x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii din Belfast vor să revină în ţară

Românii din Belfast vor să revină în ţară

19 Iun 2009   •   00:00

Ambasadorul Ion Jinga s-a întâlnit ieri seară, la Belfast, cu cetăţenii români vizaţi de o serie de atacuri violente, majoritatea acestora spunându-i că doresc să se întoarcă în România. Ambasada poartă discuţii cu autorităţile de la Belfast pentru detalierea procedurilor de repatriere.



Potrivit unui comunicat al ambasadei României la Londra remis, vineri, Mediafax, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, s-a întâlnit, aseară, cu grupul de cetăţeni români de etnie romă pe care i-a vizitat în spaţiile unde sunt cazaţi, în campusul Universităţii Queen's din Belfast. Din discuţiile cu aceştia, Jinga a înţeles că majoritatea vor să se întoarcă în România.

"În acest sens, ambasada poartă discuţii cu autorităţile de la Belfast pentru detalierea procedurilor de repatriere. Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a cerut acordarea întregului sprijin în acest sens", se arată în comunicat.

Potrivit ambasadei, au fost identificate cazurile vulnerabile care urmează a fi soluţionate cu prioritate şi au fost luate măsuri de emitere în regim de urgenţă şi gratuitate a documentelor de călătorie necesare.

"Pentru cei care doresc să rămână în Belfast, ambasada analizează împreună cu autorităţile locale măsurile concrete pe care acestea din urmă le vor aplica în vederea asigurării asistenţei sociale necesare, în condiţii de securitate. În acest sens, ambasadorul României în Marea Britanie se va întâlni, vineri, cu primarul oraşului Belfast, Noami Long, şi cu şeful Poliţiei din Irlanda de Nord, Sir Hugh Orde", conchide ambasada.

Întâlnirea lui Jinga cu grupul de români a avut loc după ce ambasadorul a avut o întrevedere cu Peter Robinson, şeful Guvernului Irlandei de Nord, pentru discuţii pe tema situaţiei cetăţenilor români din acest oraş iar vineri are stabilite întrevederi cu primarul Belfastului.

"Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, s-a întâlnit, joi, cu Peter Robinson, şeful Guvernului Irlandei de Nord, şi adjunctul acestuia, Martin McGuiness. În cadrul întrevederii a fost discutată în detaliu situaţia grupului de români de etnie romă, care în urma atacurilor din zilele trecute se află cazaţi în spaţiile Universităţii Queen's din Belfast", informează ambasada.

Potrivit sursei citate, oficialii britanici "şi-au exprimat regretul pentru faptul că astfel de evenimente au avut loc şi au dat asigurări de întreaga lor determinare pentru identificarea în parteneriat cu ambasada României la Londra a unei soluţii durabile pentru grupul persoanelor afectate de atacul extremist".

Ambasada precizează că atât şeful Guvernului Irlandei de Nord cât şi adjunctul acestuia şi-au exprimat speranţa că cetăţenii români nu vor părăsi Irlanda de Nord în urma acestor evenimente.

La rândul său, ambasadorul Ion Jinga a spus că decizia de a rămâne sau a solicita repatrierea aparţine persoanelor care au fost victime ale acţiunilor violente. El a subliniat însă "că reacţia la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, opiniei publice şi al mass-media din România este una de profundă preocupare şi îngrijorare faţă de situaţia persoanelor afectate, cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată când cetăţenii români sunt victimele unor astfel de atacuri în Marea Britanie".

Potrivit ambasadei, Jinga a stabilit de asemenea demararea unor proiecte comune în domenii precum promovarea investiţiilor, acţiuni culturale, care să fie demarate cu ocazia unei viitoare vizite a acestuia în Irlanda de Nord în toamnă.

×
Subiecte în articol: observator belfast