x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, printre ţările europene cu cele mai multe victime în accidente rutiere

România, printre ţările europene cu cele mai multe victime în accidente rutiere

12 Ian 2011   •   11:30
România, printre ţările europene cu cele mai multe victime în accidente rutiere

Accidentele rutiere produse în opt state membre ale Uniunii Europene s-au soldat cu 26.238 de morţi în 2009 şi numai aceste state întrunesc 76% din numărul total al victimelor înregistrate în UE, relevă un studiu al Federaţiei internaţionale de automobile (FIA), citat de agenţia belgiană de presă Belga.

În acest clasament figurează Polonia (4.572), Franţa (4.273), Germania (4.152), Italia, România, Spania, Marea Britanie şi Grecia. Aproximativ jumătate din numărul victimelor europene înregistrate în accidente rutiere erau pasageri, urmaţi de 20% reprezentând pietoni, 14% motociclişti şi 6,6% ciclişti.

Agenţia Touring care reprezintă FIA în Belgia atrage de altfel atenţia asupra unei scăderi slabe (de -5% în 10 ani) a numărului de motociclişti decedaţi în accidente rutiere. În 2009, la nivelul Europei numărul acestora se ridica la 5.000.

Potrivit Touring, Belgia are 90 de morţi în accidente rutiere la un milion de locuitori, în timp ce vecinii olandezi nu înregistrează decât 39 de decese la un milion de locuitori. Asociaţia apreciază că trebuie de asemenea să intensifice eforturile în Belgia, referindu-se în special la comportamentul în trafic care "nu este suficient de profesional". În ansamblu, numărul accidentelor rutiere în Europa a scăzut cu 21% din 2001. Totodată, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere a scăzut cu 36% şi numărul celor răniţi grav cu 18%.

×