x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, partener comercial important pentru China în Centrul şi Estul Europei (presa chineză)

România, partener comercial important pentru China în Centrul şi Estul Europei (presa chineză)

de Marina Constantinoiu    |    25 Noi 2013   •   10:37
România, partener comercial important pentru China în Centrul şi Estul Europei (presa chineză)
Vizita lui Li Keqiang în România este prima a unui premier chinez în ultimii 19 ani

Vizita oficială a premierului chinez Li Keqiang în România va intensifica semnificativ relaţiile bilaterale şi va da un nou impuls prieteniei tradiţionale şi cooperării practice dintre cele două ţări, a declarat Cui Hongjian, director al Departamentului European din cadrul Institutului Chinez pentru Studii Internaţionale, citat de agenţia chineză de presă Xinhua.

O premieră

Vizita, care va avea loc în perioada 26-27 noiembrie, reprezintă prima pe care premierul Li Keqiang o efectuează în Europa Centrală şi de Est de la preluarea mandatului în luna martie şi, de asemenea, prima în România a unui premier chinez în ultimii 19 ani, a declarat ministrul adjunct de Externe chinez Song Tao, potrivit Xinhua şi People Daily.

Cu ocazia vizitei sale în România, unde va participa la lucrările forumului China-Europa Centrală şi de Est (CEE), Li se va întâlni cu lideri români şi va rosti un discurs în Parlamentul României.

Vicepreşedintele Institutului Chinez de Relaţii Internaţionale Contemporane, Feng Zhongping, a notat că România a adoptat o politică echilibrată în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor sale externe — acordând importanţă atât relaţiilor cu ţările occidentale, cât şi cu China.

România şi China au o cooperare multilaterală. Companii chinezeşti, precum Huawei, au sprijinit piaţa muncii în România şi au oferit sprijin tehnologic pentru această ţară, scrie Xinhua. S-au înregistrat succese în cooperare şi în domenii precum educaţia, ştiinţa şi tehnologia, cultura, sănătatea şi turismul.

Un exemplu

Relaţiile intense dintre China şi România vor stabili un exemplu pentru relaţiile bilaterale dintre China şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, apreciază Cui Hongjian.
Potrivit analiştilor, vizita lui Li în România va avea o semnificaţie deosebită în relaţiile dintre China şi România, în cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est şi în relaţiile China-UE. Apropiata vizită a premierului Li mai demonstrează importanţa deosebită pe care China o acordă relaţiilor din ţările din Europa Centrală şi de Est, precum şi relaţiilor cu ţările Uniunii Europene, mai scrie Xinhua.

Cifre

Potrivit cifrelor oferite de Ministerul chinez al Comerţului, în primele zece luni ale acestui an, între China şi România au avut loc schimburi comerciale în valoare de 3,27 miliarde de dolari, în creştere faţă de anul trecut.

Investiţiile actuale totale ale Chinei în România depăşesc 160 milioane de dolari, în timp ce investiţiile României în China se ridică la 280 de milioane dolari. Exporturile României către China s-au ridicat la 360 milioane de dolari în 2008, în timp ce în 2012 valoarea acestora a crescut la aproape un miliard de dolari.

“Vizita în România a premierului Li Keqiang va fi una istorică”, a declarat Victor Ponta pentru Xinhua într-un interviu exclusiv oferit cu câteva zile înainte de întâlnirea la nivel de şefi de Guverne dintre China şi statele central şi est-europene de la Bucureşti.

“Faptul că şefii de guverne din 16 ţări central şi est-europene vor veni la Bucureşti pentru întâlnirea cu premierul chinez reprezintă dovada voinţei puternice a acestor ţări de a-şi întări legăturile de prietenie cu China şi de a-şi intensifica rapoartele de cooperare economică reciproc avantajoase”, a mai declarat Victor Ponta.

Premierul român a mai precizat că ţările central şi est-europene pot îndeplini rolul unei porţi deschise spre Uniunea Europeană pentru China şi şi-a exprimat speranţa că România se va distinge ca un partener special pentru China din această regiune europeană, adăugând în acelaşi timp că Bucureştiul este de mult timp un aliat de încredere al Beijingului atât pe scena internaţională, cât şi în cadrul UE.

Conform lui Victor Ponta, deşi cooperarea economică sino-română a evoluat substanţial în ultimii ani, cele două state sunt încă departe de a-şi atinge potenţialul maxim de cooperare. Premierul român a precizat că se aşteapă ca vizita omologului său chinez la Bucureşti să aducă un puternic impuls în acest sens, în special în domeniile energiei şi infrastructurii, în industria IT şi în industria alimentară.

Şeful Executivului român a încurajat companiile chineze să investească în România şi a menţionat progresele înregistrate în schimburile culturale dintre cele două ţări.


×
Subiecte în articol: premierul chinei parteneri comerciali