x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România: Numai în 3 teste din 100 s-a depistat carne de cal în produse etichetate drept vită

România: Numai în 3 teste din 100 s-a depistat carne de cal în produse etichetate drept vită

de Marina Constantinoiu    |    16 Apr 2013   •   19:06
România: Numai în 3 teste din 100 s-a depistat carne de cal în produse etichetate drept vită

Numai în trei dintre cele 85 de mostre de produse preambalate din România care erau etichetate drept carne de vită supuse la teste ADN de către autorităţile competente s-a depistat carne de cal, informează marţi Comisia Europeană (CE), citată de agerpres.ro.

În alte 15 mostre de carne neambalată care urma să fie vândută drept carne de vită autorităţile competente nu au descoperit carne de cal.

În urma controalelor realizate de autorităţile competente pe 147 de mostre de carne de cal destinate consumului uman în România, în niciuna dintre acestea nu s-au descoperit urme ale antiinflamatorului fenilbutazonă.

Conform testelor raportate de operatorii din industria alimentară, în România s-au efectuat teste ADN pentru depistarea cărnii de cal în produse etichetate drept vită în 594 de cazuri şi s-a descoperit carne de cal în 7 dintre acestea.

Testele efectuate în Uniunea Europeană ca urmare a scandalului cărnii de cal au permis detectarea a mai puţin de 5% carne de cal în produsele care ar fi trebuit să conţină carne de vită, precum şi urme de fenilbutazonă, substanţă interzisă în alimentaţie, informează AFP.

La 15 februarie, în plin scandal al cărnii de cal în preparate congelate care ar fi trebuit să conţină vită, Bruxelles-ul a lansat un plan care prevedea 2.500 de teste ADN ale mai multor preparate congelate, precum şi depistarea fenilbutazonei, un antiinflamator nociv pentru sănătate, în carcasele de cal.

Rezultatele testelor vor fi discutate vineri de “Comitetul permanent al lanţului alimentar şi al sănătăţii animale”, compus din reprezentanţii statelor membre şi prezidat de un reprezentant al Comisiei, a anunţat Irlanda, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

În fiecare ţară UE erau prevăzute 10-150 de teste, în funcţie de mărimea fiecărui stat, iar din 50 de tone de carne de cal urma să fie prelevat un eşantion pentru analiză. Operaţiunea a fost cofinanţată în proporţie de 75% de Comisia Europeană.

În privinţa fenilbutazonei, “se reafirmă faptul că nu există pericol imediat în UE cu acest acest produs”, a declarat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Sănătate şi Consum, Tonio Borg. El a reamintit că acest produs “rămâne strict interzis pentru alimentaţia umană”.


Dintre ţările UE, în Franţa s-a descoperit în cele mai multe cazuri carne de cal în urma testelor ADN, respectiv în 47 dintre cele 353 de mostre verificate, ceea ce reprezintă un procent de 13,5%. În Grecia, din 288 de teste efectuate, s-a descoperit ADN de cal în 36 de cazuri, iar în Germania în 29 din 878 de mostre. În ţări precum Belgia, Irlanda, Malta, Slovacia şi Marea Britanie nu s-a descoperit ADN de cal în urma testelor efectuate.

În ceea ce priveşte testele pentru depistarea fenibutazonei, 14 dintre cele 16 cazuri de la nivelul UE s-au descoperit în Marea Britanie, unde sunt efectuate verificări în toate abatoarele, şi câte un caz în Irlanda şi Cehia.

×
Subiecte în articol: carne de cal