x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce poate face România dacă nu intră în Schengen anul acesta. „Ar trebui să luăm în calcul deschiderea granițelor!”, spune un europarlamentar bulgar

Ce poate face România dacă nu intră în Schengen anul acesta. „Ar trebui să luăm în calcul deschiderea granițelor!”, spune un europarlamentar bulgar

de Redacția Jurnalul    |    18 Noi 2023   •   10:20
Ce poate face România dacă nu intră în Schengen anul acesta. „Ar trebui să luăm în calcul deschiderea granițelor!”, spune un europarlamentar bulgar
Sursa foto: Hepta

Dacă România și Bulgaria nu intră în Schengen până la finalul acestui an, nu mai au nicio șansă în prima parte a anului viitor. Afirmația aparține unui europarlamentar bulgar, care spune că alegerile programate pentru 2024 vor fi o piedică în luarea unei decizii.

Pe de altă parte, în acest caz, sunt tot mai multe voci care susțin că România și Bulgaria ar trebui să elimine granițele dintre ele, fapt care implică anumite avantaje economice.

"Se creează și curente antieuropene, curente eurosceptice, pentru că noi îndeplinim criteriile, dar nu suntem primiți acolo. Consecințele politice sunt chiar mai periculoase decât cele economice.

Ar trebui să facem ceva. Ar trebui să nu ne mai plângem și să începem să facem ceva. Poate ar trebui să luăm în considerare posibilitatea de a deschide granițele dacă nu suntem acceptați în acest spațiu economic.

Pentru că, să fim sinceri, anul viitor vor avea loc alegeri europene și nicio țară nu își va permite să își schimbe politica de migrație, mai ales cu această presiune uriașă venită dinspre Orientul Mijlociu, inclusiv dinspre Turcia", spune Peter Vitanov, europarlamentar bulgar.

Victor Negrescu, europarlamentar român, a prezentat, în emisiunea Be EU, care sunt progresele României în vederea integrării în Schengen.

"România a făcut niște lucruri extraordinare în ultimele luni. Am implementat proiectul pilot cu Comisia Europeană și suntem primul stat care face acest lucru, pentru protecția frontierelor. Am redus numărul solicitărilor  de azil și numărul de treceri ilegale în zona frontierelor la cifre record.

De asemenea, am devenit atât de puternici, încât astăzi oferim asistență inclusiv statelor din Balcanii de Vest, în mod special Serbiei, de unde vine acel val de migranți de care se sperie atât de mult Guvernul din Austria", spune Victor Negrescu, europarlamentar român.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: Schengen desfiintare granite