x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România predă Preşedinţia Consiliului UE: Un succes extraordinar

România predă Preşedinţia Consiliului UE: Un succes extraordinar

01 Iul 2019   •   18:30
România predă Preşedinţia Consiliului UE: Un succes extraordinar
Sursa foto: Victor Stroe

Preşedinţia Română la Consiliul Uniunii Europene a reuşit să aducă, în domeniul economiei şi societăţii digitale, o contribuţie semnificativă politicilor şi priorităţilor europene. Pe durata mandatului României au fost finalizate două dosare esenţiale pentru Piaţa Unică Digitală şi dezvoltarea economică a Europei, potrivit ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu. 

„Astăzi (ieri, 30 iunie- n.red.) este ultima zi de mandat al României la Preşedinţia Consiliului UE, un mandat care a reprezentat un succes extraordinar şi care a arătat capacitatea deosebită, valoarea, expertiza, ambiţia şi determinarea României de a fi un partener european serios, dedicat, implicat, activ şi un promotor al valorilor şi principiilor europene. În domeniul economiei şi societăţii digitale, Preşedinţia Română a reuşit să aducă o contribuţie semnificativă politicilor şi priorităţilor europene, atât din prisma priorităţilor curente, a abordării provocărilor prezente şi viitoare, dar şi a viziunii strategice pentru viitor, astfel încât Europa să fie competitivă la nivel mondial”, a spus ministrul. 

În domeniul economiei şi societăţii digitale, Preşedinţia Română a finalizat două dosare esenţiale pentru Piaţa Unică Digitală şi pentru dezvoltarea economică a Europei (directiva privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, Programul Europa Digitală). 

România a obţinut mandatul de negociere pentru dosarul privind centrele de competenţă în domeniul cyber, a adoptat Concluziile Consiliului privind capacitatea şi capabilităţile de securitate cibernetică în UE, a finalizat procesul de amendare a mandatului HWPCI în contextul Deciziei şi regulamentului Consiliului privind măsuri restrictive de combatere a atacurilor cibernetice care reprezintă o ameninţare la adresa Uniunii sau a statelor sale membre şi a lansat discuţii aprofundate privind 5G, inteligenţa artificială, maşinile conectate etc. 

Obiectivele au fost atinse

„Pe lângă succesele menţionate mai sus, ceea ce mă face să fiu mândru de mandatul pe care România l-a avut pe parcursul celor 6 luni este calitatea şi valoarea actelor şi măsurilor adoptate care s-au bucurat de susţinerea în unanimitate din partea statelor membre şi de aprecierea actorilor europeni. Aceasta înseamnă că Preşedinţia română şi-a atins obiectivele nu numai din perspectiva numărului de dosare finalizate, dar şi prin capacitatea exemplară şi nivelul ridicat de profesionalism de care a dat dovadă, a mai afirmat Petrescu.

 

×