x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România – primul loc în lume la criza de personal

România – primul loc în lume la criza de personal

de Catalin Pruteanu    |    24 Apr 2008   •   00:00

Firmele din România au cele mai multe probleme în a-şi găsi angajaţii de care au nevoie, arată un studiu recent al companiei internaţionale de resurse umane Manpower.





Firmele din România au cele mai multe probleme în a-şi găsi angajaţii de care au nevoie, arată un studiu recent al companiei internaţionale de resurse umane Manpower. Astfel, 73% dintre angajatorii autohtoni susţin că nu găsesc personal calificat. Imediat după România, 63% dintre companiile din Japonia reclamă această problemă, următorele locuri fiind ocupate de angajatorii din Hong Kong (61%), Singapore (57%), Australia (52%) şi Taiwan (51%). Ţările care au cele mai mici probleme cu angajarea oamenilor potriviţi sînt India (12%), Marea Britanie (12%), Irlanda (14%), China (15%) şi Olanda (15%). Procentul României depăşeşte dublul mediei mondiale, de 31%, al studiului Manpower. De altfel, acest record a fost obţinut de ţara noastră chiar la prima includere printre statele analizate.

Potrivit datelor prezentate de compania de resurse umane, cele mai solicitate profesii din România sînt cele de ingineri, de muncitori calificaţi (electricieni, sudori şi zidari), poziţii administrative şi de conducere, personal contabil şi financiar, agenţi comerciali, şoferi, mecanici, personal hotelier şi de deservire, muncitori necalificaţi şi tehnicieni.
Studiul Manpower a fost realizat în 32 de ţări, pe baza răspunsurilor a aproape 43.000 de angajatori, la sfîrşitul lunii ianuarie 2008. Pentru România au fost intervievate 841 de companii, marja de eroare fiind de +/­3,4%. Conform unui alt studiu al Manpower, companiile din România intenţionează să-şi mărească numărul de angajaţi în prima jumătate a anului, ţara noastră poziţionîndu-se din acest punct de vedere pe un loc fruntaş în lume, alături de Singapore, India, Peru, Costa Rica, Argentina şi Polonia.
Criza de forţă de muncă din România s-a acutizat în ultimii ani, una dintre dovezile recente în acest sens fiind rezultatele Bursei generale a locurilor de muncă organizată săptămîna trecută de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la care au fost oferite peste 40.000 de noi posturi. Din păcate însă, în unele zone ale ţării interesul pentru oferte a fost scăzut, în Capitală prezenţa la Bursa generală a ANOFM fiind sub aşteptări, de numai 1.100 de persoane la aproape 6.500 de locuri de muncă vacante. “Deficitul de forţă de muncă în Bucureşti se accentuează de la an la an şi de la trimetru la trimestru”, ne-a declarat directorul Agenţiei Muncipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, Dumitru Pelican. Şi ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a recunoscut în repetate rînduri că România se confruntă cu o criză de personal, afirmînd că ministerul pe care îl conduce va încerca repatrierea românilor plecaţi în Italia sau Spania. De altfel, două burse au fost organizate de autorităţile române în aceste ţări, dar rezultatele au fost nesemnificative.



×
Subiecte în articol: observator romania