x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, pe ultimele locuri în Europa la rezervele de apă

România, pe ultimele locuri în Europa la rezervele de apă

de Alexandru Nastase    |    27 Mar 2011   •   14:23

Romania este una din tarile cu cele mai scazute resursele de apa din Europa, arata datele Administratiei Nationale "Apele Romane". Potrivit institutiei, resursele raportate la populatie sunt de 1.894 m³/an/locuitor. Sursele de apa sunt sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu.

Acestea insumeaza teoretic 134,6 miliarde metri cubi (fiind constituite din apele de suprafata- rauri, lacuri, fluviul Dunarea - si ape subterane), din care resursa utilizabila, in functie de gradul de amenajare a bazinelor hidrografice, este circa 40 miliarde metri cubi.

Datele ANAR mai arata ca Romania depinde in foarte mare masura de resursele de apa ce vin din diferite tari din amonte. Acestea insa nu sunt in totalitate utilizabile. "Din cauza regimului variabil al resurselor de apa din Romania , o parte din aceste resurse se scurg in perioadele de viitura, pe cand, in perioadele secetoase, debitele scurse scad la valori foarte mici", se arata intr-un comunicat remis de institutie, citat de greenreport.ro.

Pentru a diminua aceasta problema, ANAR are in vedere noi propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice inclusiv prin realizarea de noi lacuri de acumulare pentru a mari cantitatea de apa si posibilitatea de stocare la viituri. Pentru acestea, statul va trebui sa gaseasca resursele financiare. "Investitiile in infrastructura de aparare a inundatiilor trebuie accelerate. Investitii importante ca acumularea Pascani, pe raul Siret, Cosmesti, pe raul Siret, la Hoghiz, pe raul Olt, canalul Siret-Baragan trebuie sa fie finalizate, intr-un orizont de timp relativ scurt, tinand cont si de conditiile de mediu actuale", a declarat directorului general al ANAR, David Csaba. Spre deosebire de tarile din Europa de Vest si de Nord, lipsa unor resurse suficiente de apa risca sa devina un factor limitativ al dezvoltarii economice, daca nu este promovata o politica stricta de utilizare rationala a apelor de catre factorii responsabili.

Trei sferturi din teritoriu este amenintat de seceta

In Romania nu se pune problema unei “crize a apei”, desi in restul lumii acest aspect a devenit deja o problema, iar tara noastra este considerata o tara cu resurse sarace. Totusi, conform studiilor realizate de Institutul International pentru Managementul Apei in anul 2000, Romania nu face parte dintre tarile cu un posibil deficit al resursei de apa in anul 2025. Totusi, distribuţia neuniforma a resursei, schimbarile climatice tot mai evidente in ultimul timp, pot conduce in conformitate cu estimarile Joint Research Centre pentru Romania, la aparitia unor zone influentate de seceta (vest, sudul si estul tarii). "Rezultatele cercetarilor efectuate privind impactul schimbarilor climatice asupra resurselor de apa implica dezvoltarea – pe termen lung - de noi criterii si tehnici de proiectare a barajelor si a constructiilor, care sa faca sistemele de gospodarire a apelor mai putin senzitive la modificarile regimului hidrologic datorita impactului variabilitatii si schimbarilor climatice. In acelasi timp, s-a demonstrat necesitatea construirii de noi infrastructuri de gospodarire a apelor pentru a transforma resursele hidrologice in resurse social – economice, in conditiile conservarii biodiversitatii florei si faunei acvatice", a declarat directorului general al ANAR, David Csaba.

×