x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Schengen. Ciolacu, acuzații grave la adresa cancelarului Nehammer

România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Schengen. Ciolacu, acuzații grave la adresa cancelarului Nehammer

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   11:00
România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Schengen. Ciolacu, acuzații grave la adresa cancelarului Nehammer
Sursa foto: Hepta

România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Schengen, a spus, luni seara, premierul Marcel Ciolacu. Acesta avertizează Austria și pe cancelarul Karl Nehammer că dacă va fi folosit dreptul de veto nejustificat în decembrie România va da în judecată Austria la CJUE.

„Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. Și eu, și domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare: că România merită acest lucru de 10 ani. Am îndeplinit absolut toate cerințele tehnice, ai drept de veto dar trebuie să îl justifici. Eu cât timp sunt prim-ministru nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit și să umilească în continuare România”, spune Marcel Ciolacu, luni seara, la Antena 3 CNN.

Acesta a mai spus că și România are drepturi și, în plus, „ține spatele frontului din Ucraina”

„De fapt, România ține spatele frontului din Ucraina. În timp ce România respectă toate sancțiunile împotriva Rusiei, toate fără excepție, în timp ce România ajută Rep. Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia și în acest moment, de câteva săptămâni, Rep. Moldova este independentă în ceea ce privește gazul rusesc, tu, Austria, ești o țară neutră, nu cheltui un euro pentru înzestrarea Armatei. România își mărește alocarea din PIB de la 2% la 2,5% ca în acest moment să descurajeze ceea ce dorește să facă Rusia. Și tu vii ca un ipocrit și spui că România nu are dreptul în Schengen, fără să justifici deloc veto-ul tău”, a mai spus Ciolacu.

Premierul român acuză Austria că de când a pornit războiul a cumpărat gaz rusesc de 7 miliarde de euro.

„(Austria - n.r.) în continuare cumpără gaze și petrol din Rusia de când a pornit războiul de aproape 7 miliarde de euro. Din punctul meu de vedere, bani pe care Putin îi folosește în economia rusească. Mai departe, în susținerea războiului din Ucraina. Bani murdari, pătați. Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migrație... 2 -3 % trece prin România. Tu vii și spui: Eu mă opun. Eu voi ataca ca și Guvern dacă în decembrie Austria își va folosi din nou veto-ul. Voi ataca la Curtea de Justiție a UE. Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte împreună cu România în acest proces. România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Schengen”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Scgengen nehammer austria