x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

29 Aug 2008   •   00:00
România în cinci minute

DACIA PE ŞINE. Angajaţii Metrorex fac ultimele retuşuri la staţia de metrou 1 decembrie 1918, care ar trebui dată în folosinţă, aşa după cum declara ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, la 1 noiembrie 2008. Staţia face parte, împreună cu Nicolae Grigorescu, Policolor şi Linia de centură, din cel mai nou tronson ce va fi dat în folosinţă în Bucureşti.



DACIA PE ŞINE. Angajaţii Metrorex fac ultimele retuşuri la staţia de metrou 1 decembrie 1918, care ar trebui dată în folosinţă, aşa după cum declara ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, la 1 noiembrie 2008. Staţia face parte, împreună cu Nicolae Grigorescu, Policolor şi Linia de centură, din cel mai nou tronson ce va fi dat în folosinţă în Bucureşti.

13:45 – MĂSURĂ
GALAŢI.
Rîul Prut a înregistrat ieri la Staţia hidrometrică Oancea o cotă de 545 centimetri, cu cinci centimetri sub cota de inundaţie.
SUCEAVA. Prefectul cere demisia şefului ISJ, pentru că nu ştie starea şcolilor din judeţ. (Nicu Amurăriţei)

13:50 – PROCES
INVITAŢIE LA CEDO.
Magistraţi români cu funcţii de conducere au fost invitaţi să efectueze în luna octombrie o vizită de lucru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, care a condamnat România într-o serie de cauze.
CLUJ. Procesul lui Dorel Vişan cu Primăria Cluj-Napoca, în care actorul contestă faptul că un spaţiu din centrul oraşului în care funcţionează Art-Club nu i-a fost atribuit, va începe la Tribunalul Bucureşti (TB) la 6 octombrie 2008.


CLUJ - Proteste cauzate de marcajele rutiere

Peste 30 de autoturisme au participat ieri la Cluj-Napoca la un marş organizat de deputatul independent Mircia Giurgiu în semn de protest faţă de blocajele în trafic din zona localităţilor Gilău şi Floreşti, cauzate de marcajele rutiere aplicate recent. Purtătorul de cuvînt al Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj, Mircea Rotar, declara că marcajele au fost instalate pentru creşterea siguranţei circulaţiei pe DN1.

CARANTINĂ - Brăilenii nu renunţă la cîini
Deşi s-a instituit carantină veterinară după ce un şacal turbat a fost prins saptămîna trecută pe o stradă din municipiu, Serviciul de Ecarisaj reuşeşte cu greu să pună în practică programul de capturare a cîinilor fără stăpîn. Asta deoarece unii brăileni se împotrivesc vehement, pe motiv că patrupedele păzesc maşinile parcate în faţa blocului. Uneori, pe lîngă injurii, aşa-zişii iubitori de animale apelează şi la violenţă, aruncînd cu diverse obiecte în hingheri şi în forţele de ordine. (F.C)

CONTRACTE - Refacerea Bibliotecii Naţionale, amînată
Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a trebuit să suspende temporar procedura de atribuire a contractului pentru refacerea noului sediu al Bibliotecii Naţionale, deoarece Aedificia Carpaţi SA, firmă a cărei ofertă a fost declarată necîştigătoare, a chemat în instanţă atît autoritatea contractantă, cît şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a informat ieri MCC.

NEAMŢ - Turnul lui Ştefan cel Mare, ţinut închis
Turnul lui Ştefan cel Mare din cadrul Complexului Curtea Domnească din Piatra Neamţ este închis vizitatorilor de aproape şapte ani, cheia fiind la preotul Dumitru Chiţimuş, parohul Bisericii Sfîntul Ioan Domnesc. Turnul este în administrarea directă a parohiei de peste 40 de ani şi pînă în 2001 a fost deschis vizitatorilor. Fără a invoca nici un motiv, preotul Chiţimuş a decis să închidă turnul şi să nu mai permită accesul vizitatorilor. De altfel, preotul refuză să stea de vorbă atît cu reprezentanţii Primăriei Piatra Neamţ, cît şi cu cei ai Consiliului Judeţean (CJ).

MEHEDINŢI - Tînăr mort în condiţii suspecte

Poliţiştii cercetează împrejurările în care a decedat un tînăr în noaptea de miercuri spre joi pe o stradă din Drobeta Turnu Severin. Adjunctul şefului IJP Mehedinţi, Stelică Samfiroiu, a declarat că, înainte de a surveni decesul, victima C. Constantin, împreună cu fratele său, C. Cristian, au avut o altercaţie într-un bar cu M. Sorin şi M. Alin, tată şi fiu. "După stingerea conflictului, primii doi au plecat spre casă. S-a întîmplat ca C. Constantin să fie acroşat de un autoturism, condus chiar de M. Alin, cel cu care avusese anterior un dialog violent la bar", a precizat Samfiroiu.

BUCUREŞTI - Copilul internat la Budimex a decedat

Copilul de 2 ani, internat în comă, cu hemoragie intracraniană şi contuzii la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, a decedat ieri-dimineaţă din cauza complicaţiilor, a declarat managerul unităţii me-dicale, Daniel Buzatu. Micuţul a fost adus de familie vinerea trecută în comă la Spitalul Bagdasar-Arseni. În urma unui examen la tomograf s-a constatat că băiatul are hemoragie intracraniană şi contuzie, dar nu poate fi operat. El a fost transferat în aceeaşi zi la Spitalul Marie Curie. Unii medici de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost convinşi că micuţul a fost victima unei agresiuni.

SCANDAL LA BRAŞOV - Adolescenta gravidă iscă probleme
Cazul unei fete de 14 ani, însărcinată şi suspectă că ar fi infectată cu HIV, a iscat un conflict între Spitalul de Ginecologie Braşov şi Direcţia braşoveană de Asistenţă Socială şi Protectia Copilului, după ce medicul de gardă al maternităţii a refuzat să o primească la consult pe adolescentă. Refuzul medicului de gardă a fost motivat prin faptul că fata nu prezenta o urgenţă în timp ce reprezentanţii DGASPC spun că doar voiau să vadă în ce stadiu este sarcina fetei. Fata se prostituează de la 12 ani, se presupune că este în luna a opta şi nu ştie cine e tatăl copilului.  

SOLICITARE PSD - Majorarea pensiilor de la 1 octombrie
PSD a cerut ieri majorarea punctului de pensie cu 20% de la 1 octombrie, în caz contrar ameninţînd cu o moţiune de cenzură. "Creşterea punctului de pensie cu 20% de la 1 noiembrie, aşa cum doreşte Guvernul, şi pe care o prezintă sub titlul de majorare a pensiilor, nu reprezintă decît o păcăleală", a spus vicepreşedintele PSD, Marian Sârbu (foto). Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a arătat însă că majorarea pensiei de la 1 octombrie ar însemna transferuri suplimentare de la bugetul de stat şi afectarea altor domenii, cum ar fi sănătatea şi educaţia. (C.V.)

INVESTIŢII - Producţie-record la vinul românesc

Producţia de vin a României va depaşi anul acesta 6,3 milioane de  hectolitri, în creştere cu 19,3% faţă de nivelul de 5,28 milioane de hectolitri din 2007, ca urmare a condiţiilor meteorologice favorabile, conform Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Pe regiuni viticole, cea mai importantă creştere a producţiei, de 30%, ar putea fi realizată în Transilvania, urmată de Dobrogea (25%) şi Moldova (15%-20%). Vinul românesc a ajuns să deţină 97% din totalul pieţei interne, în principal datorită investiţiilor realizate prin programele de finanţare europene. (D.R.)

×
Subiecte în articol: observator