x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România și alte patru țări cer o abordare comună în UE pe piața gazelor și a energiei electrice

România și alte patru țări cer o abordare comună în UE pe piața gazelor și a energiei electrice

06 Oct 2021   •   10:53
România și alte patru țări cer o abordare comună în UE pe piața gazelor și a energiei electrice

România și alte patru țări cer reforme și o abordare comună în UE pe piața gazelor și a energiei electrice. Reprezentanții celor cinci state au semnat o declarație comună în cinci puncte.

Documentul este semnat de miniștrii guvernelor din România, Spania, Franța, Cehia și Grecia. Aceștia au constatat că prețul gazului și prețurile angro ale energiei electrice au crescut dramatic în ultimele luni devenind o povară considerabilă pentru gospodării și pentru companii, cu un impact deosebit de intens asupra celor mai vulnerabili și asupra IMM-urilor.

Demnitarii propun o abordare, bazată pe cinci piloni:

În primul rând, este necesară o abordare comună la nivel european. Avem nevoie de un set de instrumente de politică europeană pentru a coordona răspunsurile naționale, pentru a reacționa imediat la creșterile dramatice ale prețurilor, spun semnatarii documentului.

În al doilea rând, în ceea ce privește gazul, ar trebui să investigăm funcționarea pieței europene a gazului pentru a înțelege de ce cantitățile contractate de gaze au fost insuficiente. De asemenea, ar trebui să elaborăm linii directoare comune privind depozitarea gazului pentru a atenua creșterea prețurilor. În plus, ar trebui să ne coordonăm mai bine achizițiile de gaze pentru a ne crește puterea de negociere, susțin cei cinci miniștri.

În al treilea rând, trebuie să reformăm piața angro de energie electrică. Piața electricității are multe avantaje: asigură aprovizionarea cu energie în orice moment, pentru toate țările europene, însă trebuie îmbunătățită pentru a stabili o legătură mai bună între prețul plătit de consumatori și costul mediu de producție al energiei electrice, în mixurile naționale de producție. Acest lucru este cu atât mai important cu cât decarbonizarea va duce la creșterea folosirii energiei electrice în economie, adaugă demnitarii.

În al patrulea rând, ar trebui să ne concentrăm pe obținerea independenței energetice prin investiții în diversificarea aprovizionării cu energie și reducerea dependenței europene de țările exportatoare de gaze, cât mai curând posibil. Electricitatea obținută cu emisii reduse de carbon, de exemplu biomasa, energia eoliană și solară, va juca un rol cheie în diversificarea aprovizionării noastre cu energie, explică cei cinci miniștri.

În al cincilea rând, Sistemul european de tranzacționare a emisiilor (ETS) este esențial pentru a stabili un preț explicit al emisiilor de carbon și pentru a începe tranziția energetică. Prin urmare, pentru a le oferi părților interesate, publice și private, oportunitatea de a-și planifica din timp și de a-și muta investițiile către activități cu emisii reduse de carbon, trebuie să asigurăm un preț mai predictibil al carbonului și să evităm volatilitatea excesivă, precizează miniștrii din România, Spania, Franța, Cehia și Grecia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gaze