x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, investigată de Parlamentul European

România, investigată de Parlamentul European

03 Dec 2010   •   12:11

Parlamentul European investighează legile date în România privind fiscalizarea, anunţă într-un comunicat Asociaţiea pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale.

"Petiţia depusă de către APAF, prin preşedintele Garbis Kehaiyan, (cu privire la TVA-ul introdus prin OUG 106/2007, începând cu 1 ianuarie 2008, dar aplicată acum retroactiv din 2002) la Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European, a fost examinată şi s-a cerut Comisiei Europene să efectueze o anchetă preliminară asupra aspectelor sesizate de către APAF.

În general, în momentul în care Comisia Europeană efectuează o anchetă preliminară, şansele de a se da curs petiţiei sunt foarte ridicate", se arată în documentul citat de Agerpres.

Chiar şi în condiţiile în care instanţele din ţară au reţinut că vânzările de imobile de către persoanele fizice în România nu sunt considerate fapte de comerţ indiferent de numărul lor, conform legii (codul comercial), notarii de pe întreg teritoriul ţării nu au încheiat nici un contract cu TVA între persoane fizice înainte de 1 ianuarie 2008. Statul român a vândut fără TVA, iar ANAF a anunţat atât cetăţenii ţării cât şi notarii, în 2007, că se va introduce TVA la persoane fizice începând cu 1 ianuarie 2008.

"În ciuda tuturor acestor argumente, se exercită presiuni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România, pentru ca soluţiile pronunţate în aceste procese să fie în favoarea Statului cu ignorarea tuturor prevederilor legale. APAF a luat act şi protestează în mod categoric împotriva încercărilor Guvernului de influenţare a justiţiei. În România, în urma solicitărilor APAF, Senatul României a respins OUG 59/2010 privind creşterea impozitul pe clădiri, chiar senatorii PDL ajungând la concluzia că fără încurajarea construcţiilor, motorul economiei unei ţări nu poate trece peste criza în care ne aflăm, iar acest lucru nu poate fi făcut prin majorarea impozitului pe clădiri într-o perioadă în care în ţară nu se mai construieşte aproape nimic", a declarat preşedintele APAF.

×