x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România slim: a scăzut SEMNIFICATIV consumul de produse alimentare

România slim: a scăzut SEMNIFICATIV consumul de produse alimentare

de Mediafax    |    04 Oct 2011   •   07:26
România slim: a scăzut SEMNIFICATIV consumul de produse alimentare
Comertul cu alimente, bauturi si tutun s-a redus cu peste o zecime in august, fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Raportate la luna iulie, vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 2,5%, iar cele de produse alimentare, bauturi si tutun cu 3,3%, in timp ce comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, in magazine specializate a crescut cu 0,6%. Astfel, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut pe ansamblu cu 3%,
Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au fost in trimestrul al doilea de 2.408 lei, in crestere cu 90 de lei comparativ cu primul trimestru, iar cheltuielile au crescut cu 61 lei, la 2.159 lei.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.
Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in perioada analizata, in medie, 43,3% din consumul gospodariilor, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de primul trimestru al anului.
O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul doi, acesteia i s-a alocat din cheltuielile totale de consum 19,3%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (15,3%) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,3%) si cele pentru educatie (0,7%).

×