x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România intră în cartea recordurilor cu Regele Ferdinand şi I.L. Caragiale. Vezi de ce

România intră în cartea recordurilor cu Regele Ferdinand şi I.L. Caragiale. Vezi de ce

de Robert Veress    |    30 Noi 2011   •   07:10
România intră în cartea recordurilor cu Regele Ferdinand şi I.L. Caragiale. Vezi de ce

Doua personalitati marcante ale Romaniei, care au trait aproximativ in aceeasi perioada, Regele Ferdinand al Romaniei (1865 – 1927) si scriitorul Ion Luca Caragiale (1852 – 1912) sunt in Cartea Recordurilor. Meritele celor doi au adus recunostinta nationala, exprimata prin… monetarie.

Romania intra in Guiness Book cu doua bancnote deodata, stabilind recordul mondial atat pentru bancnota de plastic cu cea mai mare suma inscrisa pe ea, cat si pentru bancnota cu cele mai mici dimensiuni, informeaza worldrecordsacademy.org.

Bancnota de 1.000.000 de lei reprezentandu-l pe I.L. Caragiale a fost emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 2003 si a circulat pana in 2005, cand s-a produs reforma monetara, renuntandu-se la 4 zero-uri, astfel ca bancnota de 1.000.000 de lei a fost inlocuita cu cea de 100 de lei.

Romania face parte din clubul restrans al tarilor care au bancnote exclusiv din plastic, alaturi de Australia, Bermuda, Brunei, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee si Vietnam.

Bancnota de 10 bani a fost emisa in timpul Primului Razboi Mondial, in 1917, la trei ani de la intalarea pe tron a Regelui Ferdinand si cu un an inaintea Marii Uniri.

Dimensiunile acestei bancnote, de numai 27,5 x 38 de mm, sunt cele care au stabilit recordul mondial. Dupa cum noteaza worldrecordsacademy.org in anuntul sau, 'Tipul (the guy) de pe aceasta moneda de hartie este regele Ferdinand'.

×