să numere 20 de arestaţi preventiv. După "lotul" primilor 17 acuzaţi încarceraţi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus sîmbătă arestarea altor trei inculpaţi, doi poliţişti şi un director al unei şcoli de şoferi din Piteşti. Avocaţii acestora au atacat deja cu recurs hotărîrea de arestare, cale de atac ce se va judeca la instanţa supremă. (M.P.)

BACĂU:Trei copii au murit înecaţi la Oneşti
Trei copii s-au înecat ieri după-amiză în zona barajului TCR din municipiul Oneşti, transmite Rompres. Cei trei se aflau la scăldat împreună cu alţi minori, cînd au fost surprinşi de un vîrtej al rîului Trotuş. La faţa locului au fost chemaţi pompierii, pentru a căuta cadavrele.

 
CONCURS NASA:Cîştigătorii s-au întors din SUA
Cei şase elevi din Constanţa, cîştigători ai concursului “NASA Space Settlement Design Contest”, s-au întors în noaptea de sîmbătă spre duminică din Statele Unite. Deplasarea, realizată cu sprijinul Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, le-a prilejuit elevilor constănţeni o vizită la Centrul Spaţial NASA, dar şi prezentarea proiectului de cercetare “Dacia’s”, care le-a adus marele premiu. Tema tra­di­ţio­nalei competiţii internaţionale a constituit-o realizarea designului unei staţii spaţiale locuite permanent de oameni.

 
LIGNIT:Minerii din Oltenia ameninţă cu greva
Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia va declanşa începînd cu 15 iulie mitinguri de protest în toate zonele de activitate ale SNLO, iar din 1 august va de­clan­şa greva ge­ne­rală. Sindicatul anunţă că exis­tă exis­tă pericolul pierderii a 9.000 de lo­curi de muncă din mi­ne­rit şi a 10.000 din cadrul socie­tă­ţilor care lu­crează pentru SNLO. Potrivit sin­dicaliştilor, so­cie­tatea a ajuns în incapacitatea de a achita salariile şi concediile, are datorii totale de 268,1 mili­oa­ne lei şi are de recu­pe­rat 130 de mi­lioane de lei de la Re­gia Au­to­no­mă de Activităţi Nu­clea­re. (D.I.)

 
LOTO 6/49: Marele premiu a rămas necîştigat
Report la categoria I la ex­tra­ge­rea de aseară de la Loto 6/49. Nici unul dintre jucători nu a reuşit să ghicească cele şase numere ex­tra­se: 35, 36, 25, 32, 10, 48. Zece persoane s-au dovedit a fi norocoase, ele cîştigînd la categoria a II-a cîte 29.764,05 RON. La categoria a III-a, 514 persoane au devenit mai bogate cu cîte 868,60 RON. Nu­mă­rul extras la Noroc a fost 2168168. Întrucît la categoria I nu a existat nici un cîştigător, reportul a ajuns la peste 3.800.000 de lei. Fondul total de cîştiguri pus la bătaie de Loteria Română la extragerea de ieri a fost de 4.570.329,95 RON.


ACCIDENT - Constănţeni morţi electrocutaţi
Trei constănţeni şi-au pierdut viaţa ieri-dimineaţă, după ce s-au electrocutat în timp ce încercau să cureţe o fîntînă, transmite Mediafax. Ei au folosit o ţeavă din aluminiu pentru a scoate gunoaiele aflate din fîntînă, dar la un moment dat au atins firele de înaltă tensiune.

LUGOJ - Bătaie cu bîte şi cu răngi în plină stradă
Şapte persoane au ajuns la spital în noaptea de sîmbătă spre duminică, în urma unui conflict între mai mulţi nuntaşi şi membrii unei familii de romi. Conform unor martori, scandalul a început după ce romii s-au simţit deranjaţi de o maşină parcată în faţa casei lor. Pentru că proprietarul maşinii, care participa la o nuntă, nu a mutat autoturismul, romii au ieşit cu răngi în stradă, iar după ce i-au lovit pe nuntaşii aflaţi în afara localului, au intrat şi în restaurant, unde au făcut scandal şi au început să-i lovească pe nuntaşii de la mese.

BOTOŞANI - Slujbă de sfinţire la penitenciar
Sute de credincioşi au participat ieri la slujba de sfinţire a Capelei Penitenciarului Botoşani, oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, transmite Rompres. Capela, care poartă hramul "Duminica tuturor sfinţilor", a fost realizată din contribuţia angajaţilor unităţii de detenţie şi a sponsorilor şi a fost ridicată pentru a satisface nevoile spirituale ale deţinuţilor. În Penitenciarul Botoşani sînt deţinute peste 1.000 de persoane.

CONSTANŢA - Conflict româno-chinez
Doi români şi doi chinezi au ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa în urma unei altercaţii care a avut loc sîmbătă noaptea pe Strada Caraiman din Constanţa, între un grup de chinezi şi unul de români, în conflict fiind folosit şi un pistol cu bile de cauciuc. Motivele altercaţiei, care nu au fost stabilite încă, se pare că sînt legate de un schimb de valută. Conform unor surse, chinezii au încercat să-i păcălească pe cetăţenii români. Purtătorul de cuvînt al IPJ Constanţa, Radu Croitoru, a precizat că cetăţenii chinezi nu au putut fi audiaţi, în lipsa unui translator.

ARAD - Deţinuţi, pe scena Teatrului Nottara
Trupa de teatru "Blitz" a Penitenciarului cu Regim de Maximă Securitate (PRMS) din Arad susţine astăzi, începînd cu ora 18:00, în Sala Mare a Teatrului Nottara din Bucureşti, spectacolul de teatru cu piesa "Joi", transmite Rompres. Trupa formată din persoane private de libertate a fost invitată să prezinte acest spectacol la Bucureşti, cu ocazia Zilei Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar, care se sărbătoreşte la 29 iunie, dată la care se sărbătoreşte şi Ziua Personalului din Sistemul Administraţiei Penitenciare.

CAZUL PIETROI - Se aşteaptă recursul împotriva eliberării
Recursul declarat de procurori împotriva eliberării lui Vasile Fierbîntu, zis Sile Pietroi (foto), şi a altor opt inculpaţi acuzaţi de infracţiuni violente s-ar putea judeca la începutul acestei săptămîni la Curtea de Apel Bucureşti. Dosarul şi motivarea Tribunalului Bucureşti pentru nearestarea inculpaţilor au ajuns sîmbătă după-amiază la instanţa superioară. Acest caz a născut un adevărat conflict între anchetatori şi instanţă. Procurorii susţin că există probe pentru arestare, dar judecătorul a considerat că acestea nu sînt suficiente. (M. Pasă Petru)

×
Subiecte în articol: observator bucuresti