România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate astăzi de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.
"În fiecare an mor 270.000 de femei în lume din cauza cancerului de col cervical, iar mai mult de 85% din decese le găsim în ţările cu venituri mici şi mijlocii. La nivelul Europei, o femeie din 100 va dezvolta cancer de col uterin. Dacă ea se află în ţările Europei de Est, şansele de a muri de această maladie sunt mult mai mari decât în Europa Occidentală. România este pe primul loc la decesele provocate de cancerul de col uterin în toată regiunea Europa şi regiunea Europa a OMS este mult mai largă decât regiunea UE. În 2010, în România erau 10,5 decese la suta de mii de locuitori datorate cancerului de col uterin, pe când în UE erau trei, iar în regiunea europeană - patru. După România, în acest clasament urmează Lituania şi Letonia, cu mortalităţi oarecum similare", a afirmat Victor Olsavszky într-o conferinţă de presă.
Şeful biroului OMS în România a susţinut că organizaţia recomandă două măsuri de prevenţie: vaccinarea HPV - ca prevenţie primară şi screening - ca şi prevenţie secundară.
"Până acum au fost distribuite şi s-au efectuat peste 100 de milioane de doze, vorbim de un vaccin sigur. Prin aceste măsuri de prevenţie - vaccinare HPV şi screening, care nu se exclud reciproc, trebuie să meargă în paralel -, credem că vom obţine o reducere cu peste 30% a mortalităţii date de cancerul de col", a explicat şeful biroului OMS în România, potrivit Agerpres.
Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a spus în aceeaşi conferinţă de presă că medicii de familie trebuie să se implice în programele de prevenţie.
"Campaniile de screening şi programele de vaccinare sunt cea mai eficientă prevenţie a bolii. Sperăm să avem o mare atenţie din partea Ministerului Sănătăţii. Prin acest program nu numai că reduce povara bolii, dar va reduce şi costurile sistemului de sănătate. Implicarea medicilor de familie este decisivă în programele de prevenţie atât în screening, cât şi în vaccinare", a declarat Mihaela Geoană.
Ea a precizat că Fundaţia Renaşterea se implică în campanii de conştientizare şi deţine două unităţi mobile care merg în zone rurale şi pot face teste Papanicolau şi mamografii digitalizate.