x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii cred în efectele pozitive ale științei, dar nu sunt foarte interesați de ultimele noutăți în domeniu

Românii cred în efectele pozitive ale științei, dar nu sunt foarte interesați de ultimele noutăți în domeniu

14 Noi 2013   •   16:32
Românii cred în efectele pozitive ale științei, dar nu sunt foarte interesați de ultimele noutăți în domeniu
Sursa foto: arhivafoto.ro

Românii se declară mult mai puțin interesați de evoluțiile din știință și tehnică decât media UE, dar cred mai mult decât concetățenii lor europeni că știința și tehnica fac viața mai ușoară, mai confortabilă și mai sănătoasă, indică un sondaj Eurobarometru dat publicității joi la Bruxelles, informează agerpres.ro.

Românii se declară mult mai puțin informați decât media UE în privința evoluțiilor din știință și tehnologie, 25% față de 40%, în timp ce proporția celor ce se autoevaluează drept neinformați este de 73%, față de 58% în UE. În același timp, majoritatea românilor recunosc că sunt mai puțin interesați de acest lucru, nu mai puțini de 61%, în timp ce la nivelul UE majoritatea respondenților susțin că au un astfel de interes (53%). În total, doar 37% dintre români susțin că sunt interesați de evoluțiile din domeniu.

În ceea ce privește modul în care obțin informațiile, 74% dintre români afirmă că le obțin de la televizor, 22% din ziare, 21% de pe site-uri web, 17% din reviste de specialitate, 14% de la radio, 11% din cărți, iar 6% din media socială sau bloguri.

Consecință a interesului mai redus față de dezvoltările din știință și tehnologie, doar 29% dintre români cred că ar trebui să fie consultați când se iau decizii în domeniu, față de 39% în UE. O proporție de 32% dintre români consideră că cetățenii ar trebui să fie doar informați, în timp ce 11% susțin că cetățenii trebuie să aibă un rol activ, iar 3% că opiniile lor ar trebui să aibă un rol obligatoriu.

Chestionați dacă au studiat la școală, liceu, universitate sau în altă parte științe sau tehnologie, trei din patru români răspund însă afirmativ, mult mai mulți decât media UE (47%). Pe de altă parte, românii răspund că doar 10% dintre ei au avut pe cineva în familie care să aibă un loc de muncă în domeniul științific sau tehnologic, față de 23% media UE.

Întrebați care ar fi persoanele sau organizațiile cele mai nimerite să le explice impactul dezvoltărilor din știință și tehnică asupra societății, românii au răspuns în general în nota UE, plasând pe primul loc oamenii de știință care lucrează în universități sau laboratoare guvernamentale. Sondajul din România face însă notă discordantă față de media UE în două aspecte, în sensul că românii cred în proporție de 25% că cei mai nimeriți să ofere astfel de explicații sunt jurnaliștii de televiziune (față de 20% în UE) și în proporție de 12% că acest lucru ar trebui să-l facă reprezentanții guvernului, dublu față de UE.

În total, 68% dintre români apreciază că influența generală a științei și tehnologiei este pozitivă (față de 77% în UE) și 9% o consideră negativă (10% în UE). De asemenea, la fel ca și cetățenii UE, românii cred că oamenii de știință care lucrează în universități sau laboratoarele guvernului au în cea mai mare măsură un comportament responsabil față de societate (75% în România, 82% în UE), urmați de asociațiile pentru protecția mediului (73% în România și 81% în UE) și organizațiile pentru protecția consumatorilor (62% în România și 76% în UE).

Pe de altă parte, românii au mai multă încredere în oamenii de știință care lucrează pentru companiile private, 70% dintre ei considerând că au un comportament responsabil față de societate, față de 66% în UE.

De asemenea, 68% dintre români cred că știința și tehnologia fac viața mai ușoară și mai confortabilă (față de 66% media UE) și 57% consideră că o fac mai sănătoasă (50% în UE). Pe de altă parte însă, românii consideră într-o proporție mult mai mare decât cetățenii UE în medie că oamenii se bazează prea mult pe știință și nu suficient pe credință, respectiv 48% față de 39%.

În același timp, doar 62% dintre români consideră, față de 76% în UE, că pentru abordarea riscurilor etice apărute în cadrul noilor tehnologii, precum biotehnologiile, ar trebui luate măsuri la nivel european. Nu în ultimul rând, proporția românilor care consideră că cercetarea științifică trebuie să țină cont în egală măsură de necesitățile femeilor și bărbaților este mai mică cu 20% decât media UE, 66% față de 86%.

Sondajul Eurobarometru din România a fost efectuat în perioada 27 aprilie — 11 mai 2013, pe un eșantion de 1.027 de persoane. 

×