x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România n-a contestat!

România n-a contestat!

de Adrian Năstase    |    09 Ian 2008   •   00:00
România n-a contestat!

CONTRADICŢIE  •  Comisia Europeana nu a aflat despre procesul împotriva reducerii emisiilor
Comisia Europeană a anunţat că nu a primit nici o notificare oficială prin care să fie anunţată că România ar fi intentat un proces la Curtea Europeană de Justiţie, cu privire la decizia Comisiei de a scădea cotele de alocare a emisiilor de CO2, informează Dow Jones.


CONTRADICŢIE  •  Comisia Europeana nu a aflat despre procesul împotriva reducerii emisiilor
Comisia Europeană a anunţat că nu a primit nici o notificare oficială prin care să fie anunţată că România ar fi intentat un proces la Curtea Europeană de Justiţie, cu privire la decizia Comisiei de a scădea cotele de alocare a emisiilor de CO2, informează Dow Jones.


Informaţia a fost confirmată şi de Barbara Helferich, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas. "Există, în prezent, şapte state – Cehia, Polonia, Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania şi Ungaria – care au intentat acţiuni la CEJ împotriva CE pentru aceeaşi problemă a alocării cotelor de emisii a gazelor cu efect de seră, dar nu există nici o notificare care să indice România ca fiind printre ele", a declarat purtătoarea de cuvânt, citată de Mediafax.


"NU E TREABA NOASTRA". Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, a declarat pentru Rompres că Bucureştiul nu avea obligaţia să anunţe Comisia Europeană în legătură cu acţiunea intentată împotriva executivului comunitar la Curtea Europeană de Justiţie. "Ca în orice alt proces, Tribunalul de primă instanţă ne-a trimis nouă confirmarea că s-a primit acţiunea şi a notificat şi Comisia. Nu există nici o obligaţie prin Tratat de a anunţa Comisia că avem de gând să iniţiem o astfel de acţiune", a explicat Ciocănea. El a mai menţionat că România a primit confirmarea înregistrării acţiunii la câteva zile după ce a trimis, la 21 decembrie, la CEJ plângerea împotriva Comisiei Europene, dar că nu s-a fixat deocamdată un termen la care se va judeca, acest lucru urmând a fi stabilit în lunile următoare. "Poate să dureze şi până la un an până la soluţionarea unui astfel de caz", a adăugat şeful DAE. Ciocănea a mai spus că departamentul pe care îl conduce a trimis documentaţia necesară şi Reprezentanţei României la UE, astfel încât aceasta să poată oferi lămuriri, în cazul în care Comisia Europeană le va solicita. "Deocamdată, în mod oficial, Comisia nu s-a interesat la Reprezentanţă în legătură cu acest caz", a mai precizat Ciocănea. România solicită anularea deciziei CE de a reduce cu 20% cotele de emisii de CO2, deoarece "decizia nu este sustenabilă" şi ar putea afecta, prin creşterea costurilor, investiţiile de mediu pe care producătorii industriali sunt obligaţi să le efectueze, a declarat şi ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. "Cel mai mult va avea de suferit industria energetică, unde costurile vor creşte simţitor. Va avea de suferit şi industria cimentului, a sticlei şi a hârtiei. Ne temem că producătorii privaţi vor lua decizia de a-şi muta capacităţile industriale în afara României, deoarece pieţe ca Ucraina ar deveni mai atractive", a subliniat Korodi, într-o declaraţie acordată Rompres.


REDUCERE DE 20 DE PROCENTE. Comisia Europeană a aprobat în octombrie pentru România o cotă de 75,9 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai puţin cu 20,7% faţă de solicitarea Bucureştiului. În cazul Bulgariei, reducerea a fost de 34,7%. Tot atunci au fost aprobate şi modificările la planul naţional de alocare al Germaniei, finalizându-se astfel procesul la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE. "Deciziile de astăzi încununează procesul de evaluare a planurilor naţionale de alocare corespunzătoare celei de-a doua perioade din cadrul schemei. În acest moment, am stabilit plafonul european pentru perioada cuprinsă între 2008 şi 2012 la 2,08 miliarde de tone de emisii anual, ceea ce reprezintă o scădere cu 10% a numărului de certificate de emisii alocate în prima perioadă. Astfel, am reuşit să garantăm o piaţă solidă de comercializare a certificatelor de emisii şi reduceri reale ale emisiilor, care vor reprezenta o contribuţie importantă pentru îndeplinirea obiectivului de la Kyoto", a precizat la vremea respectivă comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.


Decizia Comisiei Europene

Potrivit lui Adrian Ciocănea hotărârile Comisiei Europene se bazează pe analiza planurilor naţionale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon propuse de cele două ţări pentru 2007 şi pentru perioada 2008-2012, în cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a UE. Planurile naţionale de alocare stabilesc pentru fiecare stat membru "plafonul" sau limita din cantitatea totală de CO2 pe care instalaţiile care intră sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră le pot emite, precizând numărul exact de certificate de emisii pe care le primeşte fiecare dintre acestea. În calitate de stat membru al UE, România a avut obligaţia întocmirii unui plan de alocare pentru 2007, ultimul an din cadrul primei perioade de comercializare, în plus faţă de planul corespunzător celei de-a doua perioade de comercializare. Criteriile de evaluare urmăresc, printre altele, să garanteze că planurile de alocare sunt compatibile cu posibilitatea îndeplinirii de către UE şi statele membre a angajamentelor asumate la Kyoto, datele, verificate de un organism independent, cu privire la cantitatea de emisii înregistrate în rapoartele anuale ale Comisiei asupra progreselor înregistrate.

×
Subiecte în articol: verde! romania comisia emisii