x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România poate reveni la o situaţie de normalitate în privinţa fondurilor din POSDRU

România poate reveni la o situaţie de normalitate în privinţa fondurilor din POSDRU

de Diana Scarlat    |    30 Oct 2012   •   22:24
România poate reveni la o situaţie de normalitate în privinţa fondurilor din POSDRU

Conferinţa anuală "POSDRU – Principalul instrument pentru formare, ocupare şi incluziune socială din România”, organizată astăzi, la Sinaia, a adus veşti bune pentru beneficiarii proiectelor: Rambursările urmează să se facă în cel mai scurt timp.

"Directorul pentru Ocuparea Forţei de Muncă Afaceri Sociale şi Incluziune Socială din cadrul Comisiei Europene, Peter Stub Jorgensen, a declarat, în cadrul conferinţei, că plăţile pot fi reluate după auditul din luna noiembrie, dacă România trimite o cerere de plată în acest sens. "În luna noiembrie va avea loc un audit şi sperăm ca rezultatele acestuia să fie pozitive şi să ne permită reluarea plăţilor. Pentru ca plăţile să fie reluate, este necesară transmiterea unei cereri de plată din partea României, pe care încă nu am primit-o”, a declarat Peter Jorgensen, adăugând că cererile de plată trebuie să conţină şi corecţii financiare. "Aceste corecţii financiare nu înseamnă că România va pierde bani. Fondurile vor rămâne aceleaşi”, a specificat oficialul din partea Comisiei Europene.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că există fondurile necesare pentru plata cofinanţărilor şi a TVA-ului pentru toate proiectele pentru care s-au depus cererile de rambursare până la 21 septembrie 2012. "Am orientat toate resursele din Ministerul Muncii către plata cofinanţărilor şi a TVA-ului. Următoarele plăţi vor fi făcute până la 1 decembrie”, a declarat ministrul Muncii.

Dacă problemele POSDRU se vor rezolva, sunt mari şanse ca programul să fie continuat din 2014, însă regulile vor fi schimbate în multe privinţe. "După părerea mea, sistemul nu poate să funcţioneze aşa cum este în prezent. Sistemul de management necesită o revizuire, iar toate acestea trebuie să se întâmple într-un timp foarte scurt. Procedurile vor fi simplificate şi se vor reduce cerinţele pentru beneficiari. Am făcut deja propuneri în acest sens”, a mai precizat Peter Stub Jorgensen. Mai mult, Autoritatea de Management va apela la asistenţă tehnică din partea unor companii ce vor fi selectate în urma unei licitaţii pentru care încă se mai aşteaptă proiecte. Externalizarea financiară va beneficia de un buget de 10 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: posdru